Αναλύσεις

Η προώθηση του Sputnik-V από "λεμεσιανή" εταιρεία

Κυπριακή εταιρεία πίσω από Deal, Sputnik-V με τρίτες χώρες - Οι προοπτικές & προϋποθέσεις προμήθειας του ρωσικού εμβολίου στην Κύπρο

H κυπριακή εταιρεία Blue Pharmacies Ltd, που έχει την έδρα της στη Λεμεσό, βρίσκεται πίσω από συμφωνίες που αφορούν προμήθεια ρωσικών εμβολίων ανάμεσα σε αρκετές τρίτες χώρες αφενός και, αφετέρου, τη ρωσική εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα του Sputnik V, την RDIF.

Πληροφορίες της «Σημερινής» αναφέρουν ότι το τελευταίο «Deal» αφορά δύο γειτονικές χώρες της Κύπρου, για τις οποίες επισημαίνεται ότι είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη μία, μάλιστα, από αυτές έχει ήδη ξεκινήσει η χορήγηση του ρωσικού εμβολίου στον πληθυσμό της χώρας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Sputnik-V σημειώνεται ότι «από τα τέλη Φεβρουαρίου 2021, το εμβόλιο καταχωρήθηκε και ήταν διαθέσιμο σε περισσότερες από 35 χώρες παγκοσμίως», συμπεριλαμβανομένων της Αλγερίας, της Αιγύπτου, των Παλαιστινιακών Εδαφών, των ΗΑΕ, κ.ά.

Η κυπριακή εταιρεία μεσολαβεί προκειμένου να ξεκινήσουν και να έχουν αίσια κατάληξη οι συζητήσεις και συνομιλίες της εταιρείας που κατέχει τα δικαιώματα του Sputnik V με εταιρείες προμήθειας φαρμάκων από τρίτες χώρες, οι οποίες δύνανται, βάσει των κανονισμών που οι φαρμακευτικές υπηρεσίες των κρατών τους έχουν εκδώσει σχετικά με τα εμβόλια, να εισάγουν και να προμηθεύουν το Sputnik V.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα sputnikvaccine.com, «πέραν των 50 χωρών έχουν υποβάλει μέχρι τώρα αίτηση για το εμβόλιο». Σύμφωνα με πληροφορίες της Σημερινής, σε αρκετές από τις εν εξελίξει συζητήσεις συμμετέχει, διά του ρόλου που προαναφέρεται, η Blue Pharmacies Ltd.

Κύπρος & Sputnik V: Υπάρχει δυνατότητα για

άμεση εισαγωγή δηλώνουν στην Blue Pharmacies

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου στην Κύπρο, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Blue Pharmacies, Ανδρέας Θεοφάνους, διευκρίνισε πως έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία με το Russian Direct Investmed Found (RDIF), την εταιρεία δηλαδή που κατέχει τα δικαιώματα του Sputnik V. Ωστόσο, όπως τόνισε στη «Σημερινή» ο κ. Θεοφάνους, «δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε εισαγωγή του Sputnik V στην Κύπρο, αν δεν προηγηθεί αδειοδότηση από τους αρμόδιους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ΕΜΑ, με τον οποίο είναι συμβεβλημένη και η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοφάνους, από τη στιγμή που θα υπάρξουν οι απαραίτητες άδειες από τον ΕΜΑ και θα δύναται η Κυπριακή Δημοκρατία να εισάγει το Sputnik V, «υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η δυνατότητα για άμεση εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων του ρωσικού εμβολίου στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Θεοφάνους, η ιδέα για σύναψη συνεργασίας με το RDIF προέκυψε μετά από διαπίστωση «του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμού που υπάρχει στην Κύπρο». Επίσης, όπως είπε, «διαβάζοντας στον διεθνή Τύπο για την αποτελεσματικότητα του Sputnik V, αποφασίσαμε να κάνουμε επαφή με το RDIF πριν από περίπου δύο μήνες».

Προϋποθέσεις εισαγωγής στην ΚΔ

Μιλώντας στη «Σημερινή» η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, τόνισε πως οι διαδικασίες για έγκριση και αδειοδότηση του συγκεκριμένου εμβολίου από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες είναι σε πολύ πρώιμα στάδια. Συγκεκριμένα, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε πως «αυτό που στην πραγματικότητα υπάρχει, είναι μια πρόθεση για συζήτηση ανάμεσα στον ΕΜΑ και το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya στη Ρωσία για το θέμα του εμβολίου Sputnik V».

Η κ. Παναγιωτοπούλου, επικαλούμενη επίσημη ανακοίνωση των φαρμακευτικών υπηρεσιών, επισήμανε ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα αίτηση για κυλιόμενη ανασκόπηση ή άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya στη Ρωσία, το εμβόλιο Sputnik V (Gam-COVID-Vac), παρά τις αναφορές που αναφέρουν το αντίθετο».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι (σ.σ. Ρώσοι) ερευνητές του εμβολίου έχουν λάβει επιστημονικές συμβουλές από τον EMA παρέχοντάς τους τις τελευταίες κανονιστικές και επιστημονικές οδηγίες για την ανάπτυξη του εμβολίου τους». Ως προς αυτό, ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων μετέβησαν στη Ρωσία και στους χώρους παρασκευής του υπό αναφορά εμβολίου προκειμένου να επιθεωρήσουν τις διαδικασίες και συνθήκες παραγωγής.

Στη Βουλή το Sputnik V

Εν τω μεταξύ για τη δυνατότητα έγκρισης από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εμβολίων κατά του Covid-19 από τρίτες χώρες και συγκεκριμένα από τη Ρωσία, υπέβαλαν σχετική ερώτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, οι Βουλευτές Παύλος Μυλωνάς και Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.

Στην πρότασή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «πρόσφατα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν απευθυνθεί στην αρμόδια Αρχή και εξασφάλισαν άδεια για προμήθεια του ρωσικού εμβολίου για να ενισχύσουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

»Παράλληλα, οι πρόσφατες αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξαιρετική αποτελεσματικότητά του, ενισχύουν την αξιοπιστία του εν λόγω εμβολίου».

Όπως διευκρίνισε κατά τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, «το Sputnik δεν έχει κάνει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ακούγονται πολλές ιστορίες, για εκατομμύρια δόσεις που αγόρασαν οι Γερμανοί, οι Βούλγαροι. Στην ΕΕ οι μόνοι που αυτήν τη στιγμή έχουν αγοράσει κάποιες δόσεις του Sputnik είναι η Ουγγαρία, τουλάχιστον πιστοποιημένα, με τα στοιχεία που υποβάλλουν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων».

Κατά την ίδια συζήτηση, η κ. Παναγιωτοπούλου, εκ μέρους των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, επανέλαβε ότι υπάρχει ο «Περί Φαρμάκων και Ανθρώπινης Χρήσης Νόμος», που, όπως είπε, «λέει ξεκάθαρα ότι κανένα φαρμακευτικό προϊόν δεν μπορεί να κυκλοφορεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκτός και αν είναι αδειοδοτημένο είτε από το Συμβούλιο Φαρμάκων είτε από την ΕΕ, με θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων».

«Κανένα κράτος μέλος δεν προβαίνει μόνο του σε αξιολογήσεις αυτών των φαρμάκων. Ούτε η Γερμανία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Ισπανία, ούτε η Σουηδία, ούτε κανένας. Η αξιολόγηση των φαρμάκων αυτών για να αδειοδοτηθούν έγινε κεντρικά, έγινε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», ανέφερε τέλος η κ. Παναγιωτοπούλου.