Τοπικά

Οδεύει προς οριστική επίλυση το πρόβλημα του δρόμου στη Γιόλου

Θα κοστίσει €700.000 η μόνιμη επιδιόρθωση του δρόμου - Την άλλη εβδομάδα υπογράφονται συμβόλαια, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις

Σοβαρές αντιδράσεις υπάρχουν ξανά τον τελευταίο καιρό στην κοινότητα Γιόλου και τις γύρω περιοχές για το θέμα του δρόμου πριν από την είσοδο του χωριού, με κατεύθυνση από την Πάφο προς την Πόλη Χρυσοχούς, ο οποίος «έσκασε» πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019 και πέρυσι, αρχές του 2020, υποχώρησε εξολοκλήρου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή εκτροπή για τα διερχόμενα οχήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι και σήμερα. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο σημείο υποχώρησε τρεις φορές συνολικά, αναγκάζοντας το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων να αναζητήσει οριστική επίλυση του προβλήματος και όχι προσωρινή, όπως έγινε στο παρελθόν.

Για το πρόβλημα το οποίο προέκυψε υπήρξε και εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων δυο φορές, ενώ επιτόπου βρέθηκε πέρυσι τον Γενάρη, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το πρόβλημα, και ο ίδιος ο Υπουργός, Γιάννης Καρούσος.

Αν και από τότε πέρασαν 13 ολόκληροι μήνες, φαίνεται ότι οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για την εξέλιξη του θέματος και πλέον τα πράγματα οδεύουν προς επίλυση. Στο διάστημα που μεσολάβησε χρειάστηκε να γίνουν δυο μελέτες από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, ενώ καθυστέρηση υπήρξε και για περίοδο ενάμιση περίπου μήνα μέχρι να προστεθεί το κόστος επίλυσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, υπολογίζεται ότι το έργο αποκατάστασης θα αγγίξει τις €700.000.

ΔΡΟΜΟΣ.jpg

Την επόμενη εβδομάδα πέφτουν οι υπογραφές

Μετά τις αντιδράσεις αλλά και τη δυσφορία που παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό, κυρίως μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων, Γιάννης Καρούσος, με παρέμβασή του στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», διαβεβαίωσε ότι όλα πήραν τον δρόμο τους και μετά από μερικές ημέρες αναμένεται η υπογραφή των συμβολαίων για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου.

«Μόλις έγινε η κατάρρευση εκεί», είπε, «ανταποκριθήκαμε άμεσα και δώσαμε μια εναλλακτική λύση, ούτως ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία το οδικό δίκτυο και άμεσα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στις μελέτες που έπρεπε να κάνουμε, ούτως ώστε να δώσουμε μια μόνιμη λύση γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει πρόβλημα στον συγκεκριμένο δρόμο και στο συγκεκριμένο σημείο».

Για να προχωρήσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων και να δώσει μια μόνιμη λύση για να μην παρουσιαστεί το πρόβλημα και στο μέλλον, συμπλήρωσε ο κ. Καρούσος, έπρεπε να γίνουν κάποιες μελέτες από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. «Έγιναν δηλαδή γεωτρήσεις, διερευνήθηκαν οι συνθήκες στο υπέδαφος για να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε οριστική επίλυση του προβλήματος και δεν θα ξαναπαρουσιαζόταν. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης έκανε μια μελέτη, δεν έμεινε όμως ευχαριστημένο με τα αποτελέσματα και έκανε και δεύτερη, η οποία παραδόθηκε τον Νοέμβριο. Επομένως, εμείς μετά από αυτό», ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων, «τον Νοέμβριο ετοιμάσαμε τη μελέτη μας για το πώς θα προχωρήσουμε με το συγκεκριμένο σημείο και ακολούθως προκηρύξαμε το έργο. Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό €700 χιλιάδες, δεν πρόκειται για "ππατσιάρισμα", όπως λέμε στα κυπριακά».

Την ίδια στιγμή ο κ. Καρούσος παραδέχθηκε ότι, πέρα από τη χρονοτριβή για την επαναληπτική γεωλογική μελέτη που χρειάστηκε, η όλη διαδικασία καθυστέρησε ακόμη ένα-ενάμιση μήνα λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρχε προϋπολογισμός και το Υπουργείο δεν μπορούσε να ενημερώσει τους επιτυχόντες προσφοροδότες ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει και να υπογραφούν τα σχετικά συμβόλαια επιδιόρθωσης του δρόμου.

Ταυτόχρονα, κατέληξε ο Γιάννης Καρούσος, «δόθηκε και στους υπόλοιπους προσφοροδότες, όπως ορίζει ο Νόμος, διορία 15 ημερών, για να κάνουν προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, αν επιθυμούν. Αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε προσφυγή», είπε, «την επόμενη εβδομάδα ελπίζω ότι θα υπογράψουμε και τη συμφωνία για το έργο. Επομένως το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανταποκρίθηκε άμεσα για το σημείο εκείνο, έκανε όλες τις μελέτες. Μπορούσαμε να πάμε να κάνουμε μια προσωρινή λύση, αλλά μετά από μια ή δυο εβδομάδες θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα», ανέφερε.

Τέλος, ο Υπουργός εξέφρασε και την κατανόησή του για τον προβληματισμό και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι της περιοχής, αφού ήδη πέρασε ένας χρόνος από την τελευταία εμφάνιση του προβλήματος, όμως επανέλαβε πως έπρεπε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες μελέτες για να προσφερθεί μια οριστική και μόνιμη λύση και όχι μια πρόχειρη, που θα παρουσιαζόταν ξανά στο μέλλον.