Συνεντεύξεις

Ν. Ανδρουλάκης: «Να σταματήσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να πωλούν όπλα στην Τουρκία»

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι χίμαιρα. Η χώρα έχει πάει πάρα πολλά χρόνια πίσω και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε επίπεδο κράτους δικαίου. Πρέπει να πάμε σε μια νέα ειδική σχέση ως Ευρώπη»

Στην Κύπρο βρέθηκε πρόσφατα ο Ελλαδίτης ευρωβουλευτής με την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας, Νίκος Ανδρουλάκης. Τον Ιούλιο του 2021 εκδήλωσε επίσημα την υποψηφιότητά του στις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας του «Κινήματος Αλλαγής» (ΚΙΝΑΛ), πρώην ΠΑΣΟΚ. Η τέως πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, απεβίωσε στις 25 Οκτωβρίου 2021.

Ο κ. Ανδρουλάκης συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η συζήτηση με την ονομασία: "The future of the European Security and Defence" αφορούσε το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, μιας και ο κύριος Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι Αντιπρόεδρος στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας.

Η «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης» φιλοδοξεί να ανοίξει έναν νέο χώρο για συζήτηση με τους πολίτες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προτεραιοτήτων της Ευρώπης στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Είναι μια άσκηση από κάτω προς τα πάνω, η οποία δίνει στους Ευρωπαίους πολίτες την ευκαιρία και μια πλατφόρμα για να εκφράσουν τις προσδοκίες τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία χρειαζόμαστε την Ευρώπη της ασφάλειας και της άμυνας.

Ενιαία εξωτερική πολιτική

Ως Αντιπρόεδρος στην Υποεπιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πώς αξιολογείτε την Άμυνα και Ασφάλεια σε Ευρώπη και δη σε Ελλάδα και Κύπρο και για ποιο λόγο υπάρχει καθυστέρηση στη δημιουργία Ευρωστρατού;

«Αυτήν τη στιγμή γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες να επιταχυνθούν πολιτικές που πριν από κάποια χρόνια πολλοί στις Βρυξέλλες θεωρούσαν αντιρεαλιστικές. Δηλαδή όταν εμείς μιλούσαμε για ενιαία εξωτερική πολιτική, για άρση της ομοφωνίας, για θέματα κυρώσεων, ώστε να επιταχυνθεί η ενιαία εξωτερική πολιτική χωρίς να υπάρχουν εμπόδια από άλλες χώρες, ο Ευρωστρατός, οι Κοινοί Εξοπλισμοί, όλα αυτά, από κάποιους θεωρούνταν περιθωριακά. Τώρα οι γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν και τη στρατηγική τρίτων χωρών έναντι χωρών την περιφέρειας, όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, ή χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα θέματα που αφορούν την απόσυρση των Αμερικανών από την ευρύτερη γεωπολιτική σφαίρα της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και βεβαίως αυτά που είδαμε στο Αφγανιστάν, όλα αυτά δημιουργούν μια ένταση και την ανάγκη αυτές οι πολιτικές να έρθουν στο προσκήνιο. Οπότε, όπως είδατε και πρόσφατα, στη συμφωνία της Γερμανίας για τη δημιουργία κυβέρνησης, οι Γερμανοί έβαλαν μέσα την πολιτική άρσης ομοφωνίας στο Συμβούλιο για εξωτερικά θέματα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της μίλησε για τον Ευρωστρατό. Αυτά είναι χαραμάδα ελπίδας. Εμείς ως ευρωβουλευτές και εγώ ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας παλεύουμε, ώστε όλα αυτά να μην είναι μόνο ρητορικά σχήματα, αλλά να αποκτήσουν πρακτική μορφή, ώστε να έχουμε μια ζώνη ασφάλειας και άμυνας τα επόμενα χρόνια ως Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ειδική σχέση με Τουρκία

Η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εναντίον Κύπρου και Ελλάδας (με παράνομες επεμβάσεις στην ΑΟΖ, στα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και με υβριδικές επιθέσεις μέσω εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού), δεν έχει προκαλέσει ανάλογη ευρωπαϊκή απάντηση με οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία. Όντως το επιδιώκει η ελληνική Κυβέρνηση; Εάν ναι, πώς εξηγείται η αποτυχία να επιβληθούν ουσιαστικές κυρώσεις;

«Εγώ δεν είμαι μόνο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, είμαι και μέλος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Γραμματέας του και είμαι περήφανος όποτε έρχομαι στην Κύπρο, διότι το κόμμα μας ως κυβέρνηση πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της μεταπολίτευσης του Ελληνισμού. Να μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με άλυτο το Κυπριακό. Αυτή η τότε επιτυχία δημιουργεί μια πολύ σημαντική συνθήκη, για να επιλύσουμε τα θέματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου και όχι πιέσεων της Τουρκίας, πέρα από το διεθνές δίκαιο. Το θέμα είναι τι στρατηγική έχουμε. Έχω πει επανειλημμένα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι χίμαιρα. Η χώρα έχει πάει πάρα πολλά χρόνια πίσω και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε επίπεδο κράτους δικαίου. Αντί να έρθει κοντά στις δικές μας αξίες, απομακρύνεται συνεχώς, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο Ερντογάν. Τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να πάμε σε μια νέα ειδική σχέση ως Ευρώπη, για να είμαστε ειλικρινείς. Η οποία να είναι μια εμπορική σχέση, με αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, αφού βέβαια η Τουρκία εφαρμόσει πρώτα τα δέοντα και μέσα σε αυτό το νομικό κείμενο να υπάρχουν αυτοματοποιημένες οικονομικές κυρώσεις. Όταν η Τουρκία καταπατά δικαιώματα γειτονικών χωρών ή συνθήκες καλής γειτονίας, αυτές να ενεργοποιούνται και όχι να περιμένουν το Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις. Και, βέβαια, σε ένα χρονικό περιθώριο, βάσει του διεθνούς δικαίου που έχουν υπογράψει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, να χαράξουμε θαλάσσιες ζώνες. Τα λέω αυτά, γιατί αυτό πρέπει να είναι ένα νέο πλαίσιο, που πρέπει η ελληνική εξωτερική πολιτική και η Κύπρος να προωθήσουν ως κεντρική ευρωπαϊκή στρατηγική, γιατί, όσο μένουν σε αυτήν την κατάσταση, δεν προχωράει τίποτα. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε μάλιστα την Τουρκία να δημιουργεί πολιτικές ταραξία στην ευρύτερη περιοχή. Εγώ πέρσι, ως Αντιπρόεδρος, κατάφερα στον φάκελο εμπορίας όπλων ευρωπαϊκών χωρών προς τρίτες χώρες να περάσει, για πρώτη φορά, τροπολογία με συντριπτική πλειοψηφία, η οποία να βάζει στον Ζοζέ Μπορέλ θέμα να πάει στο Συμβούλιο Εξωτερικών και να διαμορφώσει μια πολιτική, ώστε να μπουν κυρώσεις και να σταματήσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να πωλούν όπλα στην Τουρκία. Για μένα, είναι απαράδεκτο, και δη στις σημερινές συνθήκες, να βλέπουμε την Τουρκία από τη Μέση Ανατολή, Αφρική, Αν. Μεσόγειο ώς τον Νότιο Καύκασο, να δημιουργεί τόσα προβλήματα, και κάποιοι, δηλαδή ευρωπαϊκά κράτη, να της πωλούν όπλα. Είναι απαράδεκτο. Προσωπικά κατάφερα να μπει σε ένα κείμενο ψηφίσματος, το θέμα τώρα είναι να γίνει κοινή στρατηγική, για να πάρει ένα μήνυμα σαφέστατο ο Ερντογάν από την Ευρώπη».

Είστε και μέλος στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Ποιες κινήσεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και τι να αναμένουμε;

«Εγώ αυτό που έκανα μαζί με τον Κύπριο τότε Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Χρήστο Στυλιανίδη και τώρα με τον νέο Επίτροπο, Janez Lenarčič, ήταν η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ώστε να υπάρχει αλληλεγγύη και στα θέματα φυσικών καταστροφών. Βρήκα τον προϋπολογισμό με ένα δις ευρώ, τον πήγαμε 3,2 δις ευρώ. Έγινε μια γιγάντια επιχείρηση στην Εύβοια, η μεγαλύτερη στην ελληνική ιστορία, 1000 πυροσβέστες, 220 οχήματα, 9 εναέρια ευρωπαϊκά μέσα, από αυτόν τον νόμο. Έχω μια θεωρία, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια ενιαία αγορά και ένα νόμισμα, πρέπει να αποκτήσει μηχανισμούς αλληλεγγύης. Είτε είναι στην άμυνα και ασφάλεια, όπως είναι ο Ευρωστρατός και οι κοινοί εξοπλισμοί, είτε στην πολιτική προστασίας είτε στην οικονομία. Εμείς θέλουμε να υπάρχει μια πολιτική που οι λαοί θα νιώθουν καθημερινά την Ευρώπη δίπλα τους ως αρωγό. Αυτή πρέπει να είναι η Ευρώπη και το ανθρώπινο πρόσωπό της. Ως Σοσιαλιστής και ως Σοσιαλδημοκράτης, αυτή είναι η δική μου προτεραιότητα.

Αυτήν την Κυριακή έχετε εκλογές στο Κίνημα όπου μετέχετε. Εάν εκλεγείτε στην ηγεσία του «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», ποιο θα είναι, με δύο λόγια, το επόμενο βήμα σας;

«Κάνω έναν αγώνα, πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας είναι ελπιδοφόρος, συναντώ παντού ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινές αγωνίες, που θέλουμε να μεγαλώσουμε την παράταξή μας. Έχει κουραστεί ο λαός από τον σημερινό δικομματισμό. Η ‘Νέα Δημοκρατία’ με συνεχείς αποτυχίες και ο ‘ΣΥΡΙΖΑ’ και ο κύριος Τσίπρας δεν μπορούν να διαμορφώσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Εμείς θέλουμε νέα, αξιόπιστα πρόσωπα επάρκειας, Σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, για να κτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Πιστεύω πως αν μου δώσουν τη δυνατότητα τα μέλη και οι φίλοι μας 5 και 12 Δεκεμβρίου 2021, που είναι οι εκλογές, θα υλοποιήσω ένα τέτοιο σχέδιο και θα οδηγήσω την παράταξή μας ξανά στο προσκήνιο, όχι ως κομπάρσο, αλλά πραγματικά ως πρωταγωνιστή με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές».