Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Επιστροφή Ηρώων στην πατρώα γη

Την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας της μητρός πατρίδος, Νίκου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Δημόκριτου Ζερβάκη, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννη Παπαμελετίου, του Διοικητή της ΕΛ.ΔΥ.Κ., συγγενών των Ηρώων που έφτασαν στην Κύπρο γι’ αυτόν τον σκοπό και της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος, σε στάση προσοχής και υπό τους ήχους του Ύμνου προς την Ελευθερία του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, αποχαιρέτησε επτά ακόμα από τους πολλούς αδελφούς Ελλαδίτες πεσόντες Ήρωες, οι οποίοι έδωσαν μαζί με τους Έλληνες Κυπρίους την άνιση μάχη στις προδομένες Κυπριακές Θερμοπύλες, το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Πρόκειται για τον Συνταγματάρχη Κόκκα Κωνσταντίνο, τον Συνταγματάρχη Γιαννακόπουλο Νικόλαο και τους έφεδρους Ανθυπασπιστές Κουκούλη Θωμά, Καραγκούνη Χαράλαμπο, Βελώνα Δημήτριο, Θανόπουλο Δημήτριο και Δοϊτσίδη Χριστόδουλο. Οι έξι πρώτοι υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) και ο Δοϊτσίδης Χριστόδουλος από το Καρωτή Διδυμοτείχου του Νομού Έβρου ήταν Καταδρομέας που είχε μεταφερθεί στην Κύπρο τη νύκτα της 21ης προς 22α Ιουλίου 1974 με τα αεροσκάφη NORATLAS από την Α’ Μοίρα Καταδρομών του Μάλεμε της Κρήτης.

Στους Ήρωες που επιστρέφουν περιλαμβάνονται και δύο μέχρι πρότινος αγνοούμενοι που κατάγονται από τα μέρη της Θεσσαλίας. Πρόκειται για τον Συνταγματάρχη Γιαννακόπουλο Νικόλαο του Δημητρίου (τότε μόνιμο Αρχιλοχία), 33 χρονών, από το Μουζάκι Καρδίτσας, και τον έφεδρο Ανθυπασπιστή Κουκούλη Θωμά (τότε απλό Στρατιώτη), 21 χρονών, από το χωριό Άγιος Θεόδωρος Καρδίτσας. Από τη Θεσσαλία κατάγονται συνολικά είκοσι πεσόντες Ήρωες, από τους οποίους κάποιοι επέστρεψαν στην πατρώα γη και άλλοι παραμένουν ακόμα θαμμένοι στα κατεχόμενα χώματα της Κύπρου.

Ήταν 30 Νοεμβρίου του 2002, όταν στο πλαίσιο ενός Συνεδρίου με θέμα «Σχέσεις Θεσσαλίας - Κύπρου», που διοργανώθηκε στην πόλη μας από τον «Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας» και την «Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών Θεσσαλίας» με πρόεδρο τον αείμνηστο καθηγητή φιλοσοφίας Γεώργιο Καραγιάννη, μεταξύ των πολλών θεμάτων που παρουσιάσθηκαν ήταν κι αυτό της προσφοράς των παιδιών της Θεσσαλίας στην άνιση μάχη κατά των Τούρκων στην Κύπρο το μαύρο καλοκαίρι του ΄74. Το θέμα επιμελήθηκε ο γράφων, ο οποίος ύστερα από σχετική έρευνα (καθόλου εύκολη ομολογώ) έφερε για πρώτη φορά στο φως όλους αυτούς τους ξεχασμένους Θεσσαλούς Ήρωες, που έπεσαν ή αγνοούνται και ανέδειξε τη δράση τους. Τιμής ένεκεν, θέλω σήμερα να τους θυμηθούμε ξανά. Ας είναι δε αυτή η θύμηση το δικό μας ταπεινό ευχαριστώ και ένα μικρό μνημόσυνο, εσαεί ευγνώμονες για όσα μας πρόσφεραν.

Εκτός από τους δύο προαναφερθέντες Ήρωες, από τον Νομό Καρδίτσας κατάγονται ακόμα: Ο Μόνιμος Επιλοχίας Τεχνικού της Εθνικής Φρουράς, Ραχωβίτσας Γρηγόριος του Θωμά, 21 χρονών, από το χωριό Άγιο Ακάκιο, ο Δεκανέας της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Αθανασόπουλος Δημήτριος του Μηνά, 22 χρονών, από το χωριό Καστανιά, ο Στρατιώτης της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Ανεμάς Δημήτριος του Ιωάννη, 23 χρονών, από την Καρδίτσα, ο Υπολοχαγός Πεζικού της Εθνικής Φρουράς Τσουκνίδας Δημήτριος του Βάϊου, 27 χρονών, από τους Σοφάδες, ο μόνιμος Αρχιλοχίας της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Μηχανικού Σκαπαρδώνης Χρήστος του Φίλιππου, 37 χρονών, από το Μαυρομάτι, ο Δεκανέας της Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. Αθανασίου Νικόλαος του Γεωργίου, 22 χρονών, από την Κρυοπηγή, ο Δεκανέας της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Μπολομύτης Χρυσόστομος του Άγγελου, 21 χρονών, από το Χάρμα, ο Δεκανέας της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Κωστόπουλος Στέφανος του Αθανασίου, 20 χρονών, από το Προάστιο, ο Καταδρομέας Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά, 20 χρονών, από το Παλαιοκκλήσι και ο Στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ Παναγιώτου Βασίλειος του Παναγιώτη, 20 χρονών, από το Πευκόφυτο.

Από τον Νομό Λάρισας κατάγονται ο Υπολοχαγός της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Τσιώνος Σωτήριος, από τον Κοκοινοπηλό Ελασσόνας και ο Καταδρομέας Δαλαμάγμας Ηλίας του Δημητρίου, από το Μεσοχώρι. Και από τον Νομό Τρικάλων ο Λοχίας της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Οικονόμου Ηλίας, από τα Τρίκαλα, ο Στρατιώτης της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Αθανασούλας Βασίλειος, από την Αγρελιά, ο Στρατιώτης της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Καραγεώργος Αθανάσιος, από το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο και ο Καταδρομέας Νάκος Γεώργιος του Κωνσταντίνου, από τον Πλάτανο.

Τον δρόμο προς τη δόξα είχαν περπατήσει δέκα χρόνια πριν ο Ταγματάρχης Πούλιος Δημήτριος του Ιωάννου, από το Μαυρέλιο Καλαμπάκας, που δολοφονήθηκε από Τούρκους στασιαστές στην κατεχόμενη σήμερα παλιά πόλη της Αμμοχώστου, στις 11 Μαΐου του 1964, και ο Λοχίας τ/θ Κουκουσούλης Βασίλειος, από τον Πύργο Τρικάλων, που έπεσε μαχόμενος στις μάχες της Αγίας Τηλλυρίας, τον Αύγουστο του 1964. Τότε, που ο Γέρος της Δημοκρατίας δήλωσε αποφασισμένος να υπερασπιστεί με όλα τα μέσα την Κύπρο από την επιδρομική Τουρκία. Και έστειλε στη Μεγαλόνησο μια πλήρως εξοπλισμένη Μεραρχία! Αποδεικνύοντας στην πράξη πως η Κύπρος δεν «κείται μακράν», όπως μας είπε δέκα χρόνια αργότερα ο δις αυτοεξόριστος «εθνάρχης» Καραμανλής.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ! Αιώνια ευγνώμονες!

Υποστηρίξτε τη