Αναλύσεις

Deal or no deal?

Ανεξάρτητα από την λύση την οποία θα υπογράψουμε, πρέπει να είμαστε «ρεαλιστές». Θα καραδοκεί πάντοτε ο κίνδυνος νέων αιματηρών συρράξεων. Τις συρράξεις αυτές ενδεχομένως να τις πυροδοτήσει (α) κάποιο νεοσύστατο απελευθερωτικό κίνημα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργηθεί και θα αγωνισθεί για την απελευθέρωση της Κύπρου… η/και (β) Τούρκοι προβοκάτορες, πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας γιατί…

cyprus-problem-6[1].jpg

Για πολλοστή φορά αρχίζει ένα ακόμα «γιουσουρούμ μπαζάρ» στο Κυπριακό ζήτημα. Γνωστό και σαν «πάρε δώσε». Μόνο που την φορά αυτή τα πράγματα έχουν αγριέψει για τα καλά. Συνοψίζοντας, τολμώ να καταθέσω τα εξής:

  • Η Τουρκία, στο αλισβερίσι του «δούναι και λαβείν» στο οποίο χρόνια τώρα συμμετέχει, κατάφερε να «λαβείν» χωρίς να «δούναι». Και σήμερα διατυμπανίζει πως δεν δέχεται άλλη» λύση» εκτός από την «δια-λύση» της Κυπριακής Δημοκρατίας και την δημιουργία «Δύο Κρατών»…
  • Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (σκόπιμα) αποφεύγει να αναφερθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Την αποκαλεί «ελληνοκυπριακή αρχή» και συνιστά και «στα δύο μέρη την αποφυγή τυχόν μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί…»
  • Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (σκόπιμα) συνιστά στην «ελληνοκυπριακή αρχή» να αποδεχθεί την «ισότιμη κυριαρχία». Αυτό ακριβώς που αυθαιρέτως και ανερώτητα επιζητά η Τουρκία και το φερέφωνο της, Ερσίν Τατάρ.
  • Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (σκόπιμα) αναφέρεται σε «ηγέτες δύο κοινοτήτων»…
  • Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (σκόπιμα) αποφεύγει να ξεμπροστιάσει την καταπάτηση της σύμβασης του «Δικαίου της Θάλασσας» από τις πειρατικές εξορμήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σύμβαση την οποία υιοθετεί ομόφωνα κάθε Δεκέμβριο η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών…»
  • Την ίδια εθελοτυφλούσα και «στα παλιά μου τα παπούτσια έχω γραμμένες τις αρχές κι αξίες των Ηνωμένων Εθνών» θέση, ο κύριος Γκουτέρες διατηρεί και για το «πικ-νικ» του Ταγίπ Ερντογάν αφέντη, στην δακρύβρεχτη αμμουδιά της Αμμοχώστου…
  • Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (σκόπιμα) αποκαλεί το κατεχόμενο 37% της Κύπρου «Βόρεια Κύπρο»…
  • Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (σκόπιμα) αποκαλεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (επιτρέψετε μου την λέξη) «Καϊμακάμη» η αλλιώς «Μούχταρη».
  • Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (σκόπιμα) διαμηνύει πως είναι έτοιμος να εντάξει κι άλλες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν του το ζητήσουν και οι δύο «Μουχτάρηδες».
  • Η δική μας «κοινότητα» διοικούμενη από μια σειρά από «ανοιχτομάτηδες φωστήρες» τους οποίους παρεμπιπτόντως εμείς επιλέξαμε χαρίζοντας τους την ψήφο μας, αφού «δούναι… δούναι…δούναι» χωρίς κανένα «λαβείν», μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Μπρος «φωτιά και τσεκούρι» και πίσω… «η κόλαση του Δάντη!»
  • Οι ξένοι καλοθελητές «φίλοι» της Κύπρου, με πρώτο βιολί την Μεγάλη Βρετανία, αξιοποιώντας το ρήγμα στο εθνικό μας μέτωπο και την κατερείπωση «αρχών και αξιών», κρέμασαν και πάλι το σπαθί του Δαμοκλή πάνω από τα κεφάλια μας. Προειδοποιώντας μας για την «επικείμενη μεγάλη καταστροφή» που θα μας βρει αν δεν αποδεχτούμε την «δια-λύση» που μας προτείνουν…
  • Αποτέλεσμα του «ολοκαυτώματος» που μας περιμένει είναι ότι, τις τελευταίες μέρες αρχίσαμε να ακούμε τον σάλαγο των Κύπριων πολιτικών τσοπάνηδων, οι οποίοι παρακινούν τα «ζα» να μπουν στο μαντρί. Ανιστορώντας τις θέσεις των Τούρκων και ντελαλίζοντας μεγαλοφώνως κάλπικα μανιφέστα. Για «νέο ρεαλισμό» για «καλοκαιριάτικα τσουνάμια»… ότι «η λύση του Κυπριακού είναι ζήτημα ζωής η θανάτου» και πολλές άλλες τέτοιες υπερβολές και νάιλον ψευδολογήματα.

Μέσα σ αυτό το πολιτικό αλαλούμ, το οικονομικό βέρντιγκο της καταρρέουσας παγκόσμιας οικονομίας και την κλαψούρα της πανδημίας, μας ζητείται να κάνουμε…

DEAL OR NO DEAL?

Ας αναλύσουμε λοιπόν με ψυχραιμία και σύνεση, μακριά από τις «ταλιμπάν» τοποθετήσεις των κομμάτων, τα υπέρ και τα κατά της «Χαλαρής Ομοσπονδίας» η της «Συνομοσπονδίας» αν προτιμάτε, την οποία να είστε σίγουροι πως σύντομα θα μας παρουσιάσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΥΠΕΡ:

  • Οι Τούρκικος στρατός θα «απομακρυνθεί» από το νησί. Για μερικά χρόνια θα παραμείνει ένας μικρός αριθμός Τούρκων στρατιωτών, με αποστολή να επιτηρεί και να προστατεύει το «συνιστών Τουρκοκυπριακό κρατίδιο».
  • Το 37% των κατεχόμενων περιοχών μας θα μειωθεί στο 29%-30%.
  • Η Αμμόχωστος θα επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της.
  • Απροσδιόριστος αριθμός κι άλλων προσφύγων θα επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό Ελληνική διοίκηση.
  • Τα δύο κρατίδια θα μοιραστούν τον θαλάσσιο πλούτο της Κύπρου. Σαν αποτέλεσμα, η Τουρκία θα αξιοποιήσει το μοιράδι των Τουρκοκυπρίων προς όφελος της. Αυτό θα την «ημερέψει» με αποτέλεσμα να μειώσει τις εντάσεις που δημιουργεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.
  • Θα δοθεί ο χρόνος στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να επουλώσουν τις πληγές τους, και «σοφότεροι», μετά τον θάνατο και την καταστροφή που έφερε και στους δύο «λαούς» το πραξικόπημα και η εισβολή, θα «ζήσουμε ειρηνικά κάτω από τον ίδιο ουρανό».
  • Θα επέλθει επιτέλους η ειρήνη κι ηρεμία στο νησί…

ΕΝΑΝΤΙΟΝ:

  • Νομιμοποιείται η εισβολή, ο παράνομος σφετερισμός, η καταλήστευση κι η λαφυραγώγηση της Κύπρου.
  • Η λύση είναι αντιδημοκρατική και ενάντια στο «Κράτος Δικαίου» και «κάνει σκόντο» στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις Ευρωπαϊκές αξίες.
  • Τελεσίδικα, δεν θα επιτραπεί σε χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ούτε κάτω από Τουρκοκυπριακή διοίκηση, μιας και τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο ξενομερίτης σφετεριστής της περιουσίας τους. Αυτό αφορά κυρίως την Κερύνεια, την Μόρφου, την Καρπασία, τον Καραβά, την Λάπηθο κλπ.
  • Τα 100 και βάλε δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει η «Βόρεια Δημοκρατία της Κύπρου»  στην Τουρκία, αναπόφευκτα θα τα επωμισθεί η κεντρική κυβέρνηση της Συνομοσπονδίας των δύο συνιστώντων κρατιδίων.

Βάση της σημερινής νομοθεσίας, οι Κύπριοι πολίτες των οποίων τα έσοδα δεν υπερβαίνουν τις 19,500-ευρώ, δεν υποχρεούνται να πληρώσουν φόρους.

Ο μέσος όρος των εσόδων των Τουρκοκυπρίων δεν υπερβαίνει τις 12,000-ευρώ. Αναπόφευκτα, το χρέος προς την Τουρκία θα το επωμισθούν εξ ολοκλήρου οι Έλληνες φορολογούμενοι.

  • Ανεξάρτητα από την λύση την οποία θα υπογράψουμε, πρέπει να είμαστε «ρεαλιστές».  Θα καραδοκεί πάντοτε ο κίνδυνος νέων αιματηρών συρράξεων.

Τις συρράξεις αυτές ενδεχομένως να τις πυροδοτήσει (α) κάποιο νεοσύστατο απελευθερωτικό κίνημα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργηθεί και θα αγωνισθεί για την απελευθέρωση της Κύπρου… η/και (β) Τούρκοι προβοκάτορες, πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας γιατί…

Μια νέα ανάφλεξη στην Κύπρο, θα δώσει το «νόμιμο» δικαίωμα που προφανώς και πάλι θα έχει η Τουρκία να εμπλακεί σε μια καινούρια, μονομερή «ειρηνική επέμβαση», με πρόφαση να διατηρήσει την «ηρεμία και την τάξη» στην Κύπρο.

  • Επιπρόσθετα, η Τουρκία, στην προσπάθεια της να αποσιωπήσει τις λιγοστές φωνές των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι σταμάτησαν να εμπιστεύονται τις αγνές προθέσεις της «μητέρας πατρίδας», πως τάχατες βρίσκεται στην Κύπρο για να προστατέψει τα συμφέροντα τους, θα κατακλίσει το Τουρκοκυπριακό κρατίδιο με ανατολίτες Ισλαμιστές. φανατικούς οπαδούς της μαντίλας. Θα τους νομιμοποιήσει, θα τους κάνει Κύπριους πολίτες και θα τους παραχωρήσει Ευρωπαϊκά διαβατήρια.

Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη πως η Κύπρος έχει την παγκόσμια αρνητική πρωτιά σε υπογεννητικότητα, με γέννηση κατά μέσο όρο ενός μόνο παιδιού από κάθε γυναίκα, και την συγκρίνουμε με το ετήσιο ποσοστό των γεννήσεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας που έχει δείχτη γεννητικότητας 3.4, μπορούμε εύκολα να συνειδητοποιήσουμε πως σε λίγα χρόνια οι Έλληνες της Κύπρου θα είναι μειονότητα, σε μια ισλαμοποιημένη και Τουρκοκρατούμενη Κύπρο.

  • Επιπρόσθετα, εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί ένα «σκληρό σύνορο» ανάμεσα στα δύο «συνιστώντα κρατίδια». Σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με την Ρωσία, θα φέρουμε την αντιπαράθεση του «ψυχρού πολέμου» των δύο υπερδυνάμεων έξω από την πόρτα μας.
  • Τέλος θα ήθελα να επισημάνω και το εξής. Η Τουρκία, αφού ολοκληρώσει τα επεκτατικά σχέδια και «δέσει τον γάιδαρο της», στην Κύπρο, στην συνέχεια θα εντείνει την πολεμική της στρατηγική προς δυσμάς. Διεκδικώντας το μισό Αιγαίο, αρκετά ελληνικά νησιά και την ανατροπή της Συνθήκη της Λωζάνης.
  • Με λίγα λόγια είναι ουτοπία να πιστέψουμε πως υπογράφοντας μια «λύση» με το πιστόλι στον κρόταφο θα καταφέρουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Τούρκους. Και αναφέρομαι σε «Τούρκους» κι όχι Τουρκοκύπριους γιατί κι οι λιγοστοί συμπατριώτες μας που ζουν στην «Βόρεια Κύπρο»… μειονότητα είναι και σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστούν εντελώς!

Το μόνο πράγμα που στέκεται εμπόδιο στα υπονομευτικά σχέδια των Τούρκων είναι το αναγνωρισμένο Ευρωπαϊκό κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό μας κρατά όρθιους για την ώρα. Αυτός είναι κι ο λόγος που κι οι Τούρκοι την αποκαλούν «εκλιπούσα» και λυσσομανούν να την διαλύσουν!

Αυτά δεν τα γράφω για να μας τρομάξω η να σπείρω τον πανικό. Αυτά με έχει διδάξει η ιστορία. Αυτό έχουν κάνει στους Έλληνες του Πόντου, της Κωνσταντινούπολις, στους Αρμένιους, τους Κούρδους και όπου αλλού έχουν πατήσει το πόδι τους οι Τούρκοι.

Το «κακό» με την Τουρκία θα συνεχιστεί και το μόνο πράγμα που θα επιτύχουμε βάζοντας την υπογραφή μας σε μια… «ρίξε μια ζαριά καλή» λύση, είναι να νομιμοποιήσουμε την «ρεαλιστική» πραγματικότητα του σημερινού status quo!

Για ακόμα μια φορά θέλω να δηλώσω πως δεν είμαι πολιτικός, ιστορικός η πολιτικός αναλυτής. Ούτε και δημοσιογράφος είμαι. Το μόνο όπλο που έχω στο θηκάρι μου είναι ένα μολύβι κι ένα κομμάτι χαρτί. Μαζί, και την λιγοστή «σοφία» που κατάφερα να αποδιαλέξω ανάμεσα στα καλά και στα σκάρτα που μου χάρισε η Αΐσα. Το μόνο μου κίνητρο δε, δεν είναι άλλο από την απεριόριστη αγάπη που τρέφω για την πατρίδα μου.

Όσο παράδοξο κι αν ακουστεί αυτό που θα δηλώσω, ο Ερντογάν, την στιγμή αυτή βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Στην προσπάθεια του να κερδίσει το εσωτερικό μέτωπο των φανατικών ισλαμιστών και για να ικανοποιήσει τους αιμοχαρείς εθνικιστές ψηφοφόρους του, με την πολεμική του στρατηγική κατάφερε να στρέψει εναντίον του…

…την Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Λιβύη, την Ελλάδα, την Γαλλία, την Αυστρία, την Αρμενία και αυτήν ακόμα την Αμερική. Τα δε 20 με 25 εκατομμύρια των Κούρδων της Τουρκίας καραδοκούν. Αναμένοντας καρτερικά να τους δοθεί η ευκαιρία να «απελευθερώσουν» τα εδάφη τους και να ανακηρύξουν ένα νέο Κουρδιστάν το οποίο θα ενώσει τους Κούρδους της Τουρκίας, του Ιράκ και της Συρίας.

Η ανατολική Μεσόγειος κινείται σε «κινούμενη άμμο.» Μέσα σε αυτή την χαώδη κατάσταση και το στρατιωτικό κομφούζιο που δημιούργησε ο Ερντογάν, θα προσθέσω και την καταρρέουσα Τουρκική οικονομία. Πολύ σύντομα η Τουρκία θα αναγκαστεί να πληρώσει το τίμημα…

Δεν βαράω τύμπανα πολέμου. Αυτό που εισηγούμαι δεν είναι να κηρύξουμε πόλεμο. Κάθε άλλο. Φιλειρηνιστής είμαι. Οπαδός του Μαχάτμα Γκάντι και του Νέλσον Μαντέλα. Το τι προτείνω είναι να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα μέχρι να καταλαγιάσουν τα πράγματα στην περιοχή μας.

Πείτε με στενόμυαλο. Πείτε με ονειροπόλο και φευγάτο. Πως εθελοτυφλώ κι αυταπατώμαι. Πείτε με και βλάκα ακόμα αν θέλετε. Μπορεί η θέση μου να μην είναι «ρεαλιστική». Και όντως, μπορεί το καλοκαίρι να μας φέρει καινούρια «τσουνάμια». Ο Ελληνισμός της Κύπρου όμως άντεξε 4,000 χρόνια κατακλισμένα από τσουνάμια, λαίλαπες, ταραχές κι ανεμογύρια. Άντεξε όμως, γιατί…

«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη,
κανένας, γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!»

Υστερόγραφο:

Οι θέσεις μου δεν διακατέχονται από πολιτικό φονταμενταλισμό, ισχυρογνωμοσύνη η εθνική παραφροσύνη. Ούτε και κατέχομαι από αισθήματα εναντιογνωμίας με οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη με εμένα.

Όπως συχνά έχω τονίσει, σεβαστή κάθε αντίθετη άποψη. Κι εγώ, ταπεινά, τις θέσεις μου καταθέτω. Αν σφάλλω είμαι έτοιμος να ζητήσω συγνώμη και να αναθεωρήσω τις απόψεις μου. Φτάνει ο αντίλογος να γίνεται με αξιοπρέπεια, μακριά από βιτριολικά σχόλια, μαστιγωτικές επικρίσεις και πολεμικά ταμ-ταμ.

Δεν είμαστε εχθροί. Αδέλφια είμαστε. Αδέλφια με αλλόγνωμες απόψεις. Εχθροί μας είναι οι πειρατές που κούρσεψαν την πατρίδα μας, κι έχουν δέσει τον βρόχο τους γύρω από τον λαιμό της Κυπρογένειας Αφροδίτης.

Τους κουρσάρους πολεμώ…!