Επιχειρείν

DIH World – Ψηφιακός Κόμβος Καινοτομίας στην Κύπρο

Η εταιρεία CyRIC | Cyprus Research & Innovation Center Ltd (Κυπριακό Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας) το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας της Κύπρου (Business Innovation Centre BIC) πιστοποίημένο από το Ευρωπαικό Επιχειρηματικό Δίκτυο (ΕΒΝ), μαζί με την καινοτόμα νεοφυή επιχείρηση Capsule Skateboards μέσω της συμμετοχής τους εκπροσωπούν την Κύπρο στο Ευρωπαικό έργο DIH World. Το DIH World στοχεύει στην εναρμόνιση και διεύρυνση των ευρωπαικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hubs) με πιλοτικά προγράμματα που έχουν σκοπό την ψηφιοποίηση και την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών σε υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Το έργο DIH World φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταλύτη στην υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών στην Eυρώπη μέσω των νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της μεταποίησης. Μέσα από την υλοποίηση των τεχνολογιών αυτών στην γραμμή παραγωγής αποσκοπείται η ανάπτυξη και τεχνολογική κατάρτηση των επιχειρήσεων με διεθνή πρότυπα ούτως ώστε να δημιουργήσουν αναγωνιστικό πλεονέκτημα όχι μόνο στην τοπική αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Το DIH-World Network έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να υποστηρίξει νέους, αναπτυσσώμενους αλλά και ήδη υφιστάμενους κόμβους ψηφιακής καινοτομίας που βρίσκονται στον κατάλογο του JRC DIH με παροχή υπηρεσιών στα περιφερειακά οικοσυστήματα έρευνας και καινοτομίας με ιδιαίτερη έμφαση όμως στις νεοσύστατες επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα τους λιγότερο τεχνολογικά προηγμένους κατασκευαστικούς τομείς της αγοράς.

Ως ενδιάμεσο βήμα ενός επιτυχούς τοπικού αλλά και ευρωπαικού ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το DIH-World - μέσω της CyRIC EU|BIC στην Κύπρο, παρέχει πρόσβαση σε προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία και υπηρεσίες με διαπιστευμένες μεθόδους και εφαρμογές που προάγουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην έρευνα, την καινοτομία και στους κλάδους της βιομηχανίας που αποζητούν την τεχνολογική τους εξέλιξη αντλώντας πόρους και εγκαταστάσεις και από από τους ευρωπαικούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας προς όφελος των τοπικών επιχειρήσεων και κατ’επέκταση της τοπικής οικονομίας.

«Στόχος μας είναι να παρέχουμε τις δεξιότητες, τα εργαλεία και την τεχνολογική και επιχειρηματική υποστήριξη που χρειάζονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Κύπρο για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών» δήλωσε ο υπεύθυνος του έργου εκ μέρους της CyRIC EU|BIC Μωυσής Μωυσέως.

Η CyRIC EU|BIC συμμετέχει στο έργο ως συντονιστής του CYDIHUB, του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Κύπρου και συντονιστής ενός από τα οκτώ περιφερειακά πειράματα για ψηφιακό μετασχηματισμό με τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το τοπικό πιλοτικό «πείραμα» διεξάγεται σε συνεργασία με την Capsule Skateboards. Η CyRIC EU|BIC παρεχει τεχνολογική υποστήριξη για τον εξειδικευμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη του ρομποτικού ελέγχου των αυτόνομων συστημάτων που υποβοηθούν την αυτοματοποίηση της διαδικασίας παραγωγής των καινοτόμων τροχοσανίδων (skateboards) της Capsule Skateboards. H Capsule Skateboards, είναι κυπριακή νεοφυής επιχείρηση η οποία κατασκευάζει τροχοσανίδες με τεχνικά χαρακτηριστκά και μηχανικές ιδιότητες που καθιστούν τα προιόντας της μοναδικά στο είδος τους σε παγκόσμιο επίπεδο όσο αφορά την ανθεκτικότητα, την κατασκευή, λειτουργικότητα και βιωσιμότητα καθώς είναι και ανακυκλώσιμα. «Υπολογίζεται ότι μετά το πέρας του πιλοτικού και της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης τμημάτων της γραμμής παραγωγής θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας γύρω στο 45% ενώ με την εισαγωγή των ψηφιακών σχεδιαστικών προγραμμάτων και εργαλείων θα επιτύχουμε σαφώς βέλτιστη ποιότητα και παρουσιαστικό στο τελικό προιόν» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Capsule Skateboards Ανδρέας Χαραλάμπους.