Το πρόβλημα των μεταναστών

Η χώρα μας, όπως κι άλλες χώρες της ΕΕ, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα, το πρόβλημα των παρανόμων μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους μας διοχετεύονται από την Τουρκία. Η μικρή Κύπρος δεν θα μπορέσει ν’ αντέξει για πολύ καιρό αυτό το τεράστιο πρόβλημα, αν δεν βρεθεί μια ικανοποιητική λύση. Αυτή δε θα βρεθεί μόνο σε συνεννόηση με την ΕΕ, γιατί αυτό είναι μάλλον πρόβλημα της Ένωσης και όχι των χωρών ατομικά.

Ως είναι γνωστό, από καιρό τώρα υπάρχει η κρίση της ΕΕ με τη Λευκορωσία σχετικά με το μεταναστευτικό. Από τη Λευκορωσία έστελλαν σε χώρες της ΕΕ μετανάστες που τους έρχονταν από τις χώρες τους. Σαν παράδειγμα, είχαν στείλει τελευταία, περίπου 4.000 στη Λιθουανία, 3.000 στην Πολωνία και 400 στη Λετονία. Περίπου 40.000 πρόσωπα προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία για χώρες της ΕΕ από τις αρχές του 2021, κυρίως Αφγανοί και Ιρακινοί αλλά και Λευκορώσοι, που ήθελαν να φύγουν από το καθεστώς Λουκασένκο (βλ. Jean-Pierre Stroobants, “L’UE dégèle ses relations avec la Biélorussie”, Le Monde, 25 Novembre 2021, σελ. 5).

Η ΕΕ προσπάθησε με σκληρά μέτρα να αντιδράσει στο καθεστώς της Λευκορωσίας, όπως κυρώσεις, σταδιακά, όμως, προσπαθεί να συμβιβαστεί για να μπορέσει να βρει λύση στο αδιέξοδο.

Στέλλει μιαν αποστολή στη Λευκορωσία για να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό των μεταναστών, που απεκλείσθησαν στη χώρα (ενθ.).

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, το πρόβλημα των μεταναστών είναι κάτι που απασχολεί από καιρό την ΕΕ. Ανήκει στο γενικό πρόβλημα των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών αλλά και σ’ αυτό των αυταρχικών καθεστώτων, της τρομοκρατίας και άλλων φαινομένων της εποχής μας. Θα είναι δυστυχώς μαζί μας για μεγάλο διάστημα ακόμη.