Διεθνή

Καταφύγιο υπόπτων της ISIS ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο της Κωνσταντινούπολης

Πρακτικά δικαστηρίου που διέρρευσαν αποκαλύπτουν πως ύποπτοι για σχέσεις με την ISIS, που είχαν περάσει μάλιστα και στην Συρία, είχαν εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησαν σε μαντράσα που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα. Εκεί κατηχήθηκαν στον τζιχαντισμό. Οι ύποπτοι προέρχονταν από Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Αζερμπαϊτζάν και Κίνα. Παρά το ότι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία έχει χάσει τα ίχνη τους.

Ξένοι μαχητές της ISIS φαίνεται να βρήκαν καταφύγο σε ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο ("μαντράσα") σε συντηρητική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με νέα έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το «Nordic Monitor» (29/01/2021).

Η περιοχή αυτή αποτελεί προπύργιο του κυβερνώντος ισλαμικού AKP και εθνικιστών της τουρκικής κυβέρνησης. Η μαντράσα αποτελούσε κέντρο συνάντησης των ισλαμιστών και εκεί καθόριζαν τα δρομολόγια τους προς τη Συρία και συζητούσαν τη στρατηγική τους, όπως αναφέρει η σουηδική ιστοσελίδα.

Οι πληροφορίες προέρχονται από τα πρακτικά της δίκης ενός πυρήνα της ISIS στην Τουρκία. Η δίκη, η οποία συνεχίζεται, αποκάλυψε πως τζιχαντιστές από τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και την αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ των Ουϊγούρων στην Κίνα, εκπαιδεύονταν στο ιεροδιδασκαλείο της περιοχή Σουλτανμπεϋλί της Κωνσταντινούπολης. Η υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και εμπλέκει τουλάχιστον έξι ξένους μαχητές που δρούσε μέσα και έξω από την Κωνσταντινούπολη. Μερικοί από αυτούς ταξίδευσαν και στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Οι περισσότεροι είχαν πριν καν ξεκινήσει η δικαστική διαδίκασια, με αποτέλεσμα να καταστούν φυγόδικοι. Όταν το δικαστήριο ζήτησε τον εντοπισμό τους, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν άγνοια για το που βρίσκονται.

Η μαρτυρία των υπόπτων κατά τη διάρκεια των ακροάσεων ρίχνει φως στον τρόπο που οι τζιχαντιστές δικτυώθηκαν στην Τουρκία και πως γινόταν η κατήχησή τους μέσα σε ένα σχολείο το οποίο λειτουργούσε νόμιμα πριν ενταχθούν στην ISIS και δράσουν στην Συρία.

Η υπόθεση, σύμφωνα με το «Nordic Monitor», δείχνει πως οι τουρκικές αρχές γνώριζαν τις κινήσεις της ISIS πολύ πριν οι εισαγγελικές αρχές εκδώσουν ένταλμα κράτησης αλλά αποφάσισε να κλείσει τα μάτια όσον αφορά τις δραστηριότητές τους μέχρι που ο τουρκικό στρατός εισέβαλε στη Συρία και αντιμετώπισε ο ίδιος αντίσταση από τις ένοπλές της ομάδες.

AKP_convention_Sultanbeyli-1024x762[1].jpg

Η περιοχή του Σουλτάνμπεϋλί είναι προπύργιο του AKP, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Το 2019 προώθησε εκεί τους υποψηφίους του για τις τοπικές εκλογές.

Ουζμπέκος και Ουϊγούρος

Η ιστοσελίδα αναφέρει την περίπτωση του 31χρονου Ουζμπέκου Bunyod Babanazarov, γνωστός και «Μουσουλμάνος». Ο Babanazarov ανάφερε στο δικαστήριο πως έφθασε στην Τουρκία τον Μάιο του 2016 για να παρακολουθήσει μαθήματα Κορανίου και τον έστειλαν στην μαντράσα «İhlas İlim» του Σουλτάνμπεϋλι. Ανέφερε πως ήταν καθηγητής γυμναστικής και μετά από τρεις μήνες μετακόμισε σε διαμέρισμα στο Πεντίκ με άλλους υπόπτους.

Συμμετείχε στην στρατολόγηση νέων μαχητών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Σε ένα μήνυμά του στο Telegram καλούσε σε πόλεμο. Είπε πως το μήνυμα γράφτηκε όταν ήταν στο Ουζμπεκιστάν, πριν ταξιδέψει στην Τουρκία. Είπε στο δικαστήριο ότι δεν εννοούσε τον «πόλεμο» κυριολεκτικά αλλά τον πόλεμο κατά του «εσωτερικού κακού» που υπάρχει μέσα στον καθένα.

Ο πυρήνας της ISIS ήταν γνωστός στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούσε τις κινήσεις της αλλά δεν ενήρησε μέχρι που οι δύο μαχητές, Babanazarov και Azizjon Bekraev, 28χρονο επίσης από το Ουζμπεκιστάν, πέρασαν στην Τουρκία από τη Συρία. Εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να διενεργήσουν τρομοκρατική ενέργεια.

Το «Nordic Monitor» αναφέρει πως στα αρχεία της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης ο Babanazarov θα ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας. Στις 22 Οκτωβρίου 2016 η αστυνομία επέδραμε σε δύο σπίτια-κρυσφήγετα της ISIS και συνέλαβε υπόπτους. Ορισμένοι συνελήφθησαν επίσημα μετά από κράτηση ενός μηνός ενώ άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι δύο Ουζμπέκοι φοίτησαν στο ίδιο μαντράσα και ζούσαν στα ίδια σπίτια-κρησφύγετα όταν έφυγαν από το ιεροδιδασκαλείο.

Ο Bekraev, που ήταν επίσης γνωστός με το όνομα «Zubeyr», εργαζόταν στις οικοδομές ήταν υπεύθυνος διοικητικής μέριμνας της ISIS και παρείχε στέγη για τους μαχητές.

Η τουρκική αστυνομία βρήκε μια συλλογή με βίντεο της ISIS στο κινητό του. Είχε φτάσει στην Τουρκία παράνομα μέσα στο 2015 και εκπαιδεύτηκε στο ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο του Σουλτάνμπεϋλί για δύο χρόνια.

Στην πρώτη ακρόαση της δίκης στις 13 Φεβρουαρίου 2017, ο Bekraev είπε πως δήλωσε ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν Ουζμπέκος αλλά Ουϊγούρος από την Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας Σιντζιάνγκ των Ουϊγούρων της Κίνας. Ύστερα έλαβε ουζμπεκική υπηκοότητα και μετακόμισε στην Τουρκία. Στους δικαστές ανέφερε πως απέκρυψε την κινεζική του καταγωγή από την αστυνομία φοβούμενος για την ασφάλεια της οικογένειάς του στην Κίνα. Ζήτησε από το δικαστήρια να μην τον απελάσει πίσω στο Ουζμπεκιστάν διότι οι ουζμπεκικές αρχές θα τον παρέδιδαν σίγουρα στην Κίνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

nordic.JPG

Ρώσος Κιργίσιος

Ο Navruz Kasymov ήταν 32χρονος Ρώσος υπήκοος με καταγωγή από το Κιργιστάν που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Davut» και εργαζόταν ως μάγειρας. Κατηχήθηκε και αυτός στην ίδια μαντράσα μετά που έφθασε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Φεβρουαρίου 2016.

Έφυγε από το ιεροδιδασκαλεία για να περάσει στη Συρία μαζί με 16 άλλους υποψήφιους τζιχαντιστές της ISIS που περιλάμβαναν υπηκόους της Κίνας, του Τατζικιστάν και της Αλγερίας. Στις 2 Μαρτίου 2016 η ομάδα τους συνελήφθη από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής στην περιφέρεια του Καχραμάνμαρας, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Η εξέταση των δύο κινητών του τηλεφώνων αποκάλυψε αποθηκευμένο υλικό της ISIS και την συμμετοχή του σε ομάδες της ISIS στο Telegram και το WhatsApp. Οι αρχειοθετημένες συνομιλίες έδειξεν ότι ο Kasymov ενδιαφερόταν να αποκτήσει όπλα και προσπαθούσε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση τεσσάρων υπόπτων της ISIS που κρατούνταν σε τοποθεσία κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Αρχεία οικονομικών συναλλαγών έδιξαν ότι ο Kasymov έλαβε χιλιάδες δολλάρια από τη Σαουδική Αραβία. Το «Nordic Monitor» αναφέρει πως πως ως ένας εκ των αποστολέων που αναγνωρίστηκαν ήταν ο Abulazi Abuduhamidi, χρηματοδότης της ISIS. Ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως τα χρήματα στάλθηκαν από τον αδελφό του στη Σαουδική Αραβία στην μία περίπτωση. Στην άλλη, τα χρήματα τα έστειλε ένας γνωστός του αδελφού τον οποίο είπε πως δεν γνώριζε. Πήγε στη Συρία μέσω Τουρκίας και μετά επέστρεψε πίσω.

ISIS_terrorist-scaled-1140x579[1].jpg

Αζέρος

Στην αναφορά του το «Nordic Monitor» αποκαλύπτει και σχέση με το Αζερμπαϊτζάν. Άλλοι Αζέροι ύποπτοι της ISIS που κατηγορήθηκαν στην ίδια υπόθεση είναι ο 37χρονος Nigmatilla Irgashev, ο 42χρονος Rashad Ismayilov και ο 31χρονος Orhan Mustafayev. Μεταξύ αυτών και ο 44χρονος Tahir Hudaykulov από το Ουζμπεκιστάν. Στο κατηγορητήριο που κατατέθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2016 ζητήθηκε να καταδικαστούν οι υπόπτοι με βάση τους αντιτρομοκρατικούς νόμους.

Οι συζητήσεις που βρέθηκαν στο κινητό του Αζέρου Ismayilov επιβεβαίωσαν ότι ήταν σε επαφή με πολλούς τρομοκράτες της ISIS και αντάλλαξαν μηνύματα υποστήριξης προς την εκστρατεία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αρνήθηκε ότι διατηρούσε δεσμούς με την ISIS και πως ήρθε στην Τουρκία για να ζήσει ως μουσουλμάνος. Ερωτηθείς γιατί μπήκε σε τζιχαντιστική ομάδα με περίπου 200 μέλη που αντάλλαζαν μηνύματα της ISIS στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίστηκε πως εντάχθηκε στην ομάδα για επιχειρηματικούς λόγους. Η σύζυγός του συνελήφθη επίσης από την αστυνομία αλλά αφέθηκε πολύ γρήγορα ελεύθερη.

nordic2.JPG

Απελευθέρωση και MIT

Κατά τη διάρκεια της δίκης στις 22 Νοεμβρίου 2016, ο δικαστής Hasan Basri Savas αποφάσισε να απελευθερώσει όλους τους υπόπτους εκτός από τους Bakraev και Kasymov. Ήταν συγκλονιστικό, όπως περιγράφει η «Nordic Monitor», να βλέπεις το το δικαστήριο να αποφαίνεται για την απελευθέρωση του Babanazarov που αναφέρεται ως βομβιστής αυτοκτονίας στα αρχεία της αστυνομίας. Στις 18 Ιανουαρίου 2017, η επιτροπή των δικαστών που άκουσε την υπόθεση στο 23ο Ανώτατο Ποινικό Δικασατήριο ανέτρεψε την απόφαση και εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης για τον Babanazarov.

Μετά την απελευθέρωσή τους, ορισμένοι από τους υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων των Ismayilov και Mustafayev, δεν έκαναν τον κόπο να εμφανιστούν ποτέ ξανά στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο ζήτησε από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών να εντοπίσει τους δύο, αλλά ο νομικός σύμβουλος της ΜΙΤ Ümit Ulvi Canik είπε στο δικαστήριο πως σε μια απόρρητη επιστολή της 8 Ιουνίου του 2016 πως η υπηρεσία του δεν έχει πληροφορίες για το που βρίσκονται.

Το αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του δικαστηρίου σχετικά με την τοποθεσία των δύο υπόπτων, σύμφωνα με τα πρακτικά της ακρόασης της 3ης Αυγούστου 2017.

Καταλήγοντας, το «Nodic Monitor» αναφέρει πως δεν είναι σαφές τι συνέβη στο τέλος με αυτή την υπόθεση, καθώς δεν υπήρχε ενημέρωση σχετικά με την κατάστασή της στο μητρώο του Ανώτατου Εφετείου, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπέβαλε κανένας έφεση. Αυτό σημαίνει πως η υπόθεση είτε κόλλησε κάπου στο κατώτερο δικαστήριο ή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ή αθωώθηκαν όλοι και δεν έχει ποτέ έφεση από τον εισαγγελέα στο Ανώτατο Εφετείο.