Αναλύσεις

Ρευστή η Πενταμερής, στον αέρα οι διερευνητικές

Σε γεωπολιτικό αμόκ ο Ταγίπ Ερντογάν - Σενάρια πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, αλλά και αναθεώρησης του Συντάγματος - Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δεν θέλει να βλέπει

Αν και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», να συγκαλέσει την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη περί τα τέλη Απριλίου, εντούτοις το σκηνικό για πραγματοποίησή της παραμένει ρευστό, λόγω της κρίσιμης κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας και συνάμα των πολιτικών παιχνιδιών τού Ταγίπ Ερντογάν στην εξωτερική του πολιτική.

Διπλωματικοί παρατηρητές διασυνδέουν τη δημοσκοπική καθίζηση του Τούρκου Προέδρου με την επιχείρηση-φιάσκο στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και με την επιδεινωμένη συμπεριφορά του στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα, η Άγκυρα φαίνεται ότι αυτήν την περίοδο δρομολογεί στην εξωτερική της πολιτική κινήσεις αποφυγής ενδεχόμενης κρίσης στις σχέσεις της με τη νέα αμερικανική διοίκηση, της οποίας η στάση που θα τηρήσει έναντι της Τουρκίας παραμένει ερωτηματικό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος όταν βρίσκεται στη μέγγενη της εσωτερικής πίεσης χρησιμοποιεί τη συνήθη τακτική του. Εξωτερικεύει την κρίση και γίνεται επικίνδυνος και απρόβλεπτος.

Οι εκτιμήσεις και η ανησυχία της ελληνικής Κυβέρνησης, που εδράζεται και στη χρονική στιγμή, είναι ότι η Τουρκία στήνει ένα blame game, προκαλώντας την Ελλάδα να λειτουργήσει κατά τρόπον που να της επιρριφθούν ευθύνες σε ενδεχόμενο ναυάγιο του διαλόγου. Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής για τη συνέχιση των διερευνητικών και δεν θέτει ως προϋπόθεση την έξοδο του «Τσεσμέ».

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.