Οι ΗΠΑ του Biden

Ο κ. Biden ανέλαβε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις 20 Ιανουαρίου 2021, με αντιπρόεδρο την κ. Kamala Harris. Ανέλαβε μια χώρα με πάρα πολλά προβλήματα, σχεδόν διχασμένη και καλείται τώρα για ένα ηράκλειο έργο, να αντιμετωπίσει τη κατάσταση και να προσπαθήσει να επαναφέρει τη χώρα σε κάποιαν ομαλότητα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι τεράστια. Μπορεί κάποιος να θυμηθεί την Αμερική που παρέλαβε ο Franklin D. Roosevelt στις 4 Μαρτίου 1933, μετά το κραχ της Wall Street.

Όταν παρέλαβε από τον κ. Trump ο κ. Biden, η χώρα, όπως είπα προηγουμένως, ήταν διχασμένη. Στο εσωτερικό, η κοινωνική αναταραχή με τα δόγματα του κ Trump. Ο Covid-19 συνεχίζει να θερίζει στις ΗΠΑ και η οικονομία είναι σε κακά χάλια καθώς και η κοινωνία και όλα αυτά χρειάζονται θεραπεία. Η διοίκηση του κ. Biden άρχισε, απ’ ό,τι ανακοινώνουν, αγώνα για να περιορίσουν την πανδημία του Covid-19, η οποία μαστίζει τη χώρα και έχει φέρει χιλιάδες θανάτους στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι μέχρι 700.000 Αμερικανοί θα χαθούν από το Covid-19 προτού εξουδετερωθεί (βλ. Alana Ambramson and Brian Bennett, «Crisis Mode», TIME, February 1/February 8, 2021, σελ. 32-35).

Παράλληλα με την πανδημία ο κ. Biden έχει να αντιμετωπίσει μια διχασμένη χώρα και, ως δηλώνει, θέλει να αποκαταστήσει την ενότητά της και να αναζωογονήσει την οικονομία. Η οικονομία στηρίζεται πάνω στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η διοίκηση Biden προσπαθεί να αναπτύξει τη χώρα μέσα στη θύελλα του κορωνοϊού.

Σχετικά με τις εξωτερικές σχέσεις, ο κ. Biden αμέσως επαναδραστηριοποίησε τη Συνθήκη του Παρισιού και επανήλθε στο Παγκόσμιον Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Επίσης ακύρωσε την απαγόρευση για την είσοδο στις ΗΠΑ από ορισμένες χώρες.

Όλα αυτά τα έκαμε για να δώσει το μήνυμα ότι η χώρα βγαίνει από τον απομονωτισμό, που της επέβαλε ο κ. Trump, και ακολουθεί την ενεργό της δράση στη διεθνή σκηνή.

Επαναλαμβάνω ότι το έργο του κ. Biden είναι τεράστιο και δύσκολο. Ας ελπίσουμε ότι ο νέος Πρόεδρος θα δράσει στις διεθνείς σχέσεις με περισσότερο ανθρωπισμό, αν είναι δυνατό και λιγότερη κυνικότητα.

Μια τέτοια πολιτική, όσο και αν ορισμένοι συμπατριώτες του δεν το πιστεύουν, θα βοηθήσει επίσης και την ίδια τη χώρα του.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου. Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρώην Επιμελητής της Παντείου. Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου.