Παιδεία

Όχι διαγωνίσματα την εβδομάδα επιστροφής

Ανοίγουν τις πύλες τους οι σχολικές μονάδες - Προτεραιότητα η προσαρμογή των μαθητών στην καθημερινότητα

Μπορεί η επιστροφή των μαθητών στην κανονικότητά τους να ήταν το ζητούμενο, ωστόσο αυτή η μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο, από την οθόνη στη φυσική ανθρώπινη επαφή και από τις πιτζάμες στη σχολική ενδυμασία, θα πρέπει να είναι ομαλή. Γι’ αυτό χρειάζεται λίγος χρόνος προσαρμογής, σύμφωνα με τους οργανωμένους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς. Οι συνθήκες που περιβάλλουν μια ρευστή πραγματικότητα καθόλου δεν προκαλούν εφησυχασμό και οι αποφάσεις ποτέ δεν είναι τελεσίδικες. Η ψυχολογία όμως των μαθητών, των γονέων, των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να αναπροσαρμόζεται σε αναπάντεχα σύντομα χρονικά διαστήματα. Ως εκ τούτου, τα σχολεία ανοίγουν για να «αγκαλιάσουν» τα παιδιά και όχι για να τα πνίξουν στα διαγωνίσματα!

Επαναλειτουργία σχολικών μονάδων

Η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, την 1η Μαρτίου θα επιστρέψουν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, ενώ σε δεύτερη φάση, στις 8 Μαρτίου θα διαβούν τη σχολική πύλη οι μαθητές Γυμνασίων.

Οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολικών μονάδων οφείλουν να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου πριν από την επιστροφή τους στο σχολείο, ενώ θα επαναλαμβάνουν τη διαδικασία κάθε εβδομάδα. Η διενέργεια τεστ συστήνεται για τους μαθητές, χωρίς, ωστόσο, να είναι υποχρεωτική.

Με κατανόηση και αγάπη

Η παραμονή των παιδιών στο σπίτι ήταν αρκετή. Η απομάκρυνση των εφήβων από τη ρουτίνα τους, από το σχολείο, τις φιλίες τους, τις δραστηριότητές τους, τη ζωή τους, ενδέχεται να επιφέρει επιζήμιες συνέπειες στην ψυχοσύνθεση και στη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, ο εγκλεισμός δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση. Η ώρα της επιστροφής έχει έρθει και ευχή είναι να μην επαναληφθεί η απομάκρυνσή τους.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ κ. Θέμης Πολυβίου μίλησε στη «Σημερινή» για την επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών στα σχολεία, τονίζοντας πως αυτή πρέπει να γίνει ομαλά, με αρκετή κατανόηση και αγάπη. «Η επιστροφή των μαθητών πρέπει να συνδυαστεί με το αγκάλιασμα των μαθητών και με την ψυχολογική τους στήριξη και ενίσχυση. Τα παιδιά λείπουν αρκετό διάστημα από το σχολικό περιβάλλον. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ούτε γι’ αυτά ήταν εύκολο το να παραμείνουν τόσο καιρό στην τηλεκπαίδευση».

Όχι στην πίεση, ξεκαθαρίζουν οι εκπαιδευτικοί

Η πρώτη εβδομάδα επιστροφής των μαθητών θα πρέπει να θεωρηθεί σαν μια εβδομάδα προσαρμογής για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως ανέφερε ο κ. Πολυβίου. «Κατά την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να γίνουν επαναλήψεις στα παιδιά, αλλά σίγουρα όχι διαγωνίσματα. Καλό θα ήταν να το υιοθετήσουν όλα τα σχολεία αυτό. Ήδη αρκετοί Διευθυντές έχουν στείλει μηνύματα στους συναδέλφους, στα οποία αναφέρεται ότι όσοι δήλωσαν διαγωνίσματα να μην τα κάνουν κατά την πρώτη εβδομάδα. Θεωρούμε ότι και το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αποστείλει εγκύκλιο προς αυτήν την κατεύθυνση».

Όσο για την «κάλυψη» της ύλης, ο κ. Πολυβίου ξεκαθάρισε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος γι’ αυτό. «Για το Β’ τετράμηνο υπάρχει αρκετός χρόνος για να καλυφθεί η ύλη και αν μείνει και λίγη πίσω, δεν χάθηκε ο κόσμος», ανέφερε. Για αναπροσαρμογή της ύλης έκανε επίσης λόγο ο κ. Πολυβίου, ο οποίος τόνισε ότι είναι κοινό αίτημα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών. «Το Υπουργείο ανέφερε ότι μόλις επιστρέψουν πίσω όλοι οι μαθητές και μέχρι τα μέσα του Μάρτη θα δει το θέμα, άρα αντιλαμβάνομαι ότι μετά τις 8 του μήνα που θα επιστρέψουν και τα παιδιά του Γυμνασίου θα επιληφθεί του θέματος».

Έκκληση για rapid test

Την έκκληση προς τους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους για την εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19, κάνει ο κ. Πολυβίου, ο οποίος τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο «θα μπούμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε χωρίς προβλήματα την προσπάθειά μας αυτή». Παράλληλα, «οι εκπαιδευτικοί ως εργαζόμενοι», υποστήριξε, «θα κάνουν τα rapid tests, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία».

Επιστροφή και στα υγειονομικά πρωτόκολλα, με τον κ. Πολυβίου να τονίζει ότι είναι σημαντικό να αφιερωθεί χρόνος ώστε να υπενθυμίσουν γι’ ακόμη μια φορά στους μαθητές τη χρήση μάσκας, τις αποστάσεις, τη χρήση αντισηπτικού και όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία από τον ιό.

Η εκπαίδευση, όμως, δεν είναι μόνο πρωινή…

Τι γίνεται, όμως, με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ακολουθούνται κατά τις απογευματινές ώρες εκτός σχολείου;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας τα φροντιστήρια, τα ωδεία και λοιπά εκπαιδευτικά κέντρα θα διενεργούν τις εργασίες τους από την 1η Μαρτίου, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, ένα εκ των οποίων θα είναι ο εκπαιδευτικός. Οι περιπτώσεις όμως που περιλαμβάνουν αδέρφια εξαιρούνται. Από τις 8 Μαρτίου οι μαθητές οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα διά ζώσης, θα είναι τέσσερεις.

Αν και αυξάνεται ελαφρώς ο αριθμός των παιδιών που θα μπορούν να προσέρχονται στις αίθουσες των φροντιστηρίων, εντούτοις, οι ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Φροντιστηρίων φωνάζουν εφόσον εξακολουθούν να παραμένουν στον «αέρα» της τηλεκπαίδευσης. Ο Πρόεδρος των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, κ. Ηρόδοτος Ηροδότου, ανέφερε στη «Σημερινή», μεταξύ άλλων, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν με τα μικρότερα παιδιά του δημοτικού, με τα οποία δεν είναι εύκολο να ακολουθηθεί η διαδικτυακή διαδικασία εκπαίδευσης. «Τα τέσσερα ή τα πέντε άτομα δεν είναι απόφαση που μας ικανοποιεί, εφόσον οι μισοί θα παρακολουθούν διαδικτυακά, οι άλλοι μισοί θα είναι εδώ. Τα φροντιστήρια δεν γίνονται χώροι μετάδοσης του ιού. Η ανάμειξη των μαθητών γίνεται ήδη με την επαναλειτουργία των σχολείων, αφού σε κάθε τάξη συνυπάρχουν τουλάχιστον 20 μαθητές και μαθήτριες, ενώ στα διαλείμματα γίνεται πολύ δύσκολη η τήρηση των πρωτοκόλλων. Οι μαθητές στα φροντιστήρια είναι πολύ λιγότεροι από τους μαθητές στις σχολικές τάξεις, έτσι ο έλεγχος για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα γίνεται πιο εύκολα».

Σε διαμαρτυρία κατέρχονται οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

Ο Πρόεδρος των ΙΦ, μιλώντας στη «Σ», έκανε λόγο για κοροϊδία και εμπαιγμό από μέρους του κράτους. «Δεν δεχόμαστε αυτές τις αποφάσεις και θα το φωνάξουμε με κάθε τρόπο, ώστε να βγούμε από αυτήν την περιθωριοποίηση και τον παραγκωνισμό. Μας πνίγει το άδικο και θέλουμε επιτέλους να μας εξηγήσει κάποιος γιατί το φροντιστήριο αποτελεί δημόσιο κίνδυνο αν ανοίξει». Νιώθουν ότι μιλούν σε ώτα μη ακουόντων, όπως εξήγησε ο κ. Ηροδότου, αφού, όπως ανέφερε, η επιδημιολογική ομάδα, στην οποία προσφάτως απευθύνθηκαν κάνοντας έκκληση να δει το θέμα των ιδιωτικών φροντιστηρίων, τους εξήγησε ότι δεν είχαν πρόθεση να τους αφήσουν κλειστούς. «Εμείς απλώς συμβουλεύουμε, όπως μας εξήγησε η επιδημιολογική ομάδα, τις αποφάσεις όμως τις λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Και δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να προβούμε σε μια δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό».

Χωρίς τεκμηριωμένη θέση αφήνουν κλειστά τα ιδιωτικά φροντιστήρια, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο των ΙΦ. «Θεωρούμαστε κόκκινο πανί και κίνδυνος διασποράς του ιού, την ώρα που μαθητές πάνε σε παράνομα φροντιστήρια χωρίς κανέναν έλεγχο και όταν βρεθεί θετικό κρούσμα δεν δηλώνεται. Οι παιδικές λέσχες, οι υπόλοιπες απογευματινές ενασχολήσεις, οι ακαδημίες, τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν κανονικά, ενώ τα ιδιωτικά φροντιστήρια παραμένουν κλειστά. Αυτό μας κάνει να πνιγόμαστε από το άδικο».