Αναλύσεις

Υπερψήφιση Επενδυτικού Προγράμματος «InvestEU»

Λ. Χριστοφόρου: «Το σχετικό σχέδιο αποτελεί σταθερή πολιτική, για τη στήριξη και ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Έρευνας και Καινοτομίας, των Κοινωνικών Υποδομών, της Πράσινης και Ψηφιακής Ανάπτυξης»

Ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη, από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, το Νέο Επενδυτικό Σχέδιο. Πρόκειται για το πρόγραμμα που αντικαθιστά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο συστάθηκε το 2015 στο πλαίσιο του "Σχεδίου Γιούνκερ" για την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Το νέο πρόγραμμα συγκεντρώνει τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που στοχεύουν στη στήριξη των επενδύσεων κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και όπως υπολογίζεται τα επόμενα επτά χρόνια, το InvestEU αναμένεται να κινητοποιήσει τουλάχιστον 372 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Λευτέρης Χριστοφόρου, ανέφερε πως «πετύχαμε και ψηφίσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο ακόμη ένα Ισχυρό Επενδυτικό Εργαλείο, το InvestEU, το Πρόγραμμα Στρατηγικών και Καινοτόμων Επενδύσεων».

Όπως είπε, το σχετικό σχέδιο αποτελεί σταθερή πολιτική, για τη στήριξη και ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Έρευνας και Καινοτομίας, των Κοινωνικών Υποδομών, της Πράσινης και Ψηφιακής Ανάπτυξης και γι’ αυτό τόνισε «στηρίξαμε το νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα InvestEU, που στηρίζει αυτές τις πολιτικές».

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε πως αυτό επετεύχθη, μετά από μακρά και σκληρή προσπάθεια. «Ως Επιτροπή Προϋπολογισμού πετύχαμε, τελικά, την υπερψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο, ακόμη ενός Ισχυρού Επενδυτικού Προγράμματος, του InvestEU», πρόσθεσε.

Βελτιωμένο το νέο πρόγραμμα

Το νέο Πρόγραμμα InvestEU, πιο βελτιωμένο και απλουστευμένο, είναι η συνέχεια του πετυχημένου Επενδυτικού Προγράμματος, του γνωστού ως Juncker Plan, που ξεκίνησε το 2015.

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Χριστοφόρου, και αυτό το Αναπτυξιακό Επενδυτικό Πρόγραμμα είναι δημιούργημα και επιτυχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που στήριξε την προσπάθεια από την αρχή και αγωνίστηκε για να πείσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το υιοθετήσουν.

«Αυτή η νέα αναπτυξιακή μας πρωτοβουλία αποβαίνει προς όφελος των κοινωνιών, των οικονομιών και των πολιτών των χωρών μελών της Ε.Ε.», είπε.

Η σημασία αυτού του επενδυτικού προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι στηρίζει πρωτίστως τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τις Βιώσιμες Υποδομές, την Έρευνα και την Καινοτομία, καθώς και τις Κοινωνικές Υποδομές και τα Κοινωνικά Σχέδια.

Προστέθηκαν τομείς που αφορούν την Κύπρο

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ εξήγησε πως πέτυχαν να προστεθούν στους τομείς δράσης και επενδύσεων του InvestEU ακόμη δύο σημαντικοί τομείς, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Κύπρο μας, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

Ξεκαθάρισε πως κατά τα επόμενα επτά χρόνια, το InvestEU αναμένεται να κινητοποιήσει τουλάχιστον 372 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσω συνολικής ικανότητας ανάληψης κινδύνων 32,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (26 δισεκατομμύρια ευρώ από την εγγύηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. + 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδοτικές συνεισφορές).

Το Πρόγραμμα στοχεύει σε επενδύσεις στην Οικονομία, που είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν από συνήθεις χρηματοοικονομικούς φορείς και στηρίζει ολόκληρο το φάσμα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για να μπορέσουν να αντέξουν τις επιπτώσεις της Πανδημίας.

«Είναι σημαντικό να τονίσω ότι σε αυτό το Πρόγραμμα θέσαμε συγκεκριμένο σύγχρονο πλαίσιο που διασφαλίζει ευαίσθητα ζητήματα για το Περιβάλλον και τη Κοινωνία. Έτσι το InvestEU, θα χρηματοδοτήσει και βιώσιμα έργα που αποδεδειγμένα έχουν θετικό αντίκτυπο στην Κοινωνία, στο Περιβάλλον και στο Κλίμα», είπε ο Λευτέρης Χριστοφόρου.

Οι συνολικές επενδύσεις θα ανέλθουν στα €400 δις

Τα έργα αυτά θα είναι συμβατά με την αρχή της “μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης”. Δεν θα συγκρούονται στους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους που έθεσε η Ε.Ε.

Επίσης οι συνολικές Επενδύσεις από το «InvestEU» αναμένεται να ανέλθουν σε 400 δισεκατομμύρια ευρώ, που προβλέπεται να κατανεμηθούν με τον εξής τρόπο:

  1. Βιώσιμες Επενδύσεις και Υποδομές 38%
  2. Έρευνα, Καινοτομία και Ψηφιοποίηση 25%
  3. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 26%
  4. Κοινωνικές Επενδύσεις και Δεξιότητες 11%.

Μέσα στο νέο σχέδιο ενσωματώθηκε το Πρόγραμμα: Η Διάσταση του Φύλου, για τη στήριξη των Γυναικών. Προς την υλοποίηση αυτού του κρίσιμου στόχου, θα υπάρχει διαρκής έλεγχος και θα απαιτείται Μελέτη Αντικτύπου για την Ισότητα των Φύλων.

«Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη από τη Πανδημία χωρίς επενδύσεις και το Πρόγραμμα InvestEU που εγκρίναμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τη σημαντική συμβολή για να ξεκινήσει η ανάκαμψη στις χώρες μέλη της Ε.Ε.», κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

Lorida-1000x137-Final-Greek.png