Κόστος Ζωής

Προσοχή στις νόμιμες αλλά και παραπλανητικές εκπτώσεις

Μετά πέρας των Χριστουγέννων οι καταστηματάρχες όρισαν τις πρώτες εκπτώσεις, όμως η αγορά είναι ακόμα μουδιασμένη αφού οι καταναλωτές αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα μέχρι τις εκπτώσεις της Πρωτοχρονιάς. Τι αναφέρει ο Προέδρος Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και τι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα σε αυτές τις εκπτώσεις.

Η βδομάδα των Χριστουγέννων μάς αποχαιρέτησε, με την κυπριακή αγορά να κινείται κάπως μουδιασμένα. Φαίνεται ότι οι καταναλωτές αγόρασαν τα απολύτως απαραίτητα σε δώρα, περιμένοντας τις μετα-γιορτινές εκπτώσεις. Ωστόσο, από την επομένη των Χριστουγέννων κάποιοι καταστηματάρχες μείωσαν τις τιμές τους προσελκύοντας έτσι περισσότερους καταναλωτές. Άλλοι πάλι θα περιμένουν το νέο έτος για τις χειμερινές εκπτώσεις. Πάντως η αγορά κινείται με αργούς ρυθμούς, ακόμα και τώρα με τις πρώτες εκπτώσεις. Παρατηρήθηκε αρκετά ικανοποιητική επισκεψιμότητα στα καταστήματα παιχνιδιών λόγω των χριστουγεννιάτικων δώρων, ωστόσο η εικόνα σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης ήταν σχετικά προβληματική.

Ξεκινούν δειλά-δειλά οι εκπτώσεις

Παλαιότερα οι εκπτώσεις στα καταστήματα ορίζονταν βάσει διατάγματος του Υπουργείου Εμπορίου, αλλά εδώ και κάποια χρόνια έχει κριθεί αντισυνταγματικό και πλέον κάθε έμπορος είναι ελεύθερος να διευθετεί τις εκπτώσεις όποτε αυτός επιθυμεί. Συγκεκριμένα ο Μάριος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, απευθυνόμενος στη «Σημερινή Online» τόνισε πως «νομοθετικά ρυθμισμένα, ο κάθε καταστηματάρχης μπορεί να βάλει τις εκπτώσεις οποτεδήποτε εκείνος νομίζει. Δεν υπάρχει χρονική ρύθμιση για το πότε πρέπει κάποιος να βάλει εκπτώσεις, οπότε υπάρχουν καταστηματάρχες που άρχισαν ήδη τις εκπτώσεις και κάποιοι άλλοι που θα περιμένουν μετα την Πρωτοχρονιά ή μετα την εορτή των Φώτων».

Μέχρι και… 30% οι εκπτώσεις

Μετά το «Black Friday» οι καταναλωτές περιμένουν με ανυπομονησία τις νέες εκπτώσεις, ώστε να αγοράσουν προσωπικά είδη ή και δώρα τα οποία δεν έδωσαν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, οι καταστηματάρχες καθόρισαν μειωμένες εκπτώσεις σε σχέση με αυτές που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, που μπορούσαν να φθάσουν μέχρι και 60% με 70%. Εξάλλου ο κ. Δρουσιώτης τόνισε πως «οι εκπτώσεις αγγίζουν ιδιαίτερα τις κατηγορίες αγαθών ένδυσης και υπόδησης, παιχνιδιών, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών. Όμως, λόγω και του «Black Friday» που πέρασε, στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών δεν προβλέπεται αυξημένη κίνηση. Ωστόσο στους τομείς ένδυσης και υπόδησης, που δεν υπήρχε ιδιαίτερη κίνηση στο «Black Friday», αναμένεται ότι τώρα και μετα την Πρωτοχρονιά θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση, με τις βασικές εκπτώσεις να κυμαίνονται γύρω στο 20%, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπτώσεις πέρα του 30% σε είδη, κυρίως, παλαιότερης κολεξιό».

Προσοχή στις (νόμιμες) εκπτώσεις «μαϊμού»

Λόγω και των αλλαγών στη νομοθεσία, ώστε οι καταστηματάρχες να μπορούν να εφαρμόζουν τις εκπτώσεις στο κατάστημά τους όποτε αυτοί το επιθυμούν, άλλα και να αυξάνουν τις τιμές όποτε το κρίνουν απαραίτητο, ο κ. Μάριος Δρουσιώτης καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τέτοιου είδους εκπτώσεις: «Κάνω έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικοί στις εκπτώσεις των καταστηματαρχών. Καλό είναι να κάνουμε μια έρευνα για το αν είναι πραγματική ή όχι η έκπτωση που μας κάνουν ή αν αυξήσαν λίγο την τιμή τώρα και θα έρθουν αύριο να παρουσιάσουν τη μείωση ως έκπτωση».

Ο συγκεκριμένος νόμος για τις τιμές έχει αλλάξει από τον Μάιο, χωρίς να έχουν γίνει ιδιαίτερες καταγγελίες μέχρι τώρα, όμως οι εκπτώσεις μετα τις γιορτές ίσως φέρουν προβλήματα. «Δυστυχώς από λάθος του Υπουργείου Ενέργειας και της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, νομιμοποίησαν τη μεγαλύτερη παράβαση στον τομέα των εκπτώσεων. Μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν και ψηφίστηκε ο νέος νόμος, για να μπορέσει ένας καταστηματάρχης να βάλει σε έκπτωση ένα προϊόν με αυξημένη τιμή θα πρέπει να το πουλούσε ήδη για έναν μήνα στην αυξημένη τιμή. Δηλαδή, μετα το πέρας του «Black Friday», ένας καταστηματάρχης μπορούσε να αυξήσει τη τιμή ενός είδους από €50 σε €70 και σήμερα με τη δήθεν έκπτωση να το πουλήσει στον καταναλωτή €60. Και αυτό είναι νόμιμο», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Μάλιστα ο κ. Δρουσιώτης αναφέρθηκε και στις ενέργειες του συνδέσμου να τροποποιηθει η σχετική πρόνοια του νόμου, που ίσως παραπλανήσει τους αγοραστές και τους θέσει σε καταναλωτικό κίνδυνο. «Αυτό είναι ένα "χοντρό" λάθος από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και το υποδείξαμε γραπτώς και δεν το έλαβε υπόψιν. Έτσι, σήμερα δεν υπάρχει νομική κάλυψη των καταναλωτών από παραπλανητικές εκπτώσεις διότι πλέον θεωρούνται νόμιμες».

Αυξημένη κινητικότητα στην αγορά, αλλά μόνο στα εμπορικά κέντρα

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει αυξημένη κινητικότητα στην κυπριακή αγορά και μετα την Πρωτοχρονιά, όταν ενδεχόμενως οι καταστηματάρχες προβούν σε νέες εκπτώσεις, ο κ. Δρουσιωτής τόνισε πως τα εμπορικά κέντρα θα δουλέψουν σίγουρα περισσότερο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν εντός τους. «Αυτό έδειξε και το "Black Friday" αυτό έδειξε και η περίοδος πριν τα Χριστούγεννα, αφού ο κόσμος πλέον στρέφεται προς τα εμπορικά κέντρα, καθώς εκεί βρίσκει πιο άνετους χώρους ώστε να απολαύσει και τον καφέ ή το φαγητό του. Άρα η κίνηση στα μεμονωμένα καταστήματα θα είναι αισθητά μειωμένη τώρα στις εκπτώσεις, ενώ στα εμπορικά κέντρα δεν θα επηρεαστεί αφού θα ελκύσουν και τους πελάτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.»

Πάντως καλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν στα ψώνια τους. Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων τα προϊόντα μπορεί να κάνουν τη διαφορά.