Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η δεύτερη φάση των χαλαρώσεων - Τι "ξεκλειδώνει" και πότε

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τη στρατηγική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων

Τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τη στρατηγική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσε προ ολίγου σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η 4η Μαρτίου καθώς και η 15η του ίδιου μήνα (Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα) σαφώς και φρενάρουν το όποιο μαζικό άνοιγμα της εστίασης καθώς ο φόβος μιας εκτεταμένης διασποράς κατά τη διάρκεια συναθροίσεων είναι ορατός. Οπότε οι χαλαρώσεις συνεχίζουν να επέρχονται κλιμακωτά, ώστε να μην επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα. Η άρση των περιορισμών θα γίνει σε δύο στάδια την 1η και την 8η Μαρτίου. Αναλυτικά ο Υπουργός ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

Με ισχύ από τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου:

  1. Επαναλειτουργία της Α’ και Β’ Τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με φυσική παρουσία των μαθητών.
  2. Επαναλειτουργία ωδείων, φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών κέντρων και άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού (1 μαθητής και 1 εκπαιδευτικός).
  3. Επαναλειτουργία χώρων εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.
  4. Επαναλειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων και των κολυμβητηρίων, στη βάση των οδηγιών και του πρωτοκόλλου που θα εκδοθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.
  5. Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας.
  6. Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ομαδικά πρωταθλήματα Κατηγορίας Α και Β, και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ.
  7. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης.
  8. Επιτρέπεται η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών πέραν των τροφίμων.

Επιπρόσθετα, με ισχύ από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021:

  1. Επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων των δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων, με φυσική παρουσία των μαθητών.

Τα πιο πάνω μέτρα θα ρυθμιστούν με Διάταγμα και περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν εντός της ημέρας.

Από 16 Μαρτίου οι χώροι εστίασης

Ο Υπουργός πρόσθεσε πως "η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεικτών είναι συνεχής και ευχή όλων μας είναι να συνεχίσουμε σε πορεία βελτίωσης, που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε άρση περισσότερων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, για σκοπούς προγραμματισμού, αναμένεται από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021, μεταξύ άλλων η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης στη βάση ειδικού πρωτοκόλλου που ετοιμάζεται από την Καθοδηγητική Επιτροπή, καθώς και η αξιολόγηση του συνολικού αριθμού εργαζομένων με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή/και άλλες επιχειρήσεις/τομείς. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη εβδομάδα".

Όπως είπε, "βασικός πυλώνας για την επιτυχία των χαλαρώσεων είναι η σωστή επιτήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, αποφασίστηκε να καταρτιστεί Σχέδιο Δράσης από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υφυπουργεία ανάλογα με τους τομείς αρμοδιότητάς τους. Την προσπάθεια θα ενισχύσει η αγορά υπηρεσιών από 260 άτομα, στη βάση των διαδικασιών που έχει καθορίσει το Υπουργείο Εμπορίου. Στόχος μας με την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων, δεν είναι η επιβολή προστίμων. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τις διάφορες επιχειρήσεις να βρουν τους τρόπους να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα σωστά και αποτελεσματικά για την ασφαλή λειτουργία τους και την προστασία της υγείας των εργαζομένων τους, αφού μετά.

Εδώ και τρεις εβδομάδες, παράλληλα με την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας και της κοινωνίας, επενδύουμε στη διενέργεια μαζικών εξετάσεων με την αξιοποίηση των αντιγονικών τεστ. Ο εβδομαδιαίος έλεγχος των εργαζομένων διασφαλίζει, αφενός, την υγεία των πολιτών και, αφετέρου, την ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, περιορίζοντας τη μετάδοση του ιού σε εργασιακούς χώρους. Χαρακτηριστικά, τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν πέραν των 600,000 rapid tests που έδωσαν στοιχεία για την εικόνα που επικρατεί στην κοινότητα σε πραγματικό χρόνο".

Στο κεφάλαιο των εμβολιασμών, πρόσθεσε, το Εμβολιαστικό μας Πλάνο εξελίσσεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μας. Έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό στόχο που είχαμε θέσει, έχοντας εμβολιάσει το 70% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, την ώρα που συνεχίζουμε ανεβάζοντας ρυθμό για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω. Ο Μάρτιος είναι κρίσιμης σημασίας μήνας, αφού αναμένουμε ότι θα παραλάβουμε πέραν των 160,000 δόσεων εμβολίων, το οποίο μεταφράζεται σε εμβολιαστική κάλυψη ευπαθών ομάδων παράλληλα με τον εμβολιασμό ανά ηλικιακή ομάδα. Για αυτό και προχωρήσαμε με συνετή άρση των μέτρων, έτσι ώστε να δώσουμε πίστωση χρόνου τον επόμενο μήνα για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

"Το εμβόλιο είναι το μοναδικό μας όπλο για έξοδο από την υγειονομική κρίση το συντομότερο δυνατό. Η καθυστέρηση του εμβολιασμού των πληθυσμών σε όλες τις χώρες δίνει έδαφος σε μεταλλάξεις του ιού να εμφανιστούν, με συνεπακόλουθα την αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων. Βρισκόμαστε ξανά σε μια μάχη με τον χρόνο. Εφόδιά μας μέχρι να πετύχουμε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που επιθυμούμε είναι μόνο τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας.

Αναφερόμαστε συχνά στα υγειονομικά πρωτόκολλα και στην αναγκαιότητα για τήρησή τους. Τα μέτρα και τα πρωτόκολλα έχουν αποτελέσματα όταν εφαρμόζονται με προσοχή. Το βλέπουμε στην πράξη και ξέρουμε ότι δουλεύουν. Κατανοώ ότι εδώ και καιρό, η κόπωση που έχει καταβάλει όλους μας, καθιστά τον στόχο αυτό πιο δύσκολο. Αν όμως μάθαμε κάτι τον τελευταίο έναν χρόνο, που στερηθήκαμε και θυσιάσαμε πολλά, είναι πως όλοι μαζί με υπευθυνότητα και πειθαρχεία μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, την ατομική και συλλογική μας προσπάθεια ήρθε να ενισχύσει το όπλο του εμβολιασμού.

Είμαστε κοντά στο τέλος. Η νίκη σε αυτή την ύστατη μάχη θα έρθει με την εμβολιαστική κάλυψη. Προχωρούμε με σταθερά και προσεχτικά βήματα, . Θέλουμε η επανεκκίνηση που επιχειρούμε να στεφθεί με επιτυχία και είμαι βέβαιος ότι αυτό εκφράζει ολόκληρη την κοινωνία. Σας ζητώ, αγαπητοί συμπολίτες, για ακόμα μια φορά, να συστρατευτείτε σε αυτή την τελική προσπάθεια για αναχαίτιση του ιού. Και αυτή τη φορά, να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, κάνοντας ακόμα λίγο υπομονή. Κοινός στόχος η προφύλαξη της υγείας του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Στο τέλος, να είμαστε όλοι μαζί υγιείς", κατέληξε.

Υποστηρίξτε τη