Τράπεζες

Αναβολές για «Δικαστήρια εκποιήσεων» και οι ανησυχίες της ΕΔΕΚ

Για δεύτερη φορά αναβλήθηκε η συζήτηση στη Επιτροπή Νομικών για το νομοσχέδιο που αφορά τα «Δικαστήρια Εκποιήσεων»

Την ερχόμενη Τετάρτη, εκτός απρόοπτου, θα διεξαχθεί τελικά η συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών για τον «Περί Δικαστηρίων (τροποποιητικό) Νόμο του 2019».

Υπενθυμίζεται ότι η τροποποίηση του εν λόγω Νόμου, και η υπερψήφισή του από τη Βουλή, αποτέλεσε την πρώτιστη επιδίωξη από κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως από την ΕΔΕΚ προκειμένου να συναινέσουν στην ψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

Η αναβολή της προγραμματισμένης για την περασμένη Τετάρτη συζήτησης οφείλεται στο γεγονός ότι συνέπιπτε χρονικά με το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου λήφθηκαν εκτός των άλλων και οι αποφάσεις για την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Ως εκ τούτου ήταν αδύνατη η παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Η αναβολή σχετίζεται, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» και με το γεγονός ότι θεσμικοί οικονομικοί παράγοντες ζήτησαν περισσότερο χρόνο προκειμένου να μελετήσουν επισταμένως το εν λόγω νομοσχέδιο.

Πηγές από το κόμμα της ΕΔΕΚ ανέφεραν ότι πέραν των δύο συνεχόμενων αναβολών της συζήτησης του ν/σ στην Επιτροπή Νομικών, αυτό που βλέπουν με επιφύλαξη είναι το κατά πόσον από μέρους της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μελετώνται μια σειρά από σημαντικές, πρόσφατες εισηγήσεις επί του κειμένου του νομοσχεδίου. «Δεν είχαμε κάποια ένδειξη για το κατά πόσον γίνεται μελέτη των εισηγήσεών μας και αυτό μας στεναχωρεί»,αναφέρουν χαρακτηριστικά από την ΕΔΕΚ.

Ωστόσο, αυτό που διεμήνυσαν πηγές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη «Σ» είναι ότι «μελετώνται επισταμένως οι πρόσφατες εισηγήσεις της ΕΔΕΚ και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και από το Υπουργείο Οικονομικών».

Οι εισηγήσεις αυτές έχουν ως σκοπό την ενσωμάτωση προνοιών στο κείμενο του Νομοσχεδίου, που να διευκρινίζουν τους όρους με τους οποίους οι δανειολήπτες θα μπορούν να προσφεύγουν στα ειδικής δικαιοδοσίας Επαρχιακά Δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, να ορίζεται ότι ο δανειολήπτης – οφειλέτης με την παραλαβή της ειδοποίησης τύπου Θ, μπορεί να προσφεύγει στα Δικαστήρια, για να διευθετεί διαφορές που τυχόν υπάρχουν με τα τραπεζικά ιδρύματα ως προς το αληθές και πραγματικό υπόλοιπο της οφειλής ή του χρέους του. Η προσφυγή να γίνεται όχι μόνο για διαφορές που θα προκύπτουν μετά την απόφαση των τραπεζών για εκποίηση περιουσιών, αλλά πριν την εγγραφή επ’ ονόματι νέου αγοραστή.

Επίσης από την ΕΔΕΚ επιδιώκουν με τις εισηγήσεις τους, να καταστεί σαφές με τον νέο νόμο, ότι με την καταχώρηση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών στα Δικαστήρια, θα ενεργοποιείται αυτόματα η αναστολή εκποιήσεων της εκρεμοδικούσας υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως η ειδοποίηση τύπου Θ (συνοδευόμενη από την ειδοποίηση τύπου Ι) σηματοδοτεί την έναρξη διαδικασίας του πλειστηριασμού του ενυπόθηκου ακινήτου. Ο οφειλέτης βάσει των υφιστάμενων νόμων, ενημερώνεται με αυτές τις ειδοποιήσεις (Θ και Ι ) για το υπόλοιπο του χρέους του, για το οποίο του παρέχεται δυνατότητα εξόφλησης εντός 30 ημερών από την ημέρα έκδοσης της ειδοποίησης.