Η σεξουαλική κακοποίηση σε αριθμούς στη χώρα μας
Τα στατιστικά στοιχεία για τις καταχωρημένες ποινικές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα μας την τελευταία 5ετία
Ο ασκός του Αιόλου σε σχέση με τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή και κακοποίησης άνοιξε και στην Κύπρο, μετά τα όσα παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται καθημερινώς στην Ελλάδα. Το έναυσμα έδωσε με την καταγγελία της η Ελληνίδα αθλήτρια ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου, ενώ ακολούθως οι μηνύσεις αλλά και οι δημόσιες καταγγελίες πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Στη χώρα μας την αρχή έκανε η Άντρη Ελευθερίου, όταν στις 21 Ιανουαρίου 2021 κατήγγειλε στην Αστυνομία σεξουαλική κακοποίησή της σε δύο περιπτώσεις, από πρώην παράγοντα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Από τότε υπήρξαν και άλλες καταγγελίες, όχι μόνο από τον χώρο του αθλητισμού, αλλά και του θεάτρου, της πολιτικής, της ιατρικής, ακόμα και της Εκκλησίας.Τι συνέβαινε, όμως, προτού σπάσουν τη σιωπή τους δημόσια οι δύο γυναίκες, δίνοντας έτσι την ώθηση και σε άλλα θύματα να προβούν σε καταγγελία; Η «Σ» δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για τις καταχωρημένες ποινικές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα μας την τελευταία 5ετία, δηλαδή από το 2016 μέχρι και το 2020, όπως επίσης και τον αριθμό των καταγγελιών που έγιναν μέχρι στιγμής φέτος.
Οι φετινές καταγγελίες
Από την αρχή του έτους μέχρι και τις 8 Μαρτίου 2021 η Αστυνομία Κύπρου είχε ενώπιόν της συνολικά 17 καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις, από τις οποίες: 7 έχουν καταχωρηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, 2 βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία (μεταξύ των οποίων της Άντρης Ελευθερίου, που παραδόθηκε την περασμένη Τρίτη στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες), και οι υπόλοιπες 8 βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης (άλλες στο αρχικό στάδιο και άλλες προς το τέλος). Οι καταγγελίες προέρχονται από τον χώρο του αθλητισμού, της Εκκλησίας, της ιατρικής, της πολιτικής και του πολιτισμού, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν αφορούν τον εργασιακό χώρο των θυμάτων αλλά την οικογένεια.
Οι υποθέσεις την τελευταία 5ετία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Σ» από την Αστυνομία, οι καταχωρημένες ποινικές υποθέσεις (για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης) για τα έτη 2016-2020 έχουν ως εξής:
- Για το αδίκημα άσεμνης επίθεσης εναντίον γυναίκας οι υποθέσεις ανέρχονταν στις 11 το 2016, στις 9 το 2017, αυξήθηκαν στις 15 το 2018, ενώ έκτοτε είχαμε τον ίδιο αριθμό υποθέσεων τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.
- Τα αδικήματα άσεμνης επίθεσης εναντίον γυναίκας, τα οποία όμως αφορούν υποθέσεις βίας στην οικογένεια, ανέρχονταν στα 5 το 2016, στα 2 το 2017, όπως επίσης 2 και το 2018, στα 3 το 2019 και στα 8 το 2020.
- Για το αδίκημα άσεμνης επίθεσης εναντίον άντρα δεν υπήρχαν σχετικές υποθέσεις το 2016 και το 2017 αντίστοιχα, ενώ τα επόμενα τρία έτη, δηλαδή το 2018, το 2019 και το 2020 μετρούσαμε μία υπόθεση ανά έτος.
- Για αδικήματα άσεμνης επίθεσης εναντίον άντρα, που αφορούν όμως περιστατικά βίας στην οικογένεια, το 2016 υπήρξε μία υπόθεση, όπως επίσης άλλη μία και το 2017, καμία υπόθεση τα επόμενα δύο έτη και μία το 2020.
Συνολικά οι καταχωρημένες ποινικές υποθέσεις (για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης) την τελευταία 5ετία ήταν συνολικά 91, εκ των οποίων μόνο οι έξι αφορούσαν επιθέσεις εναντίον ανδρών και οι υπόλοιπες 85 είχαν θύματα γυναίκες. Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει και είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι από τις 91 υποθέσεις οι 23 αφορούσαν περιστατικά βίας στην οικογένεια.
Πού μπορούν να απευθύνονται τα θύματα
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η καταγγελία του θύματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία του, αλλά και για τον εντοπισμό και την προσαγωγή των δραστών ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για ευαίσθητες υποθέσεις, οι οποίες τυγχάνουν λεπτού και εμπιστευτικού χειρισμού, γι’ αυτό και περισσότερα στοιχεία και προσωπικές πληροφορίες, λόγω της φύσης των υποθέσεων, δεν ήταν δυνατό να μας δοθούν προς δημοσίευση.
Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, δήλωσε πως «ως Αστυνομία τονίζουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων», ενώ υπενθύμισε πως καταγγελίες μπορούν να γίνουν με κάθε εμπιστευτικότητα σε όλους τους Αστυνομικούς Σταθμούς. Περαιτέρω, όπως είπε, θύματα τέτοιων περιστατικών μπορούν να τηλεφωνήσουν για οποιαδήποτε πληροφορία ή καθοδήγηση στη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο τηλέφωνο 1460 ή στο Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων στον αριθμό 22808442.Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης το θύμα μπορεί να καλέσει τους αριθμούς 119/112.
Ειδική εφαρμογή για θύματα
Στο μεταξύ, όπως είχε εξαγγείλει πρόσφατα η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, πολύ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει ακόμα ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ειδική εφαρμογή για θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας, που είτε δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι είτε φοβούνται. Τα θύματα μέσω της εν λόγω εφαρμογής και με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούν να στέλνουν απευθείας μήνυμα στο Αρχηγείο και η Αστυνομία θα μεταβαίνει άμεσα στη συγκεκριμένη διεύθυνση απ’ όπου προήλθε το μήνυμα για να βοηθήσει το θύμα.Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.