Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ολέθριος εμπαιγμός του λαού

Ενώ διακηρύσσουν ότι επιδιώκουμε λύση δημοκρατική για ένα σύγχρονο λειτουργικό κράτος, στο οποίο να εφαρμόζονται οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του χάρτη των ΗΕ και της ΕΕ, υποστηρίζουν τη λύση ΔΔΟ, η οποία εξόφθαλμα δεν πληροί αυτές τις προδιαγραφές και αυτό συνιστά ολέθρια αντίφαση και εμπαιγμό του λαού. Πέραν τούτου, οι συνεχείς υποχωρήσεις μας στις συνομιλίες έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα αρνητικά στοιχεία της ΔΔΟ, με αποτέλεσμα η αντίφαση μεταξύ της επιδιωκόμενης λύσης και της λύσης που θα προκύψει από τις συνομιλίες να έχει μεγιστοποιηθεί

Η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) για την Κύπρο επιβλήθηκε από την Τουρκία και τη Βρετανία προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και με εισήγηση της Βρετανίας περιλήφθηκε στα ψηφίσματα τού ΣΑ/ΟΗΕ (ψήφισμα 649/1990). H ΔΔΟ είναι συγκεκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας, νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και το ψευδοκράτος καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) και την αντικαθιστά με δύο κρατικές οντότητες υπό μία ομπρέλα συνομοσπονδιακής φύσεως, οι αποφάσεις της οποίας θα ελέγχονται από την Τουρκία μέσω τού τουρκοκυπριακού κράτους εξαρτημένου από αυτήν (έποικοι, διμερείς συμφωνίες, στρατεύματα). Η Τουρκία μέσω της ΔΔΟ θα έχει πρόσβαση και στις αποφάσεις της ΕΕ.

Παρά την απόρριψη από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού σε δημοψήφισμα το 2004 τού σχεδίου Ανάν, που ήταν ΔΔΟ, η λύση αυτή εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις της ΚΔ και τις ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων. Παραπλανάται ο λαός, ότι η ΔΔΟ δεν είναι το σχέδιο Ανάν. Ενώ διακηρύσσουν ότι επιδιώκουμε λύση δημοκρατική για ένα σύγχρονο λειτουργικό κράτος, στο οποίο να εφαρμόζονται οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του χάρτη των ΗΕ και της ΕΕ, υποστηρίζουν την λύση ΔΔΟ, η οποία εξόφθαλμα δεν πληροί αυτές τις προδιαγραφές και αυτό συνιστά ολέθρια αντίφαση και εμπαιγμό του λαού. Πέραν τούτου, οι συνεχείς υποχωρήσεις μας στις συνομιλίες έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα αρνητικά στοιχεία της ΔΔΟ, με αποτέλεσμα η αντίφαση μεταξύ της επιδιωκόμενης λύσης και της λύσης που θα προκύψει από τις συνομιλίες να έχει μεγιστοποιηθεί. Επιβάλλεται η επείγουσα αναθεώρηση της θέσης μας για λύση ΔΔΟ, η οποία παραβιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές της ενότητας του κράτους (επιβολή εδαφικών ζωνών, διπλή ερμηνεία των constituent states και των τριών singles), τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες (επιβολή εγγυημένων πλειοψηφιών κατοίκων/περιουσιών στις εδαφικές ζώνες) τη λαϊκή κυριαρχία (παραβίαση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων) και την ασφάλεια (αφοπλισμός κυπριακού κράτους).

Σήμερα συρόμεθα σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, με την ΚΔ απούσα και με δύο λύσεις τουρκικών όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Την προτεινόμενη από εμάς ΔΔΟ και την προτεινόμενη σήμερα από τους Τούρκους λύση δύο κρατών. Είναι και οι δύο λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, μέσω των οποίων η Τουρκία θα επιτύχει τον στρατηγικό στόχο της να θέσει όλη την Κύπρο υπό τον έλεγχό της. Η Τουρκία προτείνει λύση δύο κρατών, για να επιτύχει συνομοσπονδία και όχι δύο ανεξάρτητα κράτη. Διεκδικεί την Κύπρο ως ζωτικό χώρο επέκτασής της και δεν αποδέχεται ανεξάρτητο ελληνοκυπριακό κράτος στο νησί.

H Κυβέρνησή μας και τα μεγάλα πολιτικά κόμματα πρέπει να έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν τη λανθασμένη πορεία 40 χρόνων στο Κυπριακό, να αρνηθούν συμμετοχή στην Πενταμερή και να αναθεωρήσουν τη θέση τους για λύση ΔΔΟ. Αν δεν το πράξουν, οδηγούμεθα σε παράδοση στην Τουρκία. Ο κίνδυνος είναι σαφής και άμεσος. Δεν τους τρομάζει ότι παρόμοια λύση στη Βοσνία οδήγησε σε παράλυση του κράτους;

Γιατί, άραγε, δεν πρoχωρούν σε αναθεώρηση; Γιατί δεν υπάρχει καθολική αντίδραση των πολιτών σε αυτήν την ολέθρια αντίφαση; Ίσως γιατί οι κυβερνήσεις μας και οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων δεν ενημερώνουν τους πολίτες για τους θανάσιμους κινδύνους του αντιδημοκρατικού/ δυσλειτουργικού κράτους της ΔΔΟ. Δεν τους ενημερώνουν είτε γιατί συνειδητοποιούν τη μεγάλη αντίφαση μεταξύ της επιδιωκόμενης λύσης και της λύσης ΔΔΟ που θα προκύψει από τις συνομιλίες, αλλά δεν τολμούν να την αναθεωρήσουν, λόγω κάμψης της θέλησής τους για αντίσταση (ηττοπαθείς) και φόβου από την αντίδραση των πολιτών όταν ενημερωθούν, είτε γιατί δεν συνειδητοποιούν την μεγάλη αντίφαση και ζουν σε έναν κόσμο με ψευδαισθήσεων (αιθεροβάμονες). Πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί μία νέα στρατηγική εθνικής επιβίωσης, με πυρήνα τη διάσωση της ΚΔ, η οποία να βασίζεται στην αποτροπή: (1) της κατάλυσης της ΚΔ, (2) της επέκτασης του τουρκικού ελέγχου σε όλη την Κύπρο, και (3) της νομιμοποίησης της διχοτόμησης. Αποτροπή που θα επιτευχθεί με:

  • Την απόρριψη λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό

(ΔΔΟ, συνομοσπονδία, δύο κράτη, χαλαρή ομοσπονδία κ.α.) και ενημέρωση του λαού για τους κινδύνους.

  • Την επείγουσα ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της ΚΔ (Εθνική Φρουρά - Δόγμα ΕΑΧ - Αμυντικές Συμμαχίες) και της θέλησής της για αντίσταση.
  • Την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή βάση του ως του διεθνούς εγκλήματος που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος τής Κύπρου και όχι ως δικοινοτικής διαφοράς.
  • Τον αγώνα με όλα τα πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέσα, προς εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ/ΟΗΕ και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και εποίκων, κατάργηση της παράνομης <<ΤΔΒΚ>>, επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και επανενσωμάτωση των κατεχομένων στην ΚΔ.

*Αντιστράτηγος ε.α.

Υποστηρίξτε τη