Διεθνή

Το σχολείο της Νταϊάνα στα χέρια Κινέζων - Μαζικές εξαγορές ιδιωτικών σχολείων

Ανησυχίες στην βρετανία για την μαζική εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών και ανεξάρτητων σχολείων από κινεζικούς ομίλους και εταιρείες που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Η σχέση των "Ινστιτούτων Κομφούκιος" στα πανεπιστήμια με την προπαγάνδα για τον νέο "Δρόμο του Μεταξιού".

Σε πρόσφατο άρθρο της η βρετανική «The Mail on Sunday» αποκάλυψε προσπάθειες εξαγοράς βρετανικών ιδιωτικών σχολείων από κινεζικές εταιρείες που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.

Το άρθρο, που υπογράφουν οι Jake Ryan, Glen Owen και Jonathan Bucks, αναφέρει πως εκατοντάδες ανεξάρτητα ιδιωτικά σχολεία, που βρίσκονται σε τρομερά άσχημη οικονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μπήκαν στο στόχαστρο Κινέζων επενδυτών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται υψηλόβαθμα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος που «επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιρροή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα της Βρετανίας».

Από αυτά τα σχολεία πέρασαν πολλοί γνωστοί και διάσημοι της βρετανικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Η εφημερίδα αναφέρει πως 17 σχολεία ήδη ανήκουν σε κινεζικές εταιρείες και αναμένεται πως ο αριθμός αυτός θα εκτιναχθεί. Όλα αυτά εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας πως τα πλοκάμια του Πεκίνου έχουν επεκταθεί μέχρι και τις βρετανικές αίθουσες διδασκαλίας.

Η έρευνα της «Mail on Sunday» έδειξε πως 9 από τα 17 σχολεία υπό κινεζικό έλεγχο ανήκουν σε εταιρείες των οποίων οι ιδρυτές ή τα αφεντικά είναι μεταξύ των ανώτερων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Μεταξύ αυτών είναι και το σχολείο που φοίτησε η Πριγκίπισσα Νταϊάνα. Το σχολείο ανήκει πλέον σε ένα κινεζικό όμιλο που διαφημίζει ανοιχτά το όνομά της για προσέλκυση μαθητών. Η εκπαίδευση σε αυτά τα σχολεία, συνεχίζει η εφημερίδα, παρουσιάζει μια «ξεπλυμένη» εκδοχή της Κίνας.

Μια από τις εταιρείες παραδέχθηκε πως η απόκτηση των βρετανικών σχολείων στόχο έχει την στήριξη της στρατηγικής της Κίνας για ανασύσταση του "Δρόμου του Μεταξιού" στα πλαίσια της αύξησης της παγκόσμιας επιρροής του Πεκίνου.

Οικονομική κρίση και κορωνοϊός

Πολλά ανεξάρτητα σχολεία αντιμετωπίζουν κρίση ρευστότητας λόγω της πανδημίας. Οι εγγραφές μειώθηκαν κατακόρυφα και οι εισπράξεις από τέλη χρεώσεως έπεσαν διότι οι μαθητές διδάσκονται πλέον από το σπίτι.

Υπολογίζεται πως τα βρετανικά ιδιωτικά σχολεία, γνωστά και ως "boarding schools", έχουν μειώσει τα τέλη τους κατά 35%. Τα ανεξάρτητα σχολεία δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα δανειοδότησης της κυβέρνησης διότι έπρεπε να παραμείνουν ανοιχτά για στήριξη των παιδιών των εργαζομένων σε καίριες υπηρεσίες (που έμενα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας) και αυτούς που πλέον μαθαίνουν online.

Πέρυσι, κινεζικές εταιρείες αγόρασαν τρία σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του σχολείου Abbots Bromley κοντά στο Λίχφιλντ του Στάφφορντσάιρ που αναγκάστηκε να κλείσει το 2019.

39561028-9282617-Others_bought_by_Chinese_firms_include_Thetford_Grammar_School_p-a-8_1613873835612[1].jpg

Οι κινεζικές εταιρείες

Σύμφωνα με την «Mail on Sunday», ένας βασικός παράγοντας στην εξαγορά είναι η "Bright Scholar", που αγοόρασε ένα αριθμό σχολείων και κολλεγίων μεταξύ 2018 και 2019.

Η εταιρεία ανήκει στην Yang Huiyan, η περιουσία της οποίας εκτιμάται στα £20 δισεκατομμύρια στερλίνες και υπολογίζεται η πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον πατέρα της Yang Guoqiang, μέλος και ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

ye.JPG

Η 39χρονη Yang είναι επικεφαλής της "Country Garden Group", μητρικής εταιρείας της "Bright Scholar".

Άλλα δύο σχολεία ανήκουν σε επενδυτικό ταμείο που στηρίζεται από τον κινεζικό όμιλο "Wanda Group". Ο όμιλος επενδύει σε τεχνολογία, ακίνητα, ξενοδοχεία και ΜΜΕ. Αγόρασε τα σχολεία το 2017 διαμέσου της "London & Oxford Group" ποου έχει έδρα το Σίτυ του Λονδίνου.

Η "Wanda Group" ιδρθύθηκε από τον Wang Jianlin, πρώην στρατιωτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας η περιουσία του οποίου τώρα εκτιμάται στις £10 δισεκατομμύρια στερλίνες και είναι επίσης ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Δύο ακόμη σχολεία, το Kingsley School στο Μπίντεφορντ του Ντέβον και το Heathfrield Knoll School στο Γούστερσαϊρ ανήκουν στο "China First Capital Group". Στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν ανώτατα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το σχολείο της Νταϊάνας υπό τον έλεγχο του "Κομφούκιου"

Άλλα σχολεία που αγοράστηκαν από κινεζικές εταιρείες περιλαμβάνουν το Thetford Gramma School στο Νόρφολκ, στο οποίο φοίτησε ο φιλόσοφος Thomas Paine, το Wisbech Grammar στο Κέμπριτζσαϊρ και το Riddlesworth Hall Preparatory School στο Νόρφολκ, που φοίτησε η Πριγκίπισσα Νταϊάνα.

f4c361fbaa72ef0410e1ac73704c3637.jpg

Το Riddlesworth αγοράστηκε από την "Confucius International Education Group" το 2015 και στην ιστοσελίδα του προβάλλεται η σύνδεσή του με την αείμνηστη Πριγκίπισσα.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείες, Kong Lingtao, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι απευθείας απόγονος του μεγάλου Κινέζου φιλόσοφου Κομφούκιου προβάλλει επίσης την επίσκεψή του στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ το 2014 όπου και συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα Φίλιππο.

Μια άλλη εταιρεία, η "Ray Education Group" αγόρασε το Adcote School for Girls κοντά στο Σρούσμπερι του Σρόπσαϊρ και το Myddelton College στο Ντένμπι της Ουαλλίας το 2018.

39575182-9282617-image-a-5_1613911470126.jpg

Προώθηση του "Δρόμου του Μεταξιού"

Στην ιστοσελίδα της, η "Ray Education" παρουσιάζει τα σχέδιά της για χρήση των βρετανικών σχολείων με στόχο την επέκταση σε άλλες χώρες ως μέρος της στρατηγικής του "Δρόμου του Μεταξιού" του Προέδρου Xi Jinping, ένα σχέδιο ενίσχυσης της οικονομικής και πολιτικής επιρροής της Κίνας παγκοσμίως.

Κάτω από την επικεφαλίδα "διεθνής αγορά", η "Ray Education" αναφέρει πως «βασίζεται σε επώνυμα βρετανικά σχολεία και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Δρόμου του Μεταξιού» στοχεύοντας στην επιρροή σε χώρες όπως η Μαλαισία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ταϊλάνδη, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και αλλού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της "Ray Education", James Hu, που είναι Γραμματέας του της επαρχιακής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στην Χονγκού ανέφερε ότι «το σχολείο θηλέων Adcote και το κολλέγιο Myddelton είναι μέρος του σχεδίου μας για μια διεθνή πανεπιστημιούπολη. Έχουν ήδη δημιυοργήσει τρία σχολεία Adcote και δύο κολλέγια Myddelton στην Κίνα μέσα σε δύο χρόνια και σχεδιάζουμε να φέρουμε τις δύο μάρκες και σε άλλες περιοχές στο εγγύς μέλλον».

Ο βουλευτής των Συντηρητικών Tom Tugendhat, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσε: «Η στρατηγική κατανόηση και προσέγγιση της Κίνας σημαίνει ότι έχουν πλεονέκτημα στο να επιδιώκουν να επηρεάσουν άλλους και χρησιμοποιώντας καθιερωμένα ονόματα για να το πετύχουν αυτό, συμπεριλαμβανομένων και πολλών δικών μας.»

Ιδρύματα Confucius

Οι αποκαλύψεις της «Mail on Sunday» ενισχύουν τις ανησυχίες γύρω από την αλμβατώδη ανάπτυξη των "Ινστιτούτων Confucius" σε 29 βρετανικά πανεπιστήμια και τις "Αίθουσες Διδασκαλίας Confucius", ένα παρακλάδι του προγράμματος, σε σχεδόν 150 σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του Κολλεγίου Wellington στο Κράουθρν του Μπέρκσαϊρ.

Confucius_Institute_Troy_University-e1573220602775-860x375[1].jpg

Τα Ιδρύματα ισχυρίζονται ότι προωθούν την κινεζική γλώσσα και τον κινεζικό πολιτισμό αλλά οι επικριτές τους αναφέρουν πως είναι ένα μέσο του Πεκίνου για διασπορά προπαγάνδας και περιορισμού της ελευθερίας τους λόγου.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινι Ράαμπ δήλωσε πριν ένα μήνα πως η κυβέρνηση επανεξετάζει το ρόλο αυτών των ινστιτούτων κάτι που κάνουν και άλλες δυτικές χώρες.

Οι επικριτές του προγράμματος λένε πως το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται στις τάξεις του προγράμματος Confucius είναι απόδειξη της προπαγάνδας.

ΓΙα παράδειγμα, ένα εκπαιδευτικό υλικό με τον τίτλο "Chinese Buddy" μεταφέρει βίντεο που περιλαμβάνουν κινούμενα σχέδια με τον Πρόεδρο Xi να χορεύει.

Άλλο δημοφιλές εργαλείο μάθησης είναι το "Chairman Bao", ένα πρακτορείο ειδήσεων για παιδιά που περιλαμβάνει άρθρα τουριστών που απολαμβάνουν τις ταξίδια στις περιοχές όπου καταπιέζεται η μειονότητα των Ουιγούρων.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι «οι ιδιοκτήτες ανεξάρτητων σχολείων έχουν την υποχρέωση να προωθούν τις θεμελιώδεις βρετανικές αξίες. Τα σχολεία δεν μπορούν να προωθούν κομματικές πολιτικές απόψεις.»

Φάρατζ: Σταματήστε την κομμουνιστική κατάληψη των βρετανικών σχολείων

Σε σχετικό άρθρο του στην «Mail on Sunday», ο Nigel Farage ανέφερε πως η Βρετανία πρέπει να σταματήσει αμέσως την «κομμουνιστική κατάληψη» των σχολείων.

39561374-9282617-image-a-9_1613873835613[1].jpg

Έγραψε πως «ο κόσμος καταλαμβάνεται μυστικά από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Μέσα από ένα νεο-αποικιακό πρόγραμμα, ο Πρόεδρος Xi Jinping ελπίζει να πετύχει παγκόσμια οικονομική κυριαρχία μέσω τεράστιων διεθνών επενδύσεων».

Το πρόγραμμα, αναφέρει ο Farage, «εκτείνεται πολύ πέρα από την αγορά ορυκτών στοιχείων ή δυτυικών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Υπάρχει και μια πολιτιστική διάσταση που βρωμάει από προπαγάνδα και κατήχηση».

Η Κίνα «εν είναι ικανοποιημένη με την χρηματοδότηση μερικών βρετανικών πανεπιστημίων, τώρα μαθαίνουμε πως κινεζικές εταιρείες που συνδέονται απευθείας με τα υψηλότερα κλιμάκια του Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν σοβαρά οικονομικά συμφέροντα στα σχολεία μας».

Στον επίλογο του άρθρου του αναφέρει πως «είναι γεγονός πως η κυβέρνησή μας ήταν πολύ υπέρ της Κίνας για πάρα πολύ καιρό - και όλα αυτά διότι μιλούσε το χρήμα. Με την ακεραιότητα της εκπαίδευσης χιλιάδων Βρετανών παιδιών να διακυβεύεται, ο Υπουργός Παιδείας Gavin Williamson πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως κατεπείγον».