Τουρισμός

Η πανδημία «κλείνει την πόρτα» για τους τουρίστες και το 2021

Χαμένο το α’ εξάμηνο του 2021 και σχεδιασμοί υπό την αίρεση της πανδημίας για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας φαίνεται πως ανατρέπουν εκ νέου τα πλάνα για τις τουριστικές αφίξεις του 2021. Αυτό επιβεβαιώνουν εξάλλου και οι πρόσφατες συστάσεις από την ΕΕ προς τους πολίτες των κρατών μελών για αποφυγή ταξιδιών «αν αυτά δεν είναι απολύτως αναγκαία», ακόμη και αν οι ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί.

Η συνεχής ανατροπή των δεδομένων της πανδημίας και η επακόλουθη αναπροσαρμογή των υγειονομικών κανονισμών καθιστά ανέφικτη την τήρηση του όποιου τουριστικού σχεδιασμού εκπονείται από τους αρμόδιους φορείς.

Μάλιστα οριστικά χαμένο θεωρείται τουλάχιστον το α’ εξάμηνο του 2021. Ως εκ τούτου, οι ελπίδες και οι σχεδιασμοί επικεντρώνονται αποκλειστικά στο β’ εξάμηνο του έτους και αυτό, υπό την αίρεση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, «οι νέες εξελίξεις και οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ παρατείνουν την αβεβαιότητα που υπάρχει εδώ και περίπου έναν χρόνο στο επίπεδο του τουρισμού. Συνεχίζουμε να κάνουμε τους σχεδιασμούς μας πάντα υπό την αίρεση της πανδημίας και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Οι σχεδιασμοί πλέον αφορούν το β’ εξάμηνο του 2021, αφού τα πλάνα για το α’ εξάμηνο έχουν ακυρωθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων, Βασίλης Σταματάρης, υπογραμμίζει ότι οι ασάφειες και η ασυνεννοησία που υπάρχουν σε επίπεδο τουλάχιστον ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών, επιδεινώνουν περαιτέρω το παρόν και το μέλλον του τουρισμού.

«Οι συνεχείς αλλαγές που υπάρχουν σε επίπεδο υγειονομικών κανονισμών, στο τι ισχύει και τι δεν ισχύει, προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα στους Tour Operators. Τώρα υπάρχει ασάφεια ακόμη και για το τι θα ισχύει για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Ενώ το προηγούμενο διάστημα εθεωρείτο δεδομένο ότι δε θα ισχύουν οι περιορισμοί που αφορούν τους μη εμβολιασμένους. Τα μέτρα αλλά και ο τρόπος που λαμβάνονται σε αρκετές περιπτώσεις μοιάζουν παράλογα και επιπόλαια και αυτό αποδιοργανώνει την τουριστική βιομηχανία».

Το ρωσικό εμβόλιο και ο ανταγωνισμός

με Τουρκία και Αίγυπτο

Η Κύπρος έχει επίσης να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον εμπόδιο, που αφορά το γεγονός ότι ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν διαφορετικούς και πιο «ανεξάρτητους» μηχανισμούς κατηγοριοποίησης των χωρών προέλευσης τουριστών. Ως προς αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση που θα λάβει η ΕΕ αναφορικά με την αίτηση του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων για έγκριση του εμβολίου SputnikV. Για την Κύπρο οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, αν δεν ανάψει το πράσινο φως η ΕΕ στο SputnikV, θα είναι ριψοκίνδυνες και επισφαλείς με βάση τις υγειονομικές κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις της ΕCDC.

«Ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ το ρωσικό εμβόλιο. Η ρωσική τουριστική αγορά είναι από τους παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν δυναμικά την κατάσταση του κυπριακού τουρισμού», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Ρουσουνίδης.

Δεν είναι βέβαιοι οι ξενοδόχοι

ούτε για το πότε θα ανοίξουν

Η παράταση της αβεβαιότητας μεταθέτει όπως φαίνεται και το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν τουριστικές αφίξεις πριν από τον Ιούνιο, αρκετοί ξενοδόχοι, σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, σκέφτονται να αναβάλουν για μερικούς ακόμη μήνες το άνοιγμα των ξενοδοχείων τους, που ήταν προγραμματισμένο τον Μάρτιο.

Στον «αναπνευστήρα» των σχεδίων

στήριξης οι επαγγελματίες τουρισμού

Η όλη κατάσταση με τον τουρισμό έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου να βρίσκονται σε οριακές οικονομικές καταστάσεις.

«Η μείωση του κύκλου εργασιών μας έφτασε το 95%», τονίζει ο Βασίλης Σταματάρης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού «βρίσκονται στον αναπνευστήρα των σχεδίων στήριξης της Κυβέρνησης». Ωστόσο, «χωρίς την εφάπαξ στήριξη και με δεδομένη την αβεβαιότητα στο μέλλον του τουρισμού, τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του τουρισμού να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων.