Παραπολιτικά

«Δεσμεύεται» να τα ξαναχτίσει

Ποιος είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος ημών δεν είναι υπέρ της πολιτιστικής κληρονομιάς; Ασφαλώς είναι. Υπέρ της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι’ αυτό μετέτρεψε σε... άυλα τα τέσσερα διατηρητέα κοντά στον ανεγειρόμενο νέο καθεδρικό ναό. Η κατεδάφιση των διατηρητέων ξεσήκωσε το σύμπαν. Όλα τα κόμματα, από τον ΔΗΣΥ μέχρι το ΑΚΕΛ, αντέδρασαν. Ύστερα από τόσους ομηρικούς καβγάδες για όλα τα θέματα της επικαιρότητας μεταξύ κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων, κατάφερε ο Μακαριότατος να τους ενώσει. Μέγας είσαι Κύριε!

Εκείνο που ενόχλησε στην υπόθεση της κατεδάφισης των διατηρητέων ήταν η αυθαιρεσία. Το ότι τα διατηρητέα ανήκουν στην Εκκλησία, δεν σημαίνει ότι ισχύει και η μεταχείρισή τους με βάση την αντίληψη «εγώ παπάς, εγώ τατάς».

Τη λύση της μπουλντόζας φαίνεται να την έχει πρόχειρη στο μυαλό του ο Μακαριότατος. Όπως έκανε και το 2016, όταν γίνονταν αρχαιολογικές ανασκαφές σε γη της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου, όπου προγραμματιζόταν τεράστια επένδυση από Ούγγρο επενδυτή. Τότε ο Μακαριότατος είχε δηλώσει: «Θα πάρω ένα τράκτορ και θα τα ξηλώσω όλα»! Η αρχιεπισκοπική φιλοσοφία έναντι των αντιδράσεων σε κάποιες αυθαίρετες ενέργειές του, όπως ήταν και η αναγνώριση, από τον ίδιο, του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, είναι η εξής: «Αφήστε τους να φωνάζουν. Κάποιαν στιγμήν εν να βαρεθούν, εν να σταματήσουν τζι εν να το χωνέψουν». Μήπως παρεξήγησε το «αυτοκέφαλον» της Εκκλησίας μας ο Προκαθήμενος και νομίζει ότι μπορεί να κάνει του κεφαλιού του;

Μετά τη γενική κατακραυγή, πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να ανέλαβε δέσμευση, με δύο επιστολές στον Δήμο Λευκωσίας, να επαναφέρει τα τέσσερα κατεδαφισθέντα στην αρχική τους μορφή. Χμ! Δηλαδή είπε στον Γιωρκάτζη... «δεσμεύομαι»; Ας το ψάξουν λίγο αυτό εκεί στον Δήμο, διότι η πολλή παρέα του Αρχιεπισκόπου με τον Πρόεδρο, μπορεί να του άφησε και κάποια... κακά παραδείγματα!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ