Αναλύσεις

Η έκθεση Οδυσσέα για τα ΠΕΠ και τα ΔΗΚΟϊκά φάλτσα…

25 περιπτώσεις με ενδείξεις για ευνοϊκή μεταχείριση δανείων στο επίκεντρο της έκθεσης που θα δημοσιευθεί στις επόμενες μέρες

Στη δημοσιότητα θα δοθεί, τις επόμενες μέρες, η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τα δάνεια Πολιτικώς Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) στον Συνεργατισμό. Πρόκειται συγκεκριμένα για 161 περιπτώσεις ΠΕΠ, εν ενεργεία ή που διετέλεσαν από την 1/1/2008 και εντεύθεν και βρίσκονται εν ζωή, Υπουργοί, Βουλευτές ή Αρχηγοί Κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σχετικά δημοσιεύματα, η έκθεση επικεντρώνεται σε μία περίπτωση που αφορά πρώην Αρχηγό κόμματος και 24 περιπτώσεις πρώην και νυν Βουλευτών, στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για πιθανώς επιλήψιμες ενέργειες που σχετίζονται με ευνοϊκή μεταχείριση δανείων.

Πληροφορίες της «Σημερινής» αναφέρουν ότι «θέληση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι να δημοσιευθούν όλα τα ονόματα των 161 ΠΕΠ που σχετίζονται με δάνεια από τον Συνεργατισμό, και να διευκρινίζεται για κάθε περίπτωση αν υπάρχουν ή όχι ενδείξεις περί ευνοϊκής μεταχείρισης, όπως επί παραδείγματι διαγραφές δανείων, προκειμένου να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν πρόκειται η Ελεγκτική Υπηρεσία να προχωρήσει σε δημοσίευση έκθεσης στην οποία θα «παραβλέπονται οι υποδείξεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων». Αυτό που διαμηνύουν από την Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ότι, παρά τις προθέσεις, η έκθεση και η λίστα με τα ονόματα ΠΕΠ θα δημοσιευθεί βάσει των υποδείξεων τις οποίες πρόκειται να αποστείλει εντός ημερών η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σημειώνεται ότι, αν η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν ανάψει πράσινο φως για δημοσιοποίηση επώνυμης λίστας, η Ελεγκτική Υπηρεσία ενδέχεται να αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής, λίστα με τα ονόματα των 161 ΠΕΠ και τη σχέση τους με δάνεια του Συνεργατισμού. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η Βουλή θα βρεθεί με μια λίστα ονομάτων στα χέρια της και θα πράξει κατά την κρίση της, όπως και με τη λίστα Γιωρκάτζη, αν θα την δώσει ή όχι στη δημοσιότητα.

Διευκρινίζεται ότι, βάσει Ελεγκτικής Οδηγίας του 2014, δεν γίνονται δημοσιοποιήσεις εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, 30 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.

ΔΗΚΟΐκά φάλτσα…

Σοβαρή παραφωνία, στο δόγμα διαφάνειας «Αφήστε τον Οδυσσέα να κάνει τη δουλειά του», μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου στη συνεδρία της Αd Hoc επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των Πολιτικώς Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ).

Ο κ. Λεωνίδου, απόντος του Νικόλα Παπαδόπουλου, βρέθηκε να εκπροσωπεί το ΔΗΚΟ στην εν λόγω συνεδρία της περασμένης Τετάρτης, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της έκθεσης που πρόκειται να δημοσιοποιήσει ο Γενικός Ελεγκτής, με τα ευρήματα έρευνας για τα δάνεια εκατόν εξήντα ενός (161) ΠΕΠ από τον Συνεργατισμό.

Η έκθεση, λένε καλά πληροφορημένες πηγές της «Σημερινής», είναι έτοιμη και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών. Αυτό που περιμένουν από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως αναφέρεται και πιο κάτω, είναι τις υποδείξεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου η δημοσιοποίηση να είναι σύμφωνη με ό,τι προνοεί ο Νόμος για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Στη συνεδρία της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, με ευρήματα πολύμηνης και ενδελεχούς έρευνας από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εξάλλου δεν μας έχει συνηθίσει σε «ππάσα-ππάσα» δουλειές, «επιζήμια για τη Δημοκρατία και τη Βουλή». Μάλιστα ο κύριος Λεωνίδου, εξειδικεύοντας περισσότερο την αντίθεσή του με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, αναρωτήθηκε «ποιος θα ελέγξει αν ο Γενικός Ελεγκτής έχει τηρήσει τους όρους εντολής του;».

Από το Δημοκρατικό Κόμμα έσπευσαν την Πέμπτη το απόγευμα να εκδώσουν ανακοίνωση, με την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, αδειάζουν τον κ. Λεωνίδου. «Η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, των οποίων τα δάνεια είτε έχουν διαγραφεί είτε έχουν τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Η συνέπεια του ΔΗΚΟ στη βασική του θέση για έλεγχο και διαφάνεια είναι αταλάντευτη», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση.

Η διγλωσσία και η εμφανής διάσταση ανάμεσα στο ΔΗΚΟ, που είναι υπέρ της «άμεσης δημοσιοποίησης», και τον ΔΗΚΟϊκό εκπρόσωπο, που θεωρεί ότι αυτή θα «είναι επιζήμια για τη Βουλή και τη Δημοκρατία», αποτελεί βαρίδι σοβαρό για το Δημοκρατικό Κόμμα. Γιατί πολύ απλά συνιστά ασυνέπεια και δημιουργεί φθορά στην κορωνίδα της αντιπολιτευτικής ατζέντας του κόμματος, που δεν είναι άλλη από το αίτημα για διαφάνεια και το αίτημα για απρόσκοπτες έρευνες του Γενικού Ελεγκτή. Εν τέλει δίνει πάτημα, και μάλιστα σε περίοδο προεκλογική, στις κατηγορίες που προσάπτονται στο ΔΗΚΟ για καιροσκοπισμό και για εργαλειοποίηση του θεσμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.