Αναλύσεις

Φτωχότερη η δημοσιογραφία μετά τον θάνατο του Αλέκου Κωνσταντινίδη

Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών της εφημερίδας «Η Σημερινή», ενώ από το 1983 -μέχρι και την τελευταία του στιγμή- διατηρούσε τις ιστορικές του στήλες στην εφημερίδα «Αλήθεια», «Τα Υπέρ και τα Κατά» και τα «Γλωσσικά Πάρεργα»

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021, σε ηλικία 90 ετών, ο δημοσιογράφος Αλέκος Κωνσταντινίδης, βυθίζοντας σε πένθος την κυπριακή δημοσιογραφική οικογένεια.

Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε το 1930 και είχε καταγωγή από το Καζάφανι της Κερύνειας. Σπούδασε στο Διδασκαλικό Κολέγιο Μόρφου (μετέπειτα Παιδαγωγική Ακαδημία). Εργάστηκε πολύ λίγο ως δάσκαλος. Επέλεξε τη δημοσιογραφία ξεκινώντας ως κριτικός τέχνης και κινηματογράφου (συνεργάστηκε με τον φημισμένο κριτικό Φένεκ Μικελίδη). Αρθρογράφησε στο περιοδικό «Νέα Εποχή», με έντονη κριτική διάθεση, τη δεκαετία του ’50. Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μύθοι και κριτική. Κριτική του Πνευματικού Κατεστημένου».

Η έφεσή του στη γλώσσα ήταν δεδομένη και την απέδιδε καθημερινά, εδώ και τριάντα χρόνια, από την καθημερινή στήλη του στην «Αλήθεια», τα «Γλωσσικά Πάρεργα». Μέσα από τη στήλη του επιβεβαίωνε κάθε ημέρα την αγάπη του για τη σωστή ελληνική γλώσσα, προσπαθώντας να διορθώσει την κακοποιημένη από τα μέσα επικοινωνίας γλώσσα μας. Ήταν οπαδός της επιστήμης της Σημειολογίας και μελέτησε τον Ουμπέρτο Έκο. Έχει διαβάσει πλήθος βιβλίων, λογοτεχνικών, ιστορικών, πολιτικών, αστυνομικών κ.ά. (κυρίως ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά), ενώ παρακολούθησε όλους τους μεγάλους συγγραφείς της εποχής αλλά και παλαιότερους. Στο ενεργητικό του εμφανίζει μεταφράσεις, εκδόσεις βιβλίων κριτικής και πολιτικής και θεατρικών έργων.

Εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα και εργάστηκε στην εφημερίδα του ΑΚΕΛ, «Νέος Δημοκράτης». Ασκούσε αυστηρή κριτική στο πνευματικό κατεστημένο της εποχής, με το ψευδώνυμο «Μπαλτάς». Στη συνέχεια, το 1956, ίδρυσε την εφημερίδα «Εμπρός» μαζί με τους Τεύκρο Ανθία, Ανδρέα Καννάουρο και άλλους προοδευτικούς νέους της εποχής. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το ΑΚΕΛ διαφωνώντας με τη στάση του κόμματος στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Πήγε στο Λονδίνο για μερικά χρόνια και όταν επέστρεψε, τη δεκαετία του ’60, συνεργάστηκε με διάφορα κυπριακά και ξένα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το ΡΙΚ, ο «Φιλελεύθερος» και η «Ελευθερία». Για μεγάλο διάστημα, πριν και μετά την τουρκική εισβολή, εργάστηκε ως ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Τα Υπέρ και τα Κατά»

Το 1976 ίδρυσε, μαζί με άλλους έξι δημοσιογράφους, τη «Σημερινή», αναλαμβάνοντας την αρχισυνταξία της εφημερίδας. Στη «Σημερινή» καθιέρωσε την αρθρογραφική στήλη του «Τα Υπέρ και τα Κατά», την οποία κράτησε ανελλιπώς μέχρι τον θάνατό του στην εφημερίδα «Αλήθεια», όπου μεταπήδησε λίγα χρόνια μετά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η στήλη του «Τα Υπέρ και τα Κατά», «θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ειδικό σεμινάριο στις πανεπιστημιακές δημοσιογραφικές σχολές του τόπου. Για το σκωπτικό της ύφος, τα χλευαστικά σχόλιά της, τις δηκτικές υποδείξεις και την τολμηρή κριτική της, η στήλη αυτή υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής».

Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης μετακινήθηκε στην «Αλήθεια» το 1983. Στην «Αλήθεια» παρέμεινε, πρώτα ως αρχισυντάκτης και μετέπειτα ως σύμβουλος έκδοσης (από το 2006). Το γραφείο που ξεχώριζε στη μεγάλη συντακτική αίθουσα της «Αλήθειας» ήταν το δικό του. Ήταν το μόνο που δεν είχε υπολογιστή, γιατί δεν τον χρειαζόταν. Είχε μόνο κάποιες κόλλες άσπρο χαρτί στη μέση, ένα στυλό και γύρω ένα σωρό βιβλία και λεξικά. Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του παρέμεινε ενεργός δημοσιογράφος. Παρά το γήρας του, ήταν πάντα ο πρώτος που εισερχόταν στο γραφείο το πρωί για να διαβάσει με την ησυχία του τις καθημερινές εφημερίδες και να εστιάσει σ’ εκείνα τα κείμενα που έκρινε ο ίδιος ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις στήλες του «Τα Υπέρ και τα Κατά» και τα «Γλωσσικά Πάρεργα». Η τελευταία του στήλη «Τα Υπέρ και τα Κατά» δημοσιεύθηκε στην «Αλήθεια» μετά τον θάνατό του, στις 18 Φεβρουαρίου 2021, ενώ τα «Γλωσσικά Πάρεργα» θα συνεχίσουν να δημοσιεύονται στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας εις μνήμην του. Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης παρέμεινε ενεργός μέχρι το τέλος και υπηρέτησε τη δημοσιογραφία για πάνω από 66 χρόνια.

Φόρος τιμής από την ΕΣΚ

Σε μία συγκινητική ανακοίνωση, η Ένωση Συντακτών Κύπρου αποδίδει φόρο τιμής στον Αλέκο Κωνσταντινίδη. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Πλήρης ημερών, δημοσιογραφικών εμπειριών και αρθρογραφικών καταγραφών εγκατέλειψε τα εγκόσμια το βράδυ της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου 2021, ο πολύπειρος, πολυτάλαντος και μέχρι το βαθύ του γήρας εν ενεργεία δημοσιογράφος Αλέκος Κωνσταντινίδης. Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης υπήρξε εκ των πρωτοπόρων, στυλοβατών της κυπριακής δημοσιογραφίας, με γλώσσα σκληρή και δηκτική, αναλύσεις βαθιές και τεκμηριωμένες, αλλά και με σχόλια καυστικά, σκωπτικά που άφησαν εποχή. Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης υπήρξε από τα πρώτα-πρώτα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και στο μητρώο της Οργάνωσης φέρει τον αριθμό 29. Η χαρισματική του γραφίδα δεν κόσμησε μόνο τη δημοσιογραφία, αλλά και τη λογοτεχνία του τόπου μας. Αφού στις πρώτες δεκαετίες της καριέρας του εργάστηκε επιτυχώς και ως κριτικός λογοτεχνίας, με βαθιές και διεισδυτικές αναλύσεις, αρθρογραφώντας με το ψευδώνυμο Αλέκος Μπαλτάς», προσθέτει. «Το Δ.Σ. της ΕΣΚ θερμά συλλυπείται την οικογένεια και όλους τους οικείους του μεταστάντος λαμπρού δημοσιογράφου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης καταλείπει σύζυγο και τρία ενήλικα τέκνα. Η κηδεία του τελέστηκε χθες Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, από τον ιερό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη. Το Συγκρότημα ΔΙΑΣ και η εφημερίδα «Η Σημερινή» εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του αποθανόντος αλλά και στην τελευταία του επαγγελματική «οικογένεια», την εφημερίδα «Αλήθεια».