Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Θυμάστε τον «μετριοπαθή» Οζ. Οζγκιούρ για δύο κράτη;

Ο μ. Οζ. Οζγκιούρ για τους νεότερους ήταν Τουρκοκύπριος πολιτικός, ο οποίος εθεωρείτο… ο μετριοπαθέστερος των μετριοπαθών από μερίδα δικών μας. Ε, λοιπόν, για να δείτε ότι όλοι ακολουθούν μία γραμμή για τα σχέδιά τους για το Κυπριακό, βάσει του σχεδίου του Δρος Νιχάτ Ερίμ, δέστε τι υποστήριζε.

Άρθρο Χ. Χαραλαμπίδη, «Σ», 18.1.1992, με τίτλο «Ο ‘μετριοπαθής’ Οζγκιούρ». Έγραψε ο Χ.Χ. μεταξύ άλλων: «Για πολλοστή φορά ο Οζκέρ Οζγκιούρ ρίχνει τη μάσκα και αποκαλύπτει τον πραγματικό εαυτό του… Ο Οζκέρ Οζγκιούρ δεν είναι καθόλου μετριοπαθής, όπως τον θέλει το ΑΚΕΛ και το ΑΔΗΣΟΚ και ίσως μερικοί άλλοι. Δεν διαφέρει καθόλου από οποιονδήποτε άλλο Τουρκοκύπριο σοβινιστή ηγέτη. Για όσους ξεχνούν, υπενθυμίζουμε ότι ο Οζγκιούρ εξηγώντας πριν από μερικά χρόνια πως εννοεί την ομοσπονδία, είπε:

ΠΡΩΤΟ: Θα υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη με σύνορα.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Δεν θα γυρίσουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους.

ΤΡΙΤΟ: Θα μείνει ένας μεγάλος αριθμός εποίκων και Τούρκων στρατιωτών.

ΤΕΤΑΡΤΟ : Θ’ απαγορεύεται στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ η είσοδος στο ‘τουρκικό ομόσπονδο κράτος’, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο θεωρούσε ανεπιθύμητο ο Ντενκτάς…».

Και συνέχιζε ο Χ.Χ. προσθέτοντας ότι ο Οζγκιούρ έδωσε ένα γερό ράπισμα σε όσους κατηγορούσαν τη «Σ» ότι... παρενέβαλλε εμπόδια στην επαναπροσέγγιση όταν έλεγε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους, όταν εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον της ε/κ πολιτικής ηγεσίας. Με γραπτή δήλωσή του κατηγόρησε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όχι κυπριακή Κυβέρνηση) για την επιμονή της σε ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΟΚ πριν από τη λύση, ότι δεν «συνάδει με καλή θέληση» και ότι «μια λύση που θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να μοιραστούν την ανεξαρτησία και κυριαρχία του νησιού είναι αναπόφευκτη» (Δες και άρθρο «Σ» για Οζγκιούρ, 24.9.1992).

Σε τι διαφέρουν οι θέσεις του μ. Οζγκιούρ του 1992 και πιο πριν, από τις θέσεις των Τ/κ στην «πενταμερή» του 1964, του 1974, του 2017 και σήμερα;

Υποστηρίξτε τη