Παραπολιτικά

Όταν άνοιξε η κρυφή αυλαία...

ΝΕΑΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ: Ηθοποιός σημαίνει φως!

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Εντάξει. Σβήσε το φως κι έλα στο κρεβάτι μου!

Κάπως έτσι θα μπορούσε να αποδοθεί συνοπτικά η εικόνα που επικρατεί αυτήν την ώρα στον χώρο του ελληνικού θεάτρου, όπου άνοιξε μια κρυφή αυλαία και βλέπουμε να συμβαίνουν φοβερά πράγματα από γνωστούς θεατρανθρώπους. Εκμεταλλεύθηκαν την ισχύ και την εξουσία τους για να διαπράξουν σεξουαλική παρενόχληση και να ασκήσουν βία σωματική, λεκτική και ψυχολογική, με πολλούς ηθοποιούς να περνούν το δικό τους προσωπικό δράμα.

Δεν είχε σημασία ποιο έργο ανέβαζε ο σκηνοθέτης (σκηνο-θύτης, για την ακρίβεια). Σημασία είχε ότι, όταν ανέβαζε το έργο, κατέβαζε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ενίοτε κατέβαζε και το παντελόνι του. Στο όνομα της τέχνης, τάχα.

Αξίζει κάθε έπαινος και θαυμασμός για τις κοπέλες που βρήκαν την ψυχική δύναμη και βγήκαν επωνύμως για να καταγγείλουν τα όσα εξευτελιστικά βίωσαν. Τη μεγάλη αρχή έκανε η πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου (δυστυχώς τα αδικήματα τα οποία κατήγγειλε έχουν πλέον παραγραφεί και η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να παρέμβει με την άσκηση ποινικής δίωξης). Την ακολούθησε, στον τομέα του θεάτρου, η Ζέτα Δούκα, που κατήγγειλε την εξευτελιστική συμπεριφορά την οποία υπέστη από τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Κιμούλη. Τότε άνοιξαν και άλλα στόματα στον καλλιτεχνικό χώρο. Για σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλθηκαν οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες Κώστας Σπυρόπουλος, Πέτρος Φιλιππίδης και Παύλος Χαϊκάλης. Άνθρωποι που εισέπρατταν το χειροκρότημα του κοινού, τώρα εισπράττουν αποδοκιμασίες και απέχθεια. Στο μεταξύ, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους δήλωσε ότι αν ανοίξει και η «υπόθεση τραγούδι», θα ακουστούν πολύ χειρότερα πράγματα. Και στην Κύπρο έχουν ήδη γίνει κάποιες καταγγελίες στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και του θεάτρου. Σημασία έχει ότι άρχισαν να ανοίγουν στόματα. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα της «κάθαρσης», όπως στις αρχαίες τραγωδίες...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ