Η πανδημία επιβεβαιώνει την τραγική έλλειψη Παιδείας, σεβασμού, ενσυναίσθησης Κυπρίων

Γιατί, λοιπόν, παρατηρείται τόση απελπιστική απουσία Παιδείας ως έκφραση πολιτισμού, ευγένειας και ενσυναίσθησης; Γιατί τόση κοινωνική αποσάθρωση; Γιατί τόση αποκρουστική ασέβεια, απρέπεια, ύβρις και επιθετικότητα προς τον άλλο; Για ένα εμβόλιο; Για μια μάσκα; Το κατάντημα της σημερινής κυπριακής κοινωνίας χρήζει κατεπειγόντως ψυχιατρικής και κοινωνιολογικής μελέτης.

Ζούμε ημέρες απίστευτης παράνοιας. Διάγουμε περίοδο πρωτοφανούς άνθησης πανεπιστημόνων, παντογνωστών, πανειδημόνων αλλά και πληθώρας λοιμωξιολόγων, ειδικών επιδημιολόγων, διδακτόρων σε ιούς και ασθένειες. Αίφνης γέμισε ο τόπος από ένθερμους υπερασπιστές και ζηλωτές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και πολέμιους της καταπίεσης, της δικτατορίας και της επιβολής. Προπάντων, βρισκόμαστε ενώπιον μοναδικής εμφάνισης συνωμοσιολόγων, θρησκόληπτων και κάθε είδους ανυπότακτων αγωνιστών εναντίον κάθε μέτρου για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα καλπάζουσας ανοησίας και βροντώδους βλακείας γίνεται λόγος για τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς, για τσιπάκια με τα οποία διοχετεύουν τον αντίχρηστο μέσα στο αίμα και στο σώμα μας. Για μασόνους και μασονίες, για εγκληματικές εταιρείες, που η μόνη έγνοια τους δεν είναι η εξουδετέρωση της πανδημίας με τα εμβόλια που παρασκευάζουν, αλλά να θησαυρίσουν σε βάρος όλων μας. Και, φυσικά, ποιος είπε ότι έχουμε πανδημία και κορωνοϊό;

Το Υπουργείο Υγείας, οι επιδημιολόγοι, οι λοιμωξιολόγοι, οι ειδικοί σε θέματα ιών, οι δικοί μας γιατροί που προτρέπουν να εμβολιαστούμε ως το πιο σίγουρο μέσο προστασίας και αντίστασης στον κορωνοϊό, όλοι είναι άχρηστοι, απαίδευτοι, ανίδεοι και, φυσικά, πράκτορες των φαρμακευτικών εταιρειών, μασόνοι και αντίχρηστοι. Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια ταλαιπωρούμαστε από την πανδημία. Μας έκλεισαν στα σπίτια μας δύο φορές. Τα κρούσματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Αρκετοί υποφέρουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σχεδόν 600 συμπατριώτες μας πέθαναν.

Η πανδημία δοκιμάζει σκληρά τις προσωπικές αντιστάσεις και τις συλλογικές στάσεις ως τρόπο ζωής, συμπεριφοράς έναντι του άλλου, σεβασμού και αλληλεγγύης. Ο κορωνοϊός έχει αναδείξει σε τραγικό βαθμό και την ανυπαρξία Παιδείας, αλληλοσεβασμού, ανοχής και πατριωτικής συμπεριφοράς με εκείνη την αίσθηση της υποστήριξης του δημόσιου και συλλογικού καλού. Αντίθετα, παρατηρούμε μιαν ανεκδιήγητη ασέβεια προς τον εαυτό, προς τους άλλους και προς την πατρίδα.

Ανέκαθεν, ο Κύπριος είναι απείθαρχος, εγωιστής, ξερόμαγκας και ξερόλας με όπλο την απρέπεια, την αλαζονεία, την ασέβεια και την ξιπασιά. Και όλα αυτά επενδυμένα με μιαν απόλυτη άποψη επί παντός επιστητού. Επίσης είναι ένας κακομαθημένος που θεωρεί πως όσα λέγει είναι προϊόν της δικής του αυταπόδεικτης παντογνωσίας, η οποία εμπεριέχει το αλάθητο, ενώ θητεύει σε θεωρίες συνωμοσιών και μηχανορραφιών κάποιων που επιδιώκουν να μας μεταλλάξουν, άγνωστο σε τι.

Τα εμβόλια; Όργανα του σατανά, άντε και του Γκέιτς. Τα ράπιντ τεστ; Περιέχουν καρκινογόνες ουσίες. Οι μάσκες; Σύμβολα τυραννίας, βίας και δικτατορίας. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες αρκετοί όψιμοι… αγωνιστές φώναζαν σε δρόμους και πλατείες: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Ή: «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Ποια σχέση έχει ο Ρήγας Φεραίος και το Πολυτεχνείο με τον κορωνοϊό και την πανδημία; Καμία πειστική απάντηση. Αντ’ αυτής, εκρήξεις βομβών σε Δημοτικά Σχολεία!

Η πανδημία κατέλαβε όλους εξ απροόπτου. Μεγάλα κράτη και τα συστήματα υγείας γονάτισαν από τους αριθμούς των κρουσμάτων και των εισαγωγών. Δεν θα κάνουμε τον δικηγόρο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας ούτε των καθ’ ύλην αρμοδίων επιστημόνων. Μπορεί να έγιναν λάθη χειρισμών, να μη υπήρξε η ανάλογη πληροφόρηση, οι ειδικοί να μη απάντησαν επαρκώς και πειστικά σε απορίες και αμφιβολίες πολιτών, που αποφεύγουν να εμβολιαστούν ή αρνούνται να τηρούν στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Μπορεί να λήφθηκαν μέτρα άκαιρα ή πρόχειρα.

Όμως, η πανδημία, τα κρούσματα και οι θάνατοι είναι γεγονότα αναντίλεκτα. Και τραγικά. Μπορεί να εξελιχτούν σε εφιάλτη. Για όλους, εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους. Και το εξίσου τραγικό: Χωριστήκαμε ξανά σε δύο εμφύλια στρατόπεδα όπως άλλοτε σε Μακαριακούς-Γριβικούς, δημοκρατικούς-πραξικοπηματίες, Αναν-ικούς-αντι-αναν-ικούς, διζωνικούς-αντιδιζωνικούς. Αλλ’ η πανδημία είναι εδώ και δεν την ενδιαφέρουν εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι.

Ζούμε στον τόπο του οξύμωρου, του ανόητου και του εξωφρενικού. Εδώ και 47 χρόνια ο Αττίλας κατέχει την πατρίδα μας, παραβιάζει όλα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας και μας απειλεί με εθνικό και βιολογικό αφανισμό. Καμία σχεδόν αντίδραση ή ανησυχία. Καμία οργισμένη διαδήλωση. Η Τουρκία διοχετεύει συστηματικά δεκάδες χιλιάδες παράνομους και ειδικά μονήρεις τζιχαντιστές για να αλλοιώσουν τη δημογραφική μας σύνθεση και να λειτουργήσουν ως Πέμπτη Φάλαγγα. Καμία αντίδραση. Καμία οργανωμένη και οργισμένη αντίδραση. Γίνεται λαθρεμπόριο που ισοδυναμεί με πράξη εσχάτης προδοσίας. Καμία θυμωμένη διαδήλωση.

Για το εμβόλιο, όμως, και για τη μάσκα, ως ελάχιστο μέσο προστασίας της υγείας μας, βροντούν οι πλατείες και ωρύονται οι δρόμοι από τις θυμωμένες διαμαρτυρίες αντιεμβολιαστών. Προπηλακίστηκαν και απειλήθηκαν εκπαιδευτικοί μπροστά στα… μωρά. Απειλούνται δημοσιογράφοι. Στιγματίζονται πρόσωπα. Καθυβρίζονται πολιτικοί. Εκρήγνυνται βόμβες. Να μη αγγίξει κανείς τα… μωρά τους διότι, προειδοποιούν, θα του κοπούν τα χέρια! Κι ας γεμίζουν τα σχολεία από κρούσματα. Κι ας επαπειλείται νέος εγκλεισμός.

Η υγεία είναι ο ατίμητος πλούτος των λαών. Είναι το θεμέλιο της πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής προόδου και προκοπής τους. Γιατί, λοιπόν, παρατηρείται τόση απελπιστική απουσία Παιδείας ως έκφραση πολιτισμού, ευγένειας και ενσυναίσθησης; Γιατί τόση κοινωνική αποσάθρωση; Γιατί τόση αποκρουστική ασέβεια, απρέπεια, ύβρις και επιθετικότητα προς τον άλλο; Για ένα εμβόλιο; Για μια μάσκα; Το κατάντημα της σημερινής κυπριακής κοινωνίας χρήζει κατεπειγόντως ψυχιατρικής και κοινωνιολογικής μελέτης.