Αναλύσεις

Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2021

Στόχος του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία είναι να βραβευτούν πρωτοβουλίες και σχέδια/προτάσεις νέων Ευρωπαίων πολιτών που προωθούν την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και αποδεικνύουν ενεργό συμμετοχή στην οικοδόμηση των κοινών αρχών και αξιών επί των οποίων θεμελιώθηκε η ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της λαϊκής βούλησης στην ΕΕ, στοχεύει στην προώθηση πολιτικών και προγραμμάτων που αναδεικνύουν τη σημασία και τον ρόλο της νέας γενιάς των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που το Ευρωκοινοβούλιο έχει υιοθετήσει, από το 2008, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία σε συνεργασία με το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν. Ιστορικά ομιλούντες, ο Καρλομάγνος, γνωστός και ως Κάρολος ο Μέγας, κατάφερε και ένωσε το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και η συμβολή του θεωρείται σημαντική για την πολιτική ενοποίηση μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής ηπείρου. Συνεπώς, στόχος του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία είναι να βραβευτούν πρωτοβουλίες και σχέδια/προτάσεις νέων Ευρωπαίων πολιτών που προωθούν την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και αποδεικνύουν ενεργό συμμετοχή στην οικοδόμηση των κοινών αρχών και αξιών επί των οποίων θεμελιώθηκε η ΕΕ.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;

Νέοι ηλικίας 16 έως 30 ετών απ’ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται ατομικά ή ομαδικά και θα πρέπει να προωθούν την ευρωπαϊκή και διεθνή κατανόηση, να καλλιεργούν ένα κοινό πνεύμα ευρωπαϊκής ταυτότητας και ολοκλήρωσης, να χρησιμεύουν ως πρότυπα για νέους που ζουν στην Ευρώπη και να παρέχουν πρακτικά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μία κοινότητα, επιβεβαιώνοντας και το σλόγκαν της ΕΕ: «Ενωμένοι στην Πολυμορφία μας!».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τα προηγούμενα χρόνια είχαν υποβληθεί αξιόλογες προτάσεις από Κύπριους νέους και νέες. Για παράδειγμα, το 2019 υποβλήθηκαν έντεκα συνολικά συμμετοχές, με τελικό νικητή της Κύπρου το Περιφερειακό Γυμνάσιο-Λύκειο Λευκάρων, με τίτλο του προγράμματος «Κάνουμε την παρουσία μας αισθητή για τη δική μας Ευρώπη!». Το πρόγραμμα αφορούσε σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων, που έγιναν κατά τη σχολική χρονιά 2017-18, με στόχο την ενημέρωση μαθητών/τριών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για τον πολύπτυχο και ευεργετικό ρόλο της ΕΕ στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Οι εθελοντικές αυτές δράσεις κινητοποίησαν πολίτες με διαφορετικό οικονομικό-κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο και τους ενέπλεξαν σε ένα ταξίδι ανακάλυψης, βαθιάς κατανόησης και υιοθέτησης των ευρωπαϊκών αξιών της ενεργού πολιτότητας. Οι νικητές εκπροσώπησαν την Κύπρο στην τελετή απονομής του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν στη Γερμανία, που έλαβεν χώραν στις 28 Μαΐου 2019.

Χρηματικά έπαθλα

Το βραβείο για το καλύτερο σχέδιο είναι 7.500 ευρώ.

Το δεύτερο βραβείο είναι 5.000 ευρώ.

Το τρίτο βραβείο είναι 2.500 ευρώ.

Τα βραβεία για τα τρία καλύτερα σχέδια θα απονεμηθούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ειδική τελετή απονομής στο Άαχεν της Γερμανίας, στις 11 Μαΐου 2021.

Επίσης, ως μέρος του βραβείου, οι τρεις Ευρωπαίοι βραβευθέντες λαμβάνουν τιμητική πρόσκληση για να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

Επιπρόσθετα, οι βραβευθέντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους δυναμικούς νέους απ’ όλη την Ευρώπη και να μοιραστούν το όραμά τους για την Ευρώπη ενώπιον Ευρωπαίων ηγετών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο ενθαρρύνει τις νέες και τους νέους της χώρας μας που υλοποιούν αξιόλογες εθελοντικές δράσεις οι οποίες πληρούν τα κριτήρια προκήρυξης του διαγωνισμού, να υποβάλουν σχετική αίτηση για το Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία. Είμαι βέβαιος πως και στη δική μας χώρα οι νέοι και οι νέες μας έχουν το όραμα και τη βούληση να συμβάλουν ουσιαστικά στην οικοδόμηση μιας ακόμη καλύτερης ΕΕ. Άλλωστε, είναι ευτυχής συγκυρία που το αμέσως επόμενο διάστημα με την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, η νέα γενιά της Ευρώπης θα έχει τον πρώτο λόγο και θα ακουστεί στεντόρεια η φωνή της για να καθοριστεί ακριβώς η μελλοντική μορφή και πορεία της Ένωσής μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγγυηθεί απαρέγκλιτα αυτήν την ουσιαστική συμμετοχή της νέας γενιάς στον ευρύτερο προβληματισμό για το μέλλον της ΕΕ.

Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 22 Φεβρουαρίου 2021 στις 23:59 (ώρα Βρυξελλών).

Ξεκίνα την αίτησή σου εδώ: https://epprizes.secure.europarl.europa.eu/epprizes/.

*Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο