Έγκλημα

Ο Σύρος αιτητής ασύλου & τα «fake news» για τον «εμπρησμό» του Μπουγιούκ Τζαμί Λάρνακας

Τι πραγματικά συνέβη στο «Büyük Cami» της Λάρνακας; Το χρονικό του τουρκικού πληροφοριακού σπιναρίσματος, από τις «μολότοφ» του «ελληνοκυπριακού ρατσισμού» στις... εφημερίδες του Άραβα αιτητή ασύλου.

Θεαματική ανατροπή στα περί «αντι-ισλαμισμού» και «ρατσισμού» τουρκικά προπαγανδιστικά αφηγήματα γύρω από την υπόθεση απόπειρας εμπρησμού του ιστορικού οθωμανικού Μεγάλου Τζαμιού στη Λάρνακα, αφού τελικά ο δράστης δεν είναι Έλληνας της Κύπρου ή Χριστιανός, αλλά Σύρος Μουσουλμάνος αιτητής ασύλου.

27χρονος Σύρος ο επίδοξος εμπρηστής

Μιλώντας στη «Σημερινή Online» για το περιστατικό, ο Αναπληρωτής Αστυνόμος Β' Χρίστος Ανδρέου, Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας Κύπρου, ανέφερε:

«Τοποθετήθηκε φωτιά σε δύο ξύλινες πόρτες του συγκεκριμένου χώρου λατρείας. Με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κατασβέστηκε προτού επεκταθεί με αποτέλεσμα να είναι πολύ μικρές οι ζημιές που προκλήθηκαν και περιορίστηκαν μόνο στην πόρτα. Ο δράστης εντοπίστηκε άμεσα από τις αρχές. Από τις εξετάσεις που έγιναν άμεσα εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον 27χρονου ο οποίος συνελήφθηκε με δικαστικό ένταλμα για απόπειρα εμπρησμού.»

Πληροφορίες της «Σημερινής Online» έκαναν λόγο για αλλοδαπό μετανάστη και συγκεκριμένα για Σύρο Μουσουλμάνο με καθεστώς αιτητή ασύλου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενδεχομένως ο δράστης να πάσχει και από ψυχολογικά προβλήματα καθώς υπήρχε πρόβλημα συνεννόησης μετά τη σύλληψή του με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί σε ψυχίατρο και να του επιβληθεί υποχρεωτική νοσηλεία σε ψυχιατρείο.

Κληθεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Ανδρέου ανέφερε απλώς πως ο 27χρονος «είναι αλλοδαπός από τρίτη χώρα».

Τα κίνητρα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως τα κίνητρα του δράστη ήταν προσωπικά και συγκεκριμένα επρόκειτο για αντιδικία με τον Ιμάμη του Μεγάλου Τζαμιού, γνωστού ως Büyük Cami ή Cami Kebir.

Ο Σύρος είχε ζητήσει από τον Ιμάμη όπως τον αφήσει να κοιμηθεί στον χώρο του τζαμιού διότι δεν είχε κάπου να κοιμηθεί, αλλά ο τελευταίος δεν του επέτρεψε. Η απόπειρα εμπρησμού του ισλαμικού τεμένους φαίνεται να οφείλεται σε εκδίκηση.

Πώς έγινε η απόπειρα εμπρησμού

Ασφαλείς πηγές ανέφεραν στη «Σημερινή Online» ότι ο δράστης δεν έκανε την επίθεση με «βόμβες μολότοφ», όπως ψευδώς μετέδωσαν τα τουρκικά και τα τουρκοκυπριακά μέσα.

Συγκεκριμένα, ο δράστης χρησιμοποίησε ελληνικές εφημερίδες, τις οποίες τοποθέτησε στην πόρτα του Μεγάλου Τζαμιού, τις οποίες μετά έκαψε. Αυτόπτες μάρτυρες που εντόπισε η Αστυνομία είδαν τον 27χρονο αιτητή ασύλου να τοποθετεί τις εφημερίδες στο τζαμί και μετά να παρακολουθεί κρυμμένος την εξέλιξη της φωτιάς.

Η Αστυνομία Κύπρου εξετάζει απόπειρα εμπρησμού.

Η πρώτη αναφορά

Αρχικά η είδηση είχε περάσει στα ψιλά. Η πρώτη αναφορά στο συμβάν έγινε από το «Κανάλι 6» της Λεμεσού γύρω στο μεσημέρι της 03/12/2021:

«Απόπειρα εμπρησμού στο οθωμανικό τζαμί που βρίσκεται στην περιοχή του Κάστρου, στην παραλία των Φοινικούδων στη Λάρνακα, σημειώθηκε αργά χθες βράδυ.

Στον χώρο έσπευσε έγκαιρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία που αντιμετώπισε την φωτιά, πριν επεκταθεί στον εσωτερικό χώρο του τζαμιού. Προκλήθηκαν ελαφρές ζημιές μόνο στην είσοδο. Μετά από εξασφάλιση μαρτυρίας, η Αστυνομία στην Λάρνακα συνέλαβε σήμερα το πρωί έναν ύποπτο, τον οποίο κι ανακρίνει για το περιστατικό.»

Για δύο σχεδόν μέρες δεν δόθηκε καμία έκταση στην υπόθεση, η οποία να σημειωθεί είχε συμπέσει με την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο (2-4 Δεκεμβρίου 2021).

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Παράδειγμα αντι-ισλαμισμού»

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έχασε ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το συμβάν, την ώρα που στην Κύπρο ελάχιστοι είχαν υπόψη την είδηση. Όπως ανέφερε χθεσινή ανταπόκριση της Μαρίας Ζαχαράκη από την Κωνσταντινούπολη στο «SigmaLive» (05/12/2021), το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε έντοντα την «εμπρηστική επίθεση που συνέβη στο Μεγάλο Τζαμί της Λάρνακας».

Όπως σημείωνε η ανακοίνωση, «αυτές και άλλες παρόμοιες ενέργειες, που αποτελούν ένα από τα τελευταία παραδείγματα αντι-ισλαμισμού, δεν στοχεύουν μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά απειλούν και τις κοινές αξίες της ανθρωπότητας. Δείχνει πόσο απέχουν ορισμένοι κύκλοι από την αντίληψη περί ειρηνικής συνύπαρξης».

Τουρκικό πληροφοριακό σπινάρισμα με «μίσος» και «μολότοφ»

Όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί καν οι έρευνες, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκοκυπριακού κατοχικού καθεστώτος έσπευσε να αξιοποίησει το συμβάν, επενδύοντας πάνω στο μίσος και τη μισαλλοδοξία. Στην άτσαλη, ομολογουμένως, προσπάθειά τους περιέπεσαν σε πολλές αντιφάσεις και διακίνησαν εξόφθαλμα «fake news», όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που παρουσιάσαμε πιο πάνω.

Η τουρκοκυπριακή «Haber Kıbrıs» αναφέρθηκε σε επίθεση με «μολότοφ» που έγινε το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου 2021. Ωστόσο, η απόπειρα είχε γίνει το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου. Επικαλείται επίσης δηλώσεις του Προέδρου του EVKAF, İbrahim Benter, ο οποίος διάνθισε την καταδίκη του με αναφορά σε δήθεν «επιθέσεις μίσους» που λαμβάνουν χώρα εδώ και χρόνια και πως η «Ρωμέικη Αστυνομία» δεν προβαίνει σε συλλήψεις, παρά το ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο.

Άλλο τουρκοκυπριακό προπαγανδιστικό μέσο στο Twitter (@Young_Turk_Cyp, 05/12/2021) προσπάθησε να συσχετίσει την επίθεση με τη συμβολική αναφορά του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’ κατά την προσφώνηση προς τον Πάπα Φραγκίσκο.


Ο Αρχιεπίσκοπος είχε αναφέρει: «Επιπρόσθετα, τους ιστορικούς βυζαντινούς μας ναούς με τα διαχρονικά και ανεκτίμητης εκκλησιαστικής σημασίας βυζαντινά τους ψηφιδωτά, και τις μυσταγωγικές τους αγιογραφίες, που συνιστούν το υψηλό πολιτισμικό μας επίπεδο, σύλησαν οι ιερόσυλοι με απίστευτη και πρωτοφανή βαρβαρότητα. Και με βάση τα αποτρόπαια σχέδιά τους άλλαξαν όλα τα ιστορικά μας τοπωνύμια, ώστε τίποτε το ελληνικό ή χριστιανικό να μην υπάρχει. Εκεί που άνθισε και καρποφορούσε πλουσίως ο ελληνικός και χριστιανικός μας πολιτισμός, τώρα, επί μισό σχεδόν αιώνα, τα σκεπάζει όλα το πνευματικό έρεβος της Ασιατικής στέπας. Συνεπώς, όχι μόνο μιμήθηκαν την αιμοδιψή βαρβαρότητα του Ουννικού Αττίλα, αλλά και τον ξεπέρασαν.»

Η συνάντηση όμως του Πάπα με τον Αρχιεπίσκοπο έγινε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου στη Λευκωσία. Η απόπειρα εμπρησμού του Μεγάλου Τζαμιού έγινε το προηγούμενο βράδυ, οπότε για μια ακόμη φορά αποκαλύπεται η προσπάθεια διασποράς «fake news» για όξυνση των πολιτικών παθών.

Απειλές & πολιτική εκμετάλλευση από Erdoğan – Çelik

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan δεν άφησε πολιτικά ανεκμετάλλευτο το γεγονός. Με σημερινές δηλώσεις του (SigmaLive, 06/12/2021), ανέφερε:

«Όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες απόπειρες δολιοφθοράς σε χώρους λατρείας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», είπε ο Erdoğan σε δημοσιογράφους στο Αεροδρόμιο Atatürk στην Κωνσταντινούπολη πριν αναχωρήσει για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ.

«Ερευνούμε επίσης ποιος ήταν πίσω από αυτή την επίθεση», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί.

Καταδίκη εξέδωσε και ο Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ στην Τουρκία, Ömer Çelik. Στην χορεία των καταγγελλόντων προστέθηκε και ο Πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ιμάμης Ali Erbaş που ανέφερε πως «αυτή η ασεβής στάση απέναντι στους ναούς και τις ιερές αξίες δεν είναι ποτέ αποδεκτή».

Έκταση στο όλο ζήτημα έδωσαν και ΜΜΕ της Τουρκίας, όπως το πρακτορείο «Anadolu Ajansı», το «CNN Türk» και η δημόσια ραδιοτηλεόραση «TRT». Η τελευταία, μάλιστα, μέσα από τα αγγλόφωνα ΜΚΔ της δεν έχασε ευκαιρία να προβάλει το περιστατικό σκοπό να παρουσιάσει την εικόνα οι δήθεν Τουρκοκύπριοι και μετανάστες ζουν υπό καθεστώς φόβου στις ελεύθερες περιοχές.


Ersin Tatar: «Eλληνοκυπριακός βανδαλισμός και η ελληνοκυπριακή νοοτροπία»

Η εκμετάλλευση του γεγονός στα κατεχόμενα ήταν καθολική. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Vatan» (06/12/2021, μετάφραση Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών) έγραψε ότι εμπρησμός έγινε από αγνώστους σε τζαμί στην Λάρνακα και ότι η Αστυνομία διερευνά το γεγονός από το οποίο προκλήθηκαν ελαφρές ζημιές.

Αντιδρώντας στο συμβάν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ersin Tatar ισχυρίστηκε ότι «συνεχίζεται ο ελληνοκυπριακός βανδαλισμός και η ελληνοκυπριακή νοοτροπία» και καταδίκασε έντονα τον εμπρησμό που έγινε καθώς συνεχίζονται οι εκκλήσεις τους προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως υποστήριξε, για διάλογο με σκοπό μιαν συμφωνία σε σχέση με το Κυπριακό. Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ο εμπρησμός τζαμιών την ώρα που η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις δραστηριότητες και τις προκλήσεις της για κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξοπλίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Ο Tatar αναφέρθηκε στις επιθέσεις που έγιναν σε τζαμιά το 2020 στη Λεμεσό και το 2021 σε άλλα τζαμιά πριν την άτυπη πενταμερή της Γενεύης, σημειώνοντας ότι αποτελεί άξιο προσοχής το γεγονός ότι ακόμα δεν συνελήφθησαν οι δράστες αυτών των επιθέσεων. Ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις στο παρελθόν και ο πρόσφατος εμπρησμός του τζαμιού στην Λάρνακα δείχνουν ότι δεν άλλαξε η ελληνοκυπριακή νοοτροπία και υποστήριξε ότι κατά την περίοδο 1963-74 εκατοντάδες τζαμιά ισοπεδώθηκαν.

Ο Tatar απηύθυνε έκκληση στην ελληνοκυπριακή ηγεσία να μην οργανώνει και να μην στηρίζει τέτοιου είδους ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις, να σέβεται τους θρησκευτικούς και ιερούς χώρους λατρείας των Τουρκοκυπρίων, να εμποδίζει τις επιθέσεις και να συλλάβει τους ενόχους το συντομότερο.

Καταδικάζοντας το γεγονός, το λεγόμενο «ΥΠΕΞ» της αποσχιστικής οντότητας χαρακτήρισε θλιβερό τον εμπρησμό και σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν βήματα που θα αποτρέπουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία προτίμησε να παραμείνει σιωπηλή έναντι τέτοιων επιθέσεων κατά των θρησκευτικών χώρων λατρείας των Τουρκοκυπρίων, γεγονός που, όπως ισχυρίστηκε, αυξάνει το μίσος και την έλλειψη ανοχής στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Καταλήγοντας ανέφερε ότι αναμένει από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να επιδεικνύει ευαισθησία στις θρησκευτικές και εθνικές αξίες των Τουρκοκυπρίων.

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Faiz Sucuoğlu ζήτησε να γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην επαναληφθούν παρόμοιες επιθέσεις και ισχυρίστηκε ότι η προσπάθεια εμπρησμού με βόμβα μολότοφ του τζαμιού στην Λάρνακα ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος βανδαλισμός είναι κατά των ιστορικών τζαμιών και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Υποστήριξε ότι με την επίθεση που έγινε μόνο μερικές ώρες μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο έμειναν μετέωρα τα μηνύματα ειρήνης που δόθηκαν κατά την διάρκεια της επίσκεψης. Ισχυρίστηκε ότι η επίθεση είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη του γεγονότος ότι ακόμα υπάρχουν οι προεκτάσεις της φασιστικής και επιθετικής νοοτροπίας του παρελθόντος μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και λεγόμενος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» του παράνομου καθεστώτος, Fikri Ataoğlu υποστήριξε ότι προστέθηκε άλλη μία στις ρατσιστικές επιθέσεις των Ελληνοκυπρίων και κάλεσε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να συλλάβει μιαν ώρα αρχύτερα τους δράστες, στο πλαίσιο της ευθύνης που έχει για προστασία της ελευθερίας λατρείας και των χώρων λατρείας.

Ιμάμης Alemdar: Ευχαριστώ τους Χριστιανούς ηγέτες

Σε ολότελα διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Ιμάμη Şakir Alemdar της Μουφτείας Κύπρου, όπως καταγράφηκαν από το «Γραφείο για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου» («Office of the Religious Track of the Cyprus Peace Process»).

Το Γραφείο, γνωστό ως RTCYPP, δραστηριοποιείται υπό την αιγίδα της UNFICYP. Μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook, μεταφέρει τις δηλώσεις του Ιμάμη Alemdar:

«Ευχαριστούμε τον Θεό που δεν υπάρχουν ανθρώπινοι τραυματισμοί ή απώλειες και η ζημιά είναι πολύ μικρή, αν και η επίδραση σε όλους μας είναι μεγάλη. Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για την άμεση έφκραση υποστήριξης και αλληλεγγύης που έλαβα από τους Χριστιανούς θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου και από το Γραφείο RTCYPP. Καλωσορίζω επίσης τη συνεργασία της Αστυνομίας Κύπρου που με έχει διαβεβαιώσει ότι διερευνούν σοβαρά το ζήτημα και θα με ενημερώσουν.»

Η Διευθύντρια του Γραφείου Salpy Eskidjian είπε «για μια ακόμη φορά το RTCYPP καταδικάζει αυτή την αποτρόπαια πράξη έναντι ενός μέρους λατρείας. Η ασέβεια των ιερών χώρων, ανεξαρτήτως σε ποιον είναι, μας πληγώνει όλους εξίσου».


«Επανάληψη» του Μαϊου 2020

Όπως φαίνεται από την έκθεση γεγονότων πιο πάνω, οι ηγεσίες Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων και πολλά σχετιζόμενα με αυτές μέσα, προσπάθησαν να διαμορφώσουν το αφήγημα γύρω από το συμβάν ρίχνοντας την ευθύνη στην «Νότια Κύπρο» (όπως αποκαλούν τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας), μιλώντας για «αντι-ισλαμισμό» και «μίσος» και κλιμακώνοντας τα συναισθήματα με ψευδείς αναφορές σε βόμβες μολότοφ, με ταυτόχρονες αναφορές σε δήθεν ολιγωρία της «Ρωμέικης Αστυνομίας».

a49ca9025887dbc01ec6bc58e3d8f354.JPG

Με τον δράστη να είναι Σύρος Μουσουλμάνος αιτητής ασύλου, την απόπειρα εμπρησμού να έχει γίνει με καμένες εφημερίδες και με την Αστυνομία Κύπρου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχουν λειτουργήσει άψογα από την πρώτη στιγμή, το τουρκικό αφήγημα διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη.

Η όλη προσπάθεια πληροφοριακής διαστρέβλωσης είναι σχεδόν πανομοιότυπη με ένα παρόμοιο, ύποπτο συμβάν που έλαβε χώρα στα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου του 2020 με αφορμή τον βανδαλισμό του μικρού, οθωμανικού τεμένους Köprülü Hacı İbrahim Ağa, στην περιοχή Αγίου Αντωνίου στην Λεμεσό. Όπως και σήμερα, και τότε τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά μέσα, αλλά και ο ίδιος ο Erdoğan, διέσπειραν «fake news» για δήθεν «ύπουλη επίθεση με βόμβες μολότοφ» (SigmaLive, 09/06/2021, «Ξεσκεπάζοντας τα “fake news” σχετικά με τις “μολότοφ” στο τζαμί»).