Αναλύσεις

«Αγοράζουμε» τη ρύπανση

Άγνωστες έννοιες οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για τις οποίες χάσαμε ακόμη ένα στόχο που έθεσε η ΕΕ

Κι ενώ άλλοι λαοί στηρίζουν έργα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο νησί παρατηρείται μια δυσκολία στο να ακολουθηθεί μια πιο πράσινη πορεία, έστω κι αν αυτή επιβάλλεται από Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Θεοπέμπτου, αναμένεται να πληρώσουμε περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της μη συμμόρφωσής μας, ως προς τις Οδηγίες της ΕΕ που ήθελαν το 10% της ενέργειας που αφορά στις μεταφορές να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ένα ποσό που αναμένεται να πληρώσει φυσικά ο πολίτης, ο οποίος υποφέρει από την κακή ποιότητα αέρα στο νησί.

Λάθη άλλων εξακολουθούμε να πληρώνουμε εμείς

Ο κ. Θεοπέμπτου, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», ανέφερε ότι οι στόχοι που έθεσε η ΕΕ μετρούν χρόνια. «Όταν πριν από αρκετά χρόνια μάς είχαν βάλει τους στόχους του 2020, μας είχαν θέσει το 10% της ενέργειας στις μεταφορές να προέρχεται από ΑΠΕ. Αυτό το πετυχαίνουν πολλές χώρες. Ένα πράγμα που κάναμε ήταν να βγει ένα σημαντικό ποσοστό βιοντίζελ μέσα στο πετρέλαιο. Το βιοντίζελ θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας γιατί προέρχεται από φυτά και αναμειγνύεται με το πετρέλαιο».

Μόνο λίγο πάνω από το 2% καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με κάθε τρόπο. «Οι άλλοι τρόποι ήταν να προχωρούσαμε σε ηλεκτρισμό από ΑΠΕ και να προωθούμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κάτι που κάνουν οι πιο πολλές χώρες στην Ευρώπη. Εμείς όμως δεν είχαμε προωθήσει τις ΑΠΕ, το αφήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή, κατά την οποία ό,τι και να κάναμε δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε τον στόχο».

Χαράτσι στους δικούς μας λογαριασμούς

Η αποτυχία εξασφάλισης του στόχου αυτόματα οδηγεί σε κυρώσεις, τις οποίες θα πρέπει να πληρώσει ο κάθε φορολογούμενος πολίτης. «Ενδεχομένως να γίνει αυτό που γίνεται με την ΑΗΚ, με την οποία είχαμε στόχο να μειώσουμε τους ρύπους. Ε, δεν τους μειώσαμε και ξοδεύουμε δεκάδες εκατομμύρια να αγοράζουμε δικαιώματα εκπομπών ρύπων, τα οποία προστίθενται πάνω στον ηλεκτρισμό. Εφόσον δεν εξασφαλίστηκε ο στόχος, τώρα θα πρέπει να απευθυνθούμε στο χρηματιστήριο ρύπων και να αγοράσουμε δικαιώματα για το υπόλοιπο που μας έμεινε μέχρι το 10%. Αυτό το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 40 εκατομμύρια, που μπορεί να είναι περισσότερα. Και όταν η Κυβέρνηση πληρώσει το ποσό, θα ψάχνει τρόπο να τα πάρει».

Στην τιμή των καυσίμων ίσως προστεθεί το «χαράτσι», όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου. «Να θυμίσω ότι πριν από 2 με 3 χρόνια, όταν ξαναήρθε στη Βουλή το συγκεκριμένο θέμα, η Βουλή προχώρησε στη μείωση της τιμής των καυσίμων, ούτως ώστε όταν προστεθεί αυτό το χαράτσι να μη φανεί στους πολίτες».

Ανάγκη για προώθηση των ΑΠΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πλέον μια απαραίτητη αναγκαιότητα για το καλό το δικό μας και του πλανήτη. Η προώθησή τους θα έπρεπε να είναι άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου. «Θα έπρεπε να προωθούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα σπίτια. Για παράδειγμα, αν βάλει κάποιος ένα φωτοβολταϊκό, θα δει ότι έχει ένα πολύ μεγάλο όφελος. Το μεγαλύτερο ποσό που πληρώνει κάποιος στον ηλεκτρισμό είναι γύρω στα 35-40 ευρώ τη διμηνία. Έτσι ζει κάποιος χωρίς έξοδα και προχωρεί σε εξόφληση του φωτοβολταϊκού πολύ γρήγορα.

Εμείς αντί να το προωθούμε αυτό, αφήσαμε πίσω τα φωτοβολταϊκά και φτάσαμε στο τέλος του 2020, που ήταν το χρονοδιάγραμμα, για να πετύχουμε πράγματα σύμφωνα με την ΕΕ. Μετά τρέχαμε να δίνουμε άδειες σε γνωστούς και φίλους για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων». Ωστόσο, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο «επεμβαίνει» στη φύση, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Κινήματος. «Το φωτοβολταϊκό πάρκο μέχρι να δημιουργηθεί καταστρέφεται μια γεωργική γη, κόβονται δέντρα και δημιουργείται μια νέα φυσική ζημιά στο περιβάλλον. Κι όλα αυτά για να προστεθεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα πωλεί ρεύμα στην ΑΗΚ και θα συμβάλει και το κράτος σε αυτό σε μια τιμή, την οποία αν ψάξετε δεν είναι και πολύ διαφανής και πειστικός ο τρόπος με τον οποίο έχει δοθεί η τιμή στις εταιρείες».

Δέκα μήνες ήλιο, αλλά χρυσώνουμε την ΑΗΚ

Ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε ότι με την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στα σπίτια οι πολίτες θα έχουν στο χρόνο, μηδέν κατανάλωση ρεύματος. «Το σύστημα που επικρατεί σήμερα είναι η καθαρή μέτρηση. Όλη μέρα παράγεις ηλεκτρισμό. Το ρολόι μετρά πόσο ρεύμα παράγεις και βάζεις μέσα στο δίκτυο της ΑΗΚ. Το βράδυ, την ώρα που χρησιμοποιείς ηλεκτρισμό, τότε το ρολόι πηγαίνει πάνω. Βασικά πληρώνει κανείς τη διαφορά τού πόσο ρεύμα κατανάλωσε με το πόσο ρεύμα παρήγαγε. Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να υπολογίσει σωστά το μέγεθος των φωτοβολταϊκών για την κατανάλωση που κάνει χειμώνα καλοκαίρι, για να φτάσει στο τέλος του χρόνου να θεωρείται μηδέν η κατανάλωση».

Δεν έχουμε μάθει να εκμεταλλευόμαστε τον ήλιο, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου. «Δέκα μήνες τον χρόνο έχουμε ήλιο, τον οποίο έπρεπε να εκμεταλλευόμαστε όχι μόνο για την ηλιακή ενέργεια το καλοκαίρι. Δεν τον εκμεταλλευόμαστε ούτε τον χειμώνα σωστά, ώστε να μπαίνει ο ήλιος στο σπίτι και να το θερμαίνει και με τη σωστή προεξοχή έξω στο παράθυρο μπορείς να βεβαιωθείς ότι ο ήλιος που είναι πιο χαμηλά, μπαίνει στο σπίτι και σου δίνει τη ζεστασιά και το καλοκαίρι που είναι πιο ψηλά, η προεξοχή πάνω από το παράθυρο θα τον εμποδίζει να μπει μέσα. Και σε ένα σπίτι καλά μονωμένο μπορείς να ζήσεις άνετα με πολύ λίγη ενέργεια στην Κύπρο».

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι από την 1η του χρόνου φέτος «όποιος υποβάλει πολεοδομική άδεια για να κτίσει οτιδήποτε θα πρέπει να είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης γιατί μπήκε σε εφαρμογή η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».