Τοπικά

Μούταλλος: Προσπαθεί ν’ ανάψει κόκκινο στον Δήμο Πάφου η Επιτροπή Προσφύγων

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τα έργα ανάπλασης που πραγματοποιεί ο Δήμος Πάφου στην τουρκοκυπριακή συνοικία Μουττάλλου, η Επιτροπή Προσφύγων απευθύνεται «στον κηδεμόνα» και ο Δήμαρχος κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες

Στην Πάφο, και συγκεκριμένα στην τουρκοκυπριακή συνοικία Μουττάλλου, βρέθηκε προχθές Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, στο πλαίσιο επιθεώρησης έργων ανάπλασης που έγιναν στην περιοχή από τον Δήμο της πόλης, αλλά και μετά από διαμαρτυρία επηρεαζομένων προσφύγων, στους οποίους έχει παραχωρηθεί είτε η κατοικία είτε κάποια υποστατικά μετά το 1974 και τον εκτοπισμό τους.

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται ότι ο Δήμος Πάφου χρησιμοποιεί λανθασμένες πρακτικές και «καταλαμβάνει» δίχως να προηγηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να εγκριθούν οι απαιτούμενες άδειες για να προχωρήσει στα έργα ανάπλασης που πραγματοποιεί στην περιοχή. Κατηγορούν, μάλιστα, τον Δήμαρχο της πόλης για ετσιθελική συμπεριφορά. Ο κ. Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος δέχεται αρκετά πυρά γι’ αυτό το θέμα, βρέθηκε στην περιοχή, στην παρουσία κόσμου που διαμαρτυρόταν αλλά και των μελών της Επιτροπής που ήρθε στην Πάφο για επιτόπια εξέταση του προβλήματος, και έκανε λόγο για προσπάθεια να στηθούν λαϊκά δικαστήρια.

Λόγος για «μικροπολιτικά και πελατειακά συμφέροντα»

«Δυστυχώς είναι ξεκάθαρο», είπε, «ότι για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων με στόχο τη διατήρηση πελατειακών σχέσεων με μικρό αριθμό προσφύγων, η Επιτροπή είναι έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα, αρκεί να εξυπηρετηθούν πρόσκαιρα μικροπολιτικά και πελατειακά συμφέροντα». Επιβεβαιώθηκε, είπε ο κ. Φαίδωνος , «με τον πιο έντονο τρόπο ότι η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, δυστυχώς, είναι μέρος και όχι η λύση του προβλήματος στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών».

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή, υποστήριξε ο κ. Φαίδωνος, «είναι δέσμια μιας διαχρονικής πολιτικής και αναχρονιστικής πρακτικής, η οποία υποθάλπει ή ανέχεται παράνομες χρήσεις, εκμισθώσεις και υπεκμισθώσεις, πλιάτσικο περιουσιών μέσα από αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες, με κατάληξη την άνιση μεταχείριση χιλιάδων προσφύγων υπέρ ολίγων ευνοημένων προνομιούχων. Η Επιτροπή αποδεικνύεται αδύναμη και ανίκανη να συμβάλει θετικά στη διαχείριση ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού θέματος για τη χώρα μας», ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Πάφου αναφέρθηκε επίσης σε μη άσκηση ουσιαστικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να μένουν χωρίς οποιανδήποτε τ/κ περιουσία, ενώ κάποιοι άλλοι πρόσφυγες, αλλά και μη πρόσφυγες, συνεχίζουν να κατέχουν και να νέμονται εκατοντάδες στρέμματα γης ή και αρκετά υποστατικά ο καθένας. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ήταν «φιάσκο» και ότι ήταν η φυσιολογική κατάληξη των πράξεων και παραλείψεων της Επιτροπής τα τελευταία χρόνια.

Κουκουμά: Το ΥΠΕΣ να αναλάβει τις ευθύνες του

Την ίδια στιγμή η Σκεύη Κουκουμά, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων Παθόντων, ανέφερε πως η ίδια και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής είδαν πραγματικά τον θυμό και την οργή των πολιτών για τον τρόπο μεταχείρισής τους από τον Δήμο Πάφου, σημειώνοντας πως απαιτούν σεβασμό στον προσφυγικό κόσμο. Αν, είπε, «υπάρχει ανάγκη είτε να παραχωρηθεί κάποιο τμήμα γης είτε άλλως πως, τότε υπάρχουν διαδικασίες να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα εκείνων που έχουν την κατοικία, ή το υποστατικό και μετά να κάνουμε οτιδήποτε άλλο».

Η κ. Κουκουμά χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του Δήμου και του Δημάρχου δίχως να προηγηθεί μια συνεννόηση, καλώντας ταυτόχρονα το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει τις ευθύνες του. Η Επιτροπή για τις πιο πάνω καταγγελίες, είπε, θα απευθυνθεί στο Υπουργείο, που είναι δική του αρμοδιότητα και δεν πρέπει να το υποκαθιστά κανένας, ούτε στην Πάφο ούτε οπουδήποτε αλλού.

Πάντως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τελευταία πράξη του έργου δεν έχει παιχτεί ακόμη, αφού της προχθεσινής αντιπαράθεσης προηγήθηκε η ένταση σε συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή, στην παρουσία του Δημοτικού Γραμματέα, Θέμη Φιλιππίδη, τον οποίον -όπως κατήγγειλε ο Δήμαρχος Πάφου- βουλευτής χαρακτήρισε «αχάπαρο», ενώ σίγουρα έπεται και συνέχεια.