Τοπικά

Τα χριστουγεννιάτικα χωριά που πρέπει να επισκεφθείς φέτος

Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι ακόμα πιο μαγικά αφού θα υπάρχουν ένα σωρό νέες εκδηλώσεις και χωριά για να γιορτάσουμε εγχώρια την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου.

Μπορεί τα περσινά Χριστούγεννα να μας τα χάλασε η πανδημία όμως τα φετινά -αν και υπό τη σκιά της μετάλλαξης «Όμικρον»- θα είναι πιο γιορτινά. Πέρσι, τα πρώτα Χριστούγεννα εν καιρώ πανδημίας, η Κύπρος δεν κατάφερε να γιορτάσει όπως άλλες χρονιές. Οι εκκλησίες περιόρισαν τον αριθμό των ατόμων που μπορούσαν να δεχτούν, τα γιορτινά τραπέζια μικραίναν και τα χριστουγεννιάτικα χωριά δεν άνοιξαν ποτέ τις πόρτες τους, ενώ οι εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα κάθε χρονιά δεν πραγματοποιήθηκαν.

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά και μικροί και μεγάλοι μετρούν αντίστροφα για τα Χριστούγεννα. Το Υφυπουργείο Τουρισμού επιφύλαξε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση φέτος όσον αφορά τους χώρους εκδηλώσεων αφού λόγω της πανδημίας οι περισσότεροι Κύπριοι παραμένουν εντός επιλέγοντας τις εγχώριες διακοπές. Έτσι το Υφυπουργείο θέλοντας να τονίσει τα όμορφα σημεία του νησιού μας και ιδιαίτερα τα ορεινά, επέλεξε φέτος να δημιουργήσει Χριστουγεννιάτικα χωριά σε ορεινές περιοχές. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα χριστουγεννιάτικα χωριά που θα δώσουν την γιορτινή τους πινελιά φέτος, αλλά και οι εκδηλώσεις από δήμους που έχουμε να δούμε από το 2019.

Έτσι, παρά την πανδημία και με τα μέτρα προστασίας να εφαρμόζονται κατά γράμμα σε όλους τους χώρους, όλοι μας θα γευτούμε ξανά τη μαγεία των Χριστουγέννων σε πόλεις και χωριά.

Παραμυθένια Χριστούγεννα στην πρωτεύουσα

Η Παραμυθούπολη της Λευκωσίας μας συνήθισε με ξεχωριστές εκδηλώσεις και συναυλίες καθημερινά και ενώ πέρσι δεν άνοιξε καθόλου, φέτος υποδέχτηκε ήδη τους πρώτους επισκέπτες της σε νέο χώρο, στην Τάφρο Ντ' Αβίλα. Οι πόρτες άνοιξαν στις 26 Νοεμβρίου όπου υποδέχτηκε μικρούς και μεγάλους ενώ υπόσχεται ένα άκρως γιορτινό κλίμα. Στην Παραμυθούπολη θα βρείτε παιχνίδια λουναπαρκ, τραμπολίνα, ταχυδακτυλουργούς, κλόουν και πολλές λιχουδιές. Όλα αυτά θα παρέχονται μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου τις εξής μέρες και ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή 16.00-23.00, Σαββατοκύριακα και αργίες 11.00-23.00.

Χριστουγεννιάτικο χωριό πλάι στο κύμα

Το Limassol Christmas Land είναι ένα υπέροχο ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο χωριό με σύγχρονα παιχνίδια, διασκεδαστικές δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες αλλά και φανταχτερό στολισμό που αν μη τι άλλο σε βάζει απευθείας στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Το ξεχωριστό που διαθέτει το Limassol Christmas Land είναι η τοποθεσία του, αφού φιλοξενείτε από το Λιμάνι της Λεμεσού, ανάμεσα στη Μαρίνα και τον Μόλο με απεριόριστες επιλογές για φαγητό, καφέ, λιχουδιές αλλά και με ωραία θέα τη θάλασσα. Η μαγεία των Χριστουγέννων καλύπτει όλο το φάσμα των ηλικιών και υπόσχεται αξέχαστες στιγμές. Το Limassol Christmas Land παραμένει ανοικτό για μικρούς και μεγάλους μέχρι τις 16 Ιανουάριου ενώ το ωράριο λειτουργίας του έχει ως εξής: Δευτέρα-Παρασκευή 16.00-23.00, Σαββατοκύριακα και αργίες 11.00-23.00.

Προς βουνό μεριά

Αλλιώτικα τα φετινά Χριστούγεννα από πολλές απόψεις αφού για πρώτη φορά θα υπάρξουν και χριστουγεννιάτικα χωριά στα ορεινά, μια πρωτοβουλία που σιγουρά θα γίνει θεσμός. Το Υφυπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη διοργάνωση για πρώτη φορά στην Κύπρο χριστουγεννιάτικων χωριών σε πέντε ορεινές κοινότητες όπως ο Αγρός, η Κυπερούντα, οι Πλάτρες, ο Καλοπαναγιώτης και η Κακοπετριά. Τα χωριά θα βάλουν τα φανταχτερά γιορτινά τους και θα υποδέχονται μικρούς και μεγάλους από τις 10 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2022.

Τα χριστουγεννιάτικα χωριά θα έχουν τοπικό χαρακτήρα με έμφαση στα σπιτάκια με τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα προς πώληση, βιωματικά εργαστήρια χειροτεχνίας και οινογαστρονομίας, δραστηριότητες στη φύση (όπως περπάτημα σε μονοπάτια της φύσης και ποδηλασία), ξεναγήσεις στα χωριά και άλλες εκπλήξεις.

Στόχος του Υφυπουργείου είναι να προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες, στα πλαίσια μίας προσπάθειας να καταστεί η Κύπρος ένας ολόχρονος τουριστικός προορισμός. Έτσι, στον όλον σχεδιασμό έχουν ενταχθεί και εστιατόρια και καταλύματα της ευρύτερης περιοχής, τα οποία θα προσφέρουν εορταστικό μενού και κυπριακό πρόγευμα, παρέχοντας την ευκαιρία σε πολλές γειτονικές κοινότητες να επωφεληθούν και εκείνες από την όλη διοργάνωση.

Στον Καλοπαναγιώτη

Ένα πανέμορφο χωριό στη οροσειρά του Τροόδου στην κοιλάδα Μαλάσασας είναι ιδανικό θέρετρο για χειμώνα και καλοκαίρι. Το χωριό διαθέτει ιαματικές πηγές, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα στην κοιλάδα. Είναι ιδανικό για αγροτουρισμό αφού βρίσκεται σ΄ ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο. Ο Καλοπαναγιώτης, λοιπόν, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου, και τα Χριστούγεννα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο όμορφο αφού θα μετατραπεί σε ένα παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο χωριό για να προσφέρει αξέχαστες στιγμές σε μικρούς και μεγάλους. Οι θαμώνες θα μπορούν να απολαύσουν παιχνίδια και θεάματα, χορωδίες και φυσικά γιορτινά εδέσματα. Τις πύλες του θα ανοίξει το χριστουγεννιάτικο χωριό του Καλοπαναγιωτη στις 10 Δεκεμβρίου και θα κλείσει στις 6 Ιανουάριου ενώ το ωράριο λειτουργείας θα έχει ως εξής: 11:00 – 16:00 τις καθημερινές και 11:00 – 18:00 τα σαββατοκύριακα.

Στον Αγρό

Το χωριό Αγρός, γνωστό για τη μεγάλη παραγωγή τριανταφύλλων βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Το χωριό διαθέτει πανοραμική θέα και είναι υπέροχο θέρετρο για ντόπιους αλλά και ξένους. Ένα ιδανικό χωριό για αγροτουρισμό που έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, τα ήθη και έθιμα του. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων αυτών σε τοπικά εργαστήρια, όπου γίνεται η απόσταξη του ροδέλαιου καθώς και η παρασκευή των γλυκών και των παστών κρεάτων. Ωστόσο, τις γιορτές των Χριστουγέννων έχουμε έναν ακόμα λόγο να επισκεφθούμε τον διάσημο Αγρό, κι αυτό γιατί το χωριό θα διακοσμηθεί και θα φωταγωγηθεί εορταστικά, στο πνεύμα των ημερών, και υπό τον ήχο χριστουγεννιάτικων μελωδιών θα λειτουργήσει ένα υπέροχο γιορτινό χωριό, με παραδοσιακά προϊόντα, εργαστήρια, και περιπάτους.  Το χωριό θα ανοίγει τις πύλες του στις 10 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2022 και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: καθημερινές 10:00 – 16:00 και Σαββατοκύριακα 11:00 - 18:00.

Στις Πλάτρες

Και το χωριό Πλάτρες βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην Επαρχία Λεμεσού. Είναι ένα δημοφιλές θερινό θέρετρο και προσφέρει διαμονή σε κομψά και όμορφα ξενοδοχεία. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επισκεφθούν μοναδικά αξιοθέατα όπως είναι εργαστήρι σοκολάτας, ένα πάρκο περιπέτειας και αναψυχής με σχοινιά. Οι Πλάτρες λοιπόν είναι ένα από τα πιό όμορφα γραφικά χωριά της Κύπρου και φορώντας τα γιορτινά του θα ανοίξει τις πύλες του χριστουγεννιάτικου χωριού στη κεντρική πλατεία, έτοιμο να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους για αξέχαστες χριστουγεννιάτικες στιγμές. Το χωριό ξεκινά από τις 10/12/2021 μέχρι τις 6/1/2022. 

Στην Κυπερούντα

Η Κυπερούντα βρίσκεται επίσης στην οροσειρά του Τροόδους και είναι το χωριό αυτό με τις πυκνές φυλλωσιές που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η οποία χρονολογείται από το 18ο αιώνα και τη νέα επιβλητική εκκλησία του Αγίου Αρσένιου, καθώς και τρία Μουσεία: Φυσικής Ιστορίας, Λαϊκής Παραδοσιακής Τέχνης και του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα. Άλλα ενδιαφέροντα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί ένας επισκέπτης είναι το Οινοποιείο Κυπερούντας και το Adventure mountain park, ενώ υπάρχουν και δύο υπέροχα μονοπάτια της φύσης το «Δόξα σοι ο Θεός» και τα «Τεισιά της Μαδαρής». Έτσι, εκεί στη πλατεία θα υπάρξει ακόμα ένα όμορφο αξιοθέατο όπως το χριστουγεννιάτικο χωριό που ανοίγει τις πύλες του στις 10 Δεκεμβρίου και κλείνει ξανά στις 6 Ιανουάριου. Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά εδέσματα ενώ θα υπάρχουν και οργανωμένα εργαστήρια χειροτεχνίας και πολλές εκπλήξεις. Το χωριό θα λειτουργεί 11:00 – 16:00 τις καθημερινές και 11:00 – 18:00 τα σαββατοκύριακα.

Στην Κακοπετριά

Το χωριό Κακοπετριά βρίσκεται επίσης στην οροσειρά του Τροόδους, στην Κοιλάδα της Σολέας. Το όμορφο αυτό χωριό αποτελεί ένα δημοφιλές θέρετρο λόγω του γοητευτικού του χαρακτήρα και του μαγευτικού σκηνικού με τα δάση από πεύκα που απλώνονται μέχρι και την Κοιλάδα του Καρκώτη. Γι’ αυτό ακριβώς είναι και ιδανικό μέρος για αγροτουρισμό. Το χωριό έχει ενδιαφέροντα αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου του Λινού και του Μουσείου του Ελαιοτριβείου. Το χριστουγεννιάτικο χωριό θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου 2021 και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 6 Ιανουαρίου κατά τις ώρες 11:00 – 16:00 τις καθημερινές και 11:00 – 18:00 τα σαββατοκύριακα. Το Χριστουγεννιάτικο χωριό θα προσφέρει εορταστικά εδέσματα και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους ενώ θα φιλοξενήσει εργαστήρια σε Αίθουσα Πάρκο Έλενας & Αίθουσα Κοινοτικού Συμβουλίου.

Επιχορηγημένες διακοπές και στα ορεινά

Επίσης το κοινό έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να αξιοποιήσει και το Σχέδιο Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού, για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα της περιοχής και να απολαύσει υπέροχα ντόπια προγεύματα. Το εν λόγω σχέδιο ανανεώνεται συνεχώς και μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ξενοδοχεία και τις τιμές τους εδώ

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Πάρα το γεγονός ότι υπάρχει μια πιο αισιόδοξη νότα φέτος στα Χριστούγεννα υπό το φως της τρίτης δόσης ώστε να εξασφαλισθεί η ανοσία της αγέλης, οι Κύπριοι αλλά και οι τουρίστες νιώθουν ένα φόβο που δεν τους αφήνει να απολαύσουν όσο θα ήθελαν τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να τηρήσουμε όλοι τα μετρά που εξέδωσε εκ νέου το Υπουργείο Υγείας ώστε να απολαύσουμε με ασφάλεια τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

Αν και σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου 2022, αναστέλλονται όλες οι χριστουγεννιάτικες ή άλλες εκδηλώσεις εντός και εκτός των εμπορικών κέντρων, οι δήμοι και οι κοινότητες θα διεξάγουν κανονικά τις δικές τους εκδηλώσεις, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα. Σύμφωνα με το διάταγμα, για τις οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από Δήμους, κοινότητες, χώρους θρησκευτικής λατρείας ή εκδηλώσεις όπου παραχωρείται ο χώρος για διεξαγωγή της εκδήλωσης από τους πιο πάνω φορείς, οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι διοργανωτές οφείλουν να τηρούν τις πρόνοιες του παρόντος Διατάγματος καθώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας. Η είσοδος στις πιο πάνω εκδηλώσεις επιτρέπεται με την προσκόμιση SafePass είτε πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια Covid-19 με ισχύ 6 μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης, είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test.

Ότι και να επιλέξουμε για τη ψυχαγωγία και τις διακοπές μας φέτος τις γιορτές, θα ήταν σοφό να συμμορφωθούμε όλοι με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας ώστε να μπορέσουμε του χρόνου να γιορτάσουμε με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα και χωρίς μάσκες ή περιορισμούς.