Αναλύσεις

Τα σενάρια για το ολικό ξεκλείδωμα

Τι αναμένεται να «ξεκλειδώσει» και πότε μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων – Μετά τις 16 Μαρτίου ανοίγει η εστίαση, ενώ παράλληλα θα επέλθουν χαλαρώσεις στην απαγόρευση των μετακινήσεων, με τα sms ενδεχομένως να καταργούνται και το κέρφιου να μετατίθεται από τις 9 στις 11 το βράδυ

Ακόμα ένα βήμα για να φτάσει πιο κοντά στο ολικό ξεκλείδωμα κάνει από αύριο η Κύπρος. Η δεύτερη φάση αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων τίθεται σε εφαρμογή σε δύο στάδια από την 1η Μαρτίου και ακολούθως από τις 8 Μαρτίου με πιο συντηρητικές χαλαρώσεις, λόγω της Τσικνοπέμπτης, των Καρναβαλιών και της Καθαράς Δευτέρας που μεσολαβούν και θεωρούνται επίφοβες ημερομηνίες. Απ’ εκεί και έπειτα, δηλαδή από τις 16 του μήνα -εάν βέβαια το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα- αναμένεται να επέλθουν και άλλες σημαντικές χαλαρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ακόμα δεν έχει καταρτιστεί το πλάνο για την τρίτη φάση των χαλαρώσεων, θεωρείται σίγουρο πως σειρά για να επαναλειτουργήσουν παίρνουν οι χώροι εστίασης, ενώ παράλληλα αναμένονται χαλαρώσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας με τα sms ενδεχομένως να καταργούνται και το κέρφιου να μετατίθεται από τις 9 στις 11 το βράδυ. Ακολούθως θα υπάρξουν και άλλες φάσεις χαλαρώσεων, που θα αφορούν άλλα θέματα που εκκρεμούν, όπως τα ξενοδοχεία και οι γάμοι. Σημειώνεται πως κάποια από τα μέτρα θα υπάρχουν τουλάχιστον για τους επόμενους 2-3 μήνες, έως ότου επιτευχθεί η εμβολιαστική κάλυψη του 70% του πληθυσμού, ωστόσο τα μηνύματα που εκπέμπονται από τους αρμoδίους είναι αισιόδοξα. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Κωσταντίνος Ιωάννου,«είμαστε κοντά στο τέλος». Χρειάζεται υπομονή, πειθαρχία και προσοχή, ώστε να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα.

Τι ανοίγει από αύριο

Από αύριο Δευτέρα επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές της Α’ και Β΄ τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, επαναλειτουργούν ωδεία, φροντιστήρια, εκπαιδευτικά κέντρα και άλλες απογευματινές δραστηριότητες (με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού, δηλαδή 1 μαθητής και 1 εκπαιδευτικός, και από 8 Μαρτίου τέσσερεις προς ένα). Περαιτέρω, επαναλειτουργούν χώροι εικαστικών τεχνών και γκαλερί, όπως επίσης και γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλες κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων και των κολυμβητηρίων. Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, όπως και η πρόσβαση σε μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης. Ακόμη επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ, ενώ τέλος επιτρέπεται η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών πέραν των τροφίμων.

Από τις 8 Μαρτίου επαναλειτουργούν όλες οι βαθμίδες των δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων με τους μαθητές να επιστρέφουν στις τάξεις τους.

Μετά τις 16 Μαρτίου η εστίαση

Απ’ εκεί και έπειτα, δηλαδή μετά τις 16 Μαρτίου, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η τρίτη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021, μεταξύ άλλων, η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης στη βάση ειδικού πρωτοκόλλου που ετοιμάζεται από την Καθοδηγητική Επιτροπή, καθώς και η αξιολόγηση του συνολικού αριθμού εργαζομένων με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή/και άλλες επιχειρήσεις/τομείς. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το εν λόγω ζήτημα θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, το τι θα ακολουθήσει μετά τις 16 του Μάρτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα, πέρα από την πρόθεση της Κυβέρνησης που αφορά τους χώρους εστίασης.

Παραμένουν sms και κέρφιου

Τονίζεται ότι μέχρι τουλάχιστον τις 16 Μαρτίου θα ισχύουν αυτά που ισχύουν και σήμερα όσον αφορά τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία και τις μετακινήσεις, όπως τα δύο SMS, ο περιορισμός μετακινήσεων μέχρι τις 9 το βράδυ, και το όριο που υπάρχει στις συναθροίσεις σε οικίες, δηλαδή τα τέσσερα άτομα ανά επίσκεψη στις οικίες.

Όσον αφορά τα sms, από αύριο προστίθεται στην Κατηγορία 5 η μετακίνηση για σκοπούς επίσκεψης σε οίκους ευγηρίας ή δομές φροντίδας και φιλοξενίας ευπαθών και ευάλωτων ομάδων. Για μετακίνηση για σκοπούς ατομικής άθλησης/προπόνησης σε γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλες κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και μονοπάτια της φύσης, αποστέλλεται γραπτό μήνυμα επιλέγοντας την Κατηγορία 6. Για μετάβαση πολιτών σε οργανωμένα παζαράκια σε υπαίθριες αγορές, αποστέλλεται SMS επιλέγοντας την Κατηγορία 2, ενώ για μετάβαση σε χώρους εικαστικών τεχνών και γκαλερί, απαιτείται η αποστολή sms επιλέγοντας την Κατηγορία 9. Όλες οι υπόλοιπες Κατηγορίες παραμένουν οι ίδιες.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, ερωτηθείς για το τι θα ακολουθήσει μετά τις 16 Μαρτίου, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δόθηκε ένας χρονικός ορίζοντας για την επαναλειτουργία της εστίασης, αναλόγως εάν το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα. Οπότε, με δεδομένο αυτό, όπως είπε, «θα είναι δώρον άδωρον να ανοίξει η εστίαση και να υπάρχουν ως έχουν σήμερα οι περιορισμοί με τα sms και το κέρφιου». Ερωτηθείς εάν θα επέλθει κάποια αύξηση στον αριθμό των sms, όπως είδαμε να γίνεται την προηγούμενη φορά και εννοούμε πέρσι, είπε πως ίσως να μην αυξηθούν τα sms. «Μπορεί να καταργηθούν τα sms -αντί να αυξηθούν- και να παραταθεί το κέρφιου», συμπλήρωσε.

Μέτρα για τους επόμενους 2-3 μήνες

Περαιτέρω, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι μετά τις 16 Μαρτίου θα μιλάμε για την τρίτη φάση των χαλαρώσεων και όχι την τελευταία. Όπως υπογράμμισε, θα υπάρξουν και άλλες φάσεις αφού εκκρεμούν ακόμη διάφορα θέματα όπως τα ξενοδοχεία, οι γάμοι και άλλα που πρέπει να ενεργοποιηθούν, για τα οποία προς το παρόν δεν έγινε κάποια συζήτηση. Οπότε αυτά θα τα δούμε να διαφοροποιούνται σε επόμενες φάσεις της αποκλιμάκωσης των μέτρων. Άλλωστε, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Υγείας, τους επόμενους 2-3 μήνες θα συνεχίσουμε να στερούμαστε κάποια πράγματα. Κάποια μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη, πράγμα που εκτιμάται για τον Ιούνιο.

«Είμαστε κοντά στο τέλος»

Στο κεφάλαιο των εμβολιασμών, σύμφωνα με τον Υπουργό, ο Μάρτιος είναι κρίσιμης σημασίας μήνας, αφού αναμένουμε ότι θα παραλάβουμε πέραν των 160.000 δόσεων εμβολίων, το οποίο μεταφράζεται σε εμβολιαστική κάλυψη ευπαθών ομάδων παράλληλα με τον εμβολιασμό ανά ηλικιακή ομάδα. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση προχωρεί με συνετή άρση των μέτρων, ώστε να δοθεί πίστωση χρόνου τον επόμενο μήνα για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Είμαστε κοντά στο τέλος. Η νίκη σε αυτήν την ύστατη μάχη θα έρθει με την εμβολιαστική κάλυψη. Προχωρούμε με σταθερά και προσεχτικά βήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Όπως υπέδειξε, πρέπει να κάνουμε λίγες ακόμα εβδομάδες υπομονή, μέχρι να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη, που αναμένεται από τις αρχές Απριλίου να φτάσει τα 200.000 άτομα, μέχρι το τέλος Απριλίου να αυξηθεί σε γύρω στα 300.000-350.000 άτομα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί μέχρι 500.000-550.000 άτομα, δηλαδή ποσοστό 70% κάλυψης και ανοσίας. «Μέχρι τότε όμως και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας και να τηρούμε τα πρωτόκολλα. Προχωρούμε αργά και σταθερά στην οποιαδήποτε αποκλιμάκωση», τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός.