Καλά κρασιά

Για να χρειαστεί ο Πρόεδρος να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους μέσω διαγγέλματος ώστε να εξηγήσει τα «καλά» του προϋπολογισμού σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά επικοινωνιακά για την εικόνα της Κυβέρνησης και για τα κόμματα που την στηρίζουν. Όμως, πέρα από τα «ΘΑ» του προϋπολογισμού του 2021, ας δούμε τις πραγματικότητες του προϋπολογισμού του χρόνου που μόλις έκλεισε, δηλαδή του 2020, γεγονός που θα μας βοηθήσει να εξαγάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τον προϋπολογισμό του νέου χρόνου.

Σύμφωνα λοιπόν με την επιστολή αρ. 13.23.003, ημερ. 20/1/2021, του Υπουργού Οικονομικών προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων:

1) Το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2020 όσον αφορά τις αναπτυξιακές δαπάνες (αυτές που τροφοδοτούν την πραγματική οικονομία) ανήλθε στο 45% (ούτε καν τα μισά).

2) Όσον όμως αφορά το ποσοστό υλοποίησης του τακτικού προϋπολογισμού (δηλαδή μισθοί, λειτουργικά έξοδα, επιδόματα κ.λπ.), το ποσοστό ανήλθε στο 71%.

3) Οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων συσσωρευτικά αυξήθηκαν κατά 5%, δηλαδή σε συνθήκες αύξησης της ανεργίας, κλεισίματος επιχειρήσεων και οικονομικής ύφεσης το κρατικό μισθολόγιο αυξήθηκε (τα στοιχεία αφορούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου).

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Όποια όμως και αν είναι τα συμπεράσματά σας, η αντικειμενική αλήθεια είναι ότι πρόκειται για προπαγάνδα τα όσα κάποιοι προσπαθούν να μας περάσουν και ιδιαίτερα ότι με την ψήφιση του προϋπολογισμού θα γεμίσουν οι τσέπες του κοσμάκη ευρώ.

Να υπενθυμίσω ότι Κυβέρνηση και κόμματα (συγκυβερνώντα αλλά και ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ) απέρριψαν και πάλι την τροπολογία μας για περικοπή κατά 10% των επιδομάτων φιλοξενίας, παραστάσεως και οδοιπορικών των εκλεγμένων και διορισμένων αξιωματούχων της χώρας. Κανένας δεν μπορεί βέβαια να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί πρέπει να πληρώνονται υψηλόμισθοι αξιωματούχοι της πολιτείας για έξοδα παραστάσεως, φιλοξενίας και οδοιπορικά σε συνθήκες lockdown, αφού ούτε φιλοξενίες γίνονται, ούτε ταξίδια, ούτε επαγγελματικά δείπνα κ.λπ. από τους λογής αξιωματούχους;

Το ίδιο έγινε και με την πρότασή μου για πάγωμα της παροχής προνομίων στους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και Προέδρους της Βουλής. Απορρίφθηκε από το σύνολο των κομμάτων και την Κυβέρνηση.

Θέλω όμως να κάνω και μιαν απλή αναφορά στα θέματα περιβάλλοντος. Αλήθεια, πώς μπορούμε να στηρίξουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος περιλαμβάνει πρόνοιες για λεωφόρους που τέμνουν βιότοπους, καταστρέφουν δάση και ισοπεδώνουν ιστορικά μνημεία;

Και η περίφημη διαβούλευση με τα κόμματα που τελικά στήριξαν τον «αναθεωρημένο» κυβερνητικό προϋπολογισμό, πού οδήγησε; Σε κάποιες ασαφείς αναφορές σε φωτοβολταϊκά στα ορεινά (ελπίζω όχι σαν αυτό της Φλάσου) και σε πολεοδομικές χαλαρώσεις και νομιμοποίηση παρανομιών.

Συνοπτικά αναφέρω ότι από τα 8 δις στο σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού 2021, μόνο 160 εκ. αφορούν δαπάνες για το περιβάλλον που συνιστά ποσοστό 2%, ένα από τα πιο χαμηλά στην ΕΕ.

Κάτι πήρε το αφτί μου για πράσινη ανάπτυξη στο διάγγελμά σας, κύριε Πρόεδρε. Καλά κρασιά και «this is Cyprus».

*Βουλευτής Κινήματος ΚΥΕΒΕ Φειδία Πηλείδη Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών