Η Τουρκία αποτελεί μείζονα απειλή για το Ισραήλ, την Κύπρο και την περιοχή

Η Ιερουσαλήμ δεν ξεχνά: Τις αμέτρητες υβριστικές επιθέσεις Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ και ηγετών του. Την απειλή ότι η Τουρκία θα κατακτήσει το Τελ Αβίβ και «θα απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ». Τη φιλοξενία τρομοκρατών της Χαμάς στην Τουρκία. Την ενίσχυση του πολιτικού Ισλάμ. Τις πολεμικές απειλές της εναντίον της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ, ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου. Αναμένεται ότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η επιδιωκόμενη λύση, οι διμερείς σχέσεις, η επικρατούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κ.λπ. Η επίσκεψη του Προέδρου στη γειτονική, φίλη χώρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις δραματικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας και των «Συμφωνιών Αβραάμ» του Ισραήλ με αραβικές χώρες και της επιθετικής προβολής ισχύος από την Τουρκία, σε συνάρτηση προς την εκλογή Μπάιντεν.

Η Τουρκία επιχειρεί διπλωματικά ανοίγματα προς τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ. Η πονηρή πρόταση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας για τους ρωσικούς S-400 δεν έπεισε τους Αμερικανούς. Εξάλλου, η σκαιά και υβριστική επίθεση εναντίον του Γάλλου Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, την περ. Τετάρτη, ξεσκεπάζει ακόμα μια φορά την ανακολουθία, την αλαζονεία και την ασίγαστη επιθετικότητα της Τουρκίας κατά πάντων. Η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί και την πίτα των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Γαλλία και την Ελλάδα a la carte και με τουρκικούς όρους. Και τον γκρίζο Τούρκο σκύλο, χορτάτο.

Η πολιτική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάιντεν, ανησυχεί ιδιαίτερα την Τουρκία. Για μια τετραετία και πλέον, ο Ερντογάν απήλαυε ξεχωριστής και ανεξήγητης εύνοιας από τον απελθόντα Πρόεδρο Τραμπ. Τώρα, τα πράγματα φαίνονται να αλλάζουν. Τον περ. Δεκέμβριο, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους της «New York Times», ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι θα ακολουθούσε μια διαφορετική πολιτική έναντι του Ερντογάν, ο οποίος «πρέπει να πληρώσει το τίμημα», ειδικά μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Ο Ερντογάν ανησυχεί και για έναν άλλο λόγο: Η ομάδα Μπάιντεν περιλαμβάνει αρκετά στελέχη εβραϊκής καταγωγής.

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Μπλίνκεν, εμφανίζεται έκδηλα κατά της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε ως «δήθεν στρατηγικό σύμμαχο». Έτσι η Άγκυρα επιχειρεί αναγνώριση εδάφους στην Ουάσιγκτον και υπάρχει λόγος: Το Ισραήλ είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος και φίλος των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Τις τελευταίες εβδομάδες, πληροφορίες και αναλύσεις στον ισραηλινό Τύπο και δεξαμενές σκέψης αναφέρονται σε συνεχείς κρούσεις της Τουρκίας προς την Ιερουσαλήμ, για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Εντούτοις, διακεκριμένοι Ισραηλινοί αναλυτές και ακαδημαϊκοί συνιστούν προς την κυβέρνηση της χώρας άκρα προσοχή στις επιτηδευμένες τουρκικές γαλιφιές.

Το Ισραήλ θεωρεί μεν την Τουρκία ως μεγάλη χώρα, με την οποία ακόμα διατηρεί εμπορικές και άλλες σχέσεις. Οι διπλωματικές σχέσεις, όμως, είναι στον πάγο. Η Ιερουσαλήμ δεν ξεχνά: Τις αμέτρητες υβριστικές επιθέσεις Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ και ηγετών του. Την απειλή ότι η Τουρκία θα κατακτήσει το Τελ Αβίβ και «θα απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ». Τη φιλοξενία τρομοκρατών της Χαμάς στην Τουρκία. Την ενίσχυση του πολιτικού Ισλάμ.

Επίσης, το Ισραήλ δεν ξεχνά τις πολεμικές απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου, φίλων και συμμάχων του. Τη χρησιμοποίηση τρομοκρατών στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τις τουρκικές παρεμβάσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη, στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Σομαλία, ακόμα και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Την υποκίνηση, με το Κατάρ, και χρηματοδότηση ισλαμιστών φονταμενταλιστών.

Είναι συχνά τα δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο και δεξαμενές σκέψης ότι η Τουρκία είναι εχθρική προς το Ισραήλ, το οποίο ενοχλείται από την επιθετική προβολή ισχύος από την Τουρκία στην περιοχή τής Αν. Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική και στα Βαλκάνια. Το Ισραήλ πιστεύει ότι η φιλοδοξία της Τουρκίας να ενεργεί ως περιφερειακή δύναμη απειλεί ευθέως και τα εθνικά συμφέροντά του όσον αφορά την ενέργεια, την ασφάλεια, την τρομοκρατία και τις εξελίξεις στη Μέση και ευρύτερη Ανατολή.

Όμως, τον τελευταίο καιρό, χάρη σε άριστη διπλωματική μεθόδευση της Ιερουσαλήμ, τα πράγματα στη Μέση Ανατολή έχουν αποκτήσει μια νέα, δυναμική γεωπολιτική διάσταση, μετά τα επιτυχή και ελπιδοφόρα ανοίγματα του Ισραήλ προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, διά των «Συμφωνιών Αβραάμ». Το Ισραήλ δεν είναι πλέον απομονωμένο αλλά διπλωματικά, πολιτικά ενισχυμένο, αφού διέρρηξε το αντιϊσραηλινό αραβικό μέτωπο. Γι’ αυτό δεν βιάζεται να αναθερμάνει τις σχέσεις με μιαν αλλοπρόσαλλη και απειλητική Τουρκία.

Όπως επισημαίνει ο Ισραηλινός αναλυτής, Jonathan Spyer («The Jerusalem Post», 28/1/2021), το Ισραήλ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό έναντι της Τουρκίας. Πρώτον, να διερευνήσει τις πραγματικές προθέσεις της, επειδή η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της έναντι της Ιερουσαλήμ δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Δεύτερον, να λάβει υπόψη τα οφέλη από την αγαστή συνεργασία του με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και με τα Ην. Αραβικά Εμιράτα, φίλες και συμμάχους χώρες, με τις οποίες έκτισε ισχυρούς δεσμούς στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στη συνεργασία και στην κοινή αντιμετώπιση απειλών, ειδικά εκ μέρους της Τουρκίας. Αφού, συνεπώς, η Τουρκία θεωρείται κοινή απειλή, το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του καλούνται να αντιδράσουν ανάλογα με τα εθνικά συμφέροντά τους.