Παιδεία

Μετά τις Βουλευτικές οι Παγκύπριες

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία έναρξης των Παγκυπρίων Εξετάσεων, όπως επίσης και η επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών στα σχολεία – Κλειδώνουν αποφάσεις την Τετάρτη, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η επόμενη χρονιά χωρίς Παγκύπριες (;)

Στον αέρα παραμένει η ημερομηνία έναρξης των Παγκυπρίων Εξετάσεων, η οποία τοποθετείται χρονικά στις 24 Μαΐου, αλλά λόγω του ότι η διάρκειά τους συμπίπτει με τις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 30 Μαΐου, γίνονται σκέψεις για μεταφορά των εξετάσεων μετά τις εκλογές. Τους αρμοδίους προβληματίζει το γεγονός πως τα σχολεία είναι και εκλογικά κέντρα και δεν μπορούν ταυτόχρονα να είναι εξεταστικά κέντρα. Την ίδια ώρα, η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας που τέθηκε στο τραπέζι και αφορά στην κατάργηση των Παγκυπρίων Εξετάσεων και εισδοχή στα Πανεπιστήμια μόνο μέσα από τις τετράμηνες εξετάσεις, αφού από την επόμενη σχολική χρονιά εισέρχεται στον χορό των τετραμήνων και η Γ’ Λυκείου, αποτελεί ακόμα ένα σημείο τριβής μεταξύ των εμπλεκόμενων οργανώσεων και του αρμόδιου Υπουργείου. Στο μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Σύμφωνα με τους οργανωμένους γονείς και εκπαιδευτικούς, την 1η Μαρτίου πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια μαζί με τις τεχνικές σχολές. Όπως υποστηρίζουν, η παρατεταμένη απουσία των μαθητών από το σχολικό περιβάλλον, από τη ρουτίνα τους, από τη συνήθη μελέτη και εργασίες τους, μόνο ζημιά μπορεί να επιφέρει, τονίζοντας γι’ ακόμη μια φορά ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία στην τάξη.

Λίγοι-λίγοι ή όλοι μαζί;

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη το πώς και το πότε θα γίνει η επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών στα σχολεία. Τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν είναι μόνο υποθέσεις, όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας στους οργανωμένους γονείς και εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια τηλε-συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Προδρόμου τόνισε γι’ ακόμη μια φορά ότι τα πάντα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής, που απαρτίζεται από επιδημιολόγους. Συμφώνησε, εξάλλου, ότι προτεραιότητα του ίδιου του Υπουργείου είναι η επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία.

Με άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες, το ΥΠΠΑΝ προχωρεί σε σχεδιασμούς και τροποποιήσεις που αφορούν κυρίως στην κάλυψη των δεικτών επάρκειας που προβλέπονται και στον τρόπο ολοκλήρωσης της φετινής σχολικής χρονιάς. «Ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε ήδη το δεύτερο εξάμηνο και ο χρόνος που απομένει για να ολοκληρωθεί η χρονιά και να οδηγηθούμε σε τελικές εξετάσεις είναι πολύ λίγος», ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Χαράλαμπος Διονυσίου.

Μείωση της ύλης

Με δεδομένο ότι τον ερχόμενο Μάιο οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα οδηγηθούν σε τελικές εξετάσεις, αλλά παραμένουν στο σπίτι από τον περασμένο Δεκέμβριο -ίσως και νωρίτερα- οι οργανωμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί ζήτησαν από τον Υπουργό την άμεση αναδιαμόρφωση της ύλης για το Γυμνάσιο και την Α’ και Β’ τάξη των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. «Η εξεταστέα ύλη θα πρέπει να στηρίζεται στην ύλη που διδάχθηκαν οι μαθητές στο σύνολό τους. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Θα πρέπει άμεσα να αναδιαμορφωθεί η ύλη, να είναι προσαρμοσμένη στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και να ανακοινωθεί το συντομότερο ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα οι τελειόφοιτοι».

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να ανακοινωθεί η αναδιαμορφωμένη ύλη των εξετάσεων, ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι ενδεχομένως τέλη Μαρτίου να ανακοινωθεί. Όσο για τον σχεδιασμό της σχολικής χρονιάς που απομένει, ο κ. Διονυσίου επισήμανε ότι αίτημα των γονιών είναι όπως οι αρμόδιοι εστιάσουν στους δείκτες επάρκειας με βάση τον πραγματικό ωφέλιμο διδακτικό χρόνο μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Παράταση της

σχολικής χρονιάς

Το πότε θα είναι αυτό το τέλος, επίσης άγνωστο, εφόσον ο Υπουργός αποκάλυψε στους οργανωμένους γονείς και εκπαιδευτικούς το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς. «Όπως μας ανέφερε ο ίδιος ο Υπουργός, υπάρχουν σκέψεις για παράταση της σχολικής χρονιάς ή εξεύρεση ωφέλιμου διδακτικού χρόνου με δεδομένο επίσης ότι θα υπάρχει, όπως προανέφερα, αναπροσαρμογή της ύλης».

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ημερομηνία έναρξης των Παγκυπρίων Εξετάσεων, η οποία τοποθετείται χρονικά στις 24 Μαΐου, αλλά η διάρκειά τους συμπίπτει με τις βουλευτικές εκλογές, που είναι στις 30 Μαΐου. «Αυτό που προβληματίζει είναι η σκέψη για μεταφορά των Παγκυπρίων Εξετάσεων για μετά τις βουλευτικές εκλογές. Τα σχολεία είναι και εκλογικά κέντρα και δεν μπορούν ταυτόχρονα να είναι εξεταστικά κέντρα. Μετά τις Βουλευτικές, όμως, εγώ το θεωρώ απίθανο να μπορέσει να βγει το πρόγραμμα των εξετάσεων. Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να ζήσουμε το περσινό, που η παράδοση των απολυτηρίων γινόταν μέχρι τις 10 Ιουλίου. Θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός προγραμματισμός και να ξεκινήσουν οι Παγκύπριες από τις 24 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε στον Οδηγό Εξετάσεων, και να μείνει ένα κενό, στο τριήμερο που είναι οι εκλογές μέχρι και την 1η Ιουνίου».

Οι σκέψεις για «κατάργηση»

των Παγκυπρίων

Η σκέψη για κατάργηση των Παγκυπρίων Εξετάσεων και εισδοχή στα Πανεπιστήμια μόνο μέσα από τις τετράμηνες εξετάσεις, αφού από την επόμενη σχολική χρονιά εισέρχεται στον χορό των τετραμήνων και η Γ’ Λυκείου, τέθηκε στο τραπέζι της τηλε-συνάντησης και προβλημάτισε τους εμπλεκομένους. Η πρόταση αυτή του Υπουργού Παιδείας έθεσε σε άμυνα εκπαιδευτικούς και γονείς, οι οποίοι ανέφεραν ότι θα τοποθετηθούν αφού μελετήσουν προσεκτικά την όποια γραπτή πρόταση τούς δοθεί από το Υπουργείο.

Ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι «αναμένουμε την πρόταση που να περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους για την κατάργηση των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Δεν είμαστε ούτε θετικοί ούτε αρνητικοί, όπως αναφέραμε στον ίδιο, σε αυτήν την πρόταση, φτάνει να δούμε ότι είναι εμπεριστατωμένη και να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα ίδια τα προβλήματα με τον θεσμό των τετραμήνων. Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για να μην ‘εισέρχονται’ από το παράθυρο ή με διάφορους άλλους τρόπους στα πανεπιστήμια κάποιοι που δεν αξίζουν και να στερήσουν από κάποιους άλλους αυτές τις θέσεις. Αυτό που ανέφερε ο Υπουργός είναι ότι θα μετρούν οι βαθμοί μόνο των τετραμήνων εξετάσεων αλλά θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει στην αμέσως επόμενη χρονιά, γιατί υπάρχουν και οι μαθητές που μπορεί να μην καταφέρουν να περάσουν φέτος και να θέλουν να προσπαθήσουν ξανά την επόμενη χρονιά. Αυτόματα έτσι αποκλείονται οι μαθητές που θα είναι στο στρατό ή θα λείπουν από το σχολείο και δεν θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις τετραμήνων. Είναι μια σημαντική παράμετρος, που πρέπει να τη δει».

«Θα μπορούσαν να επιστρέψουν

όλοι την ερχόμενη Δευτέρα»

Πονοκέφαλο προκαλεί η επιστροφή των μαθητών και στην επιδημιολογική ομάδα, η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Καραγιάννη, ο οποίος μίλησε στη «Σ», η επιστροφή θα μπορούσε να γίνει και μαζικά. «Θα μπορούσαν να επιστρέψουν όλες οι υπόλοιπες τάξεις από την 1η Μαρτίου. Θεωρώ ότι τα παιδιά αυτά εφόσον θα φορούν τη μάσκα τους, θα είναι εντάξει. Επομένως με τη σωστή συμπεριφορά με τη χρήση της μάσκας, θα μπορούσαν να επιστρέψουν».

Θετικό επίσης θεωρεί το ενδεχόμενο επιστροφής των μαθητών του Λυκείου κατά την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη και να ακολουθήσουν οι μαθητές του Γυμνασίου την επόμενη εβδομάδα. «Εξαρτάται τι θα αποφασιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε θα δούμε τον Πρόεδρο, σίγουρα όμως θα πρέπει να υπάρχει στοχευμένη και σταδιακή χαλάρωση».

Όσον αφορά τα απογευματινά φροντιστήρια και υπόλοιπες δραστηριότητες, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Σίγουρα χρειάζεται προσοχή. Στα φροντιστήρια, όπου γίνεται μάθημα ένας προς ένα, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εκεί που συνυπάρχουν όμως παιδιά με διαφορετικές ηλικίες, εκεί ίσως να πρέπει να το σκεφτούμε λίγο. Όταν όμως εφαρμόζονται πιστά τα πρωτόκολλα, δεν βλέπω γιατί να μην ανοίξουν και τα υπόλοιπα. Όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει μαζικό άνοιγμα. Αν για παράδειγμα ανοίξουν τα σχολεία 1η Μαρτίου, τότε κάποιες άλλες χαλαρώσεις καλό θα ήταν να γίνουν από τις 8 Μαρτίου και μετά».