Τοπικά

Κυπριακή μπίρα με κυπριακό κρασί!

Παγκύπρια πρωτοτυπία για μικροζυθοποιείο στη Σωτήρα, που παρασκεύασε μπίρα με κυπριακό κρασί Ξυνιστέρι, το οποίο εξάγει. Από την εποχή του Χαλκού η ζυθοποιία στην Κύπρο

Την κυπριακή μπίρα αλλά συνάμα και το κυπριακό κρασί προωθεί και προβάλλει στο εξωτερικό ένα μικρό ζυθοποιείο στη Σωτήρα Αμμοχώστου. Το «Octomicrobrewery», το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε μικρά έως πολύ μικρά ζυθοποιεία τα οποία λειτουργούν σήμερα στο νησί μας, πέρα από τα περισσότερο συνηθισμένα είδη μπίρας που παράγει (Ale, Session IPA και Weisse), μέσα στο 2020 αποφάσισε να πειραματιστεί με την περίφημη κυπριακή ποικιλία κρασιού Ξυνιστέρι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη “Σ” ο ιδιοκτήτης του, Taras Lozhenko, η απόφαση προέκυψε μέσα από την προσπάθεια για ανάδειξη των κυπριακών προϊόντων. Έτσι, ο Ιταλός ζυθοποιός, Michele Cartaino, κατάφερε να εφαρμόσει μία ήδη γνωστή ιταλική συνταγή του Grape Ale. Έτσι, συνεργάστηκαν με το οινοποιείο Αγία Μαύρη στο Κοιλάνι της Λεμεσού και χρησιμοποίησαν τον χυμό του σταφυλιού, ώστε η ζύμωση να γίνει παράλληλα με την μπίρα.

Το αποτέλεσμα είναι το “Cyprus Grape Ale”, με γεύση η οποία αφήνει στον ουρανίσκο τη φρεσκάδα της μπίρας αλλά και τα αρώματα που αναδύονται από τη μοναδική ποικιλία Ξυνιστέρι, που παράγει η χώρα μας.

Μάλιστα, τα πρώτα χίλια επτακόσια, περίπου, μπουκάλια, μόλις εμφιαλώθηκαν εξήχθησαν κατευθείαν στη Γερμανία, αφού το ζυθοποιείο έχει συνάψει σημαντική συμφωνία με το "Lahnsteiner Brauerei”, ένα από τα αρχαιότερα ζυθοποιεία της Γερμανίας με τρακόσια χρόνια ιστορία, το οποίο τώρα διαχειρίζεται η δέκατη γενιά της ίδιας οικογένειας ζυθοποιών.

Σε επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στο ζυθοποιείο ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός και για τον ίδιο τον Δήμο Σωτήρας, ο οποίος, πλέον, πέρα από το Κολοκάσι Σωτήρας, που το 2016 ήταν το πρώτο γεωργικό προϊόν που πιστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης, έχει να υπερηφανεύεται και για την τοπική μπίρα που παράγει, ενώ όχι άδικα, χάρη και στον συνδυασμό των παραγόντων αυτών, τα τελευταία χρόνια η Σωτήρα θεωρείται ένας από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας μας με γνωστές παραδοσιακές ταβέρνες.

«Ανθεί» η κυπριακή ζυθοποιία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτημένα η Ένωση Ζυθοποιών Ευρώπης, από τα στοιχεία της Κυπριακής Ένωσης Ζυθοποιών, μέσα στο 2018 (τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία) η Κύπρος κατάφερε να ανεβάσει τα επίπεδα παραγωγής της σε σχέση με τις προηγούμενες και την τέταρτη διαδοχικά (2014-2018). Συγκεκριμένα, η παραγωγή μπίρας στην Κύπρο έφτασε μέσα στο 2018 τα 398.000 εκατόλιτρα (hl), συγκριτικά με 318.000 hl που ήταν το 2014 και 383.000 hl που ήταν το 2017. Ωστόσο, σε κατά κεφαλήν όρους, η θέση της χώρας μας ανεβαίνει αισθητά (16η) -λίγο πιο κάτω από το μέσο του σχετικού πίνακα- αφού οι Κύπριοι καταναλώνουν 59 λίτρα μπίρας τον χρόνο.

Από την εποχή του Χαλκού η κυπριακή μπίρα

Έστω κι αν οι περισσότεροι θεωρούν το κρασί, και κυρίως την Κουμανταρία, ως το κατ’ εξοχήν ιστορικό κυπριακό ποτό, εντούτοις οι πρόσφατες ανασκαφές κατέδειξαν ότι και η μπίρα φαίνεται να κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της κυπριακής γαστρονομίας.

Στο πλαίσιο της ανασκαφικής έρευνας στη θέση Κισσόνεργα-Σκαλιά στην επαρχία Πάφου, από ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ υπό τη διεύθυνση της Δρος Liny Crewe, διευθύντριας του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Ερευνών στη Λευκωσία (CAARI), θέση η οποία διατηρεί κατάλοιπα από ένα χρονολογικά ευρύ φάσμα της Εποχής του Χαλκού αλλά και ενδείξεις για κατοίκηση κατά τη Χαλκολιθική περίοδο, ξεκινώντας πριν από το 2.500 π.Χ., ανακαλύφθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την κυπριακή ζυθοποιία.

Κατά την ανασκαφή βρέθηκε καμίνι, το οποίο πιστεύεται ότι χρησιμοποιείτο για τη ζυθοποιία αλλά και για άλλες δραστηριότητες, όπως το πάστωμα του κρέατος. Η ομάδα κατάφερε να στεγνώσει βυνοποιημένο κριθάρι στο δάπεδο στο εσωτερικό του καμινιού, ενώ πάστωσε κρέας σε επίπεδο πιο κοντά στην οροφή, όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο ψηλές. Επίσης κατασκευάστηκαν με παραδοσιακές μεθόδους διάφορα ποτά που έμοιαζαν με μπίρα.

Σε σχετική δημοσίευση που συνέγραψαν το 2012 τα μέλη της Αρχαιολογικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Lindy Crewe and Ian Hill, ο φούρνος ο οποίος βρέθηκε στην Κισσόνεργα-Σκαλιά θεωρείται μοναδικός στην Κυπριακή Εποχή του Χαλκού και η κατασκευή υποδηλώνει ότι η πιο πιθανή λειτουργία ήταν ως φούρνος ξήρανσης, και ότι μία από τις πρωταρχικές χρήσεις αυτής της δομής ήταν για την ξήρανση βύνης για την παραγωγή μπίρας.

Σημαντικά στοιχεία, αναφέρουν στη δημοσίευσή τους, προέρχονται επίσης από τις γνωστές "γραφικές συνθέσεις" που βρέθηκαν σε τάφους της Πρώιμης-Μέσης Εποχής του Χαλκού, οι οποίες αποτέλεσαν το επίκεντρο πολλών ερμηνειών για τη φύση των προβαλλόμενων δραστηριοτήτων και τις έννοιες πίσω από τις εικόνες.

Τα νέα δεδομένα από την περιοχή Κισσόνεργα-Σκαλιά δίνουν ώθηση για μία εκ νέου ερμηνεία των αναπαραστάσεων των σχετικών δραστηριοτήτων παραγωγής μπίρας και ψωμιού. Επιπλέον, όπως καταδεικνύεται, η παραγωγή αλλά και η κατανάλωση μπίρας φαίνεται να ήταν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό εορτασμών κατά την Πρώιμη-Μέση Εποχή του Χαλκού.