Αναλύσεις

Ένας κυπριακός Έβρος χωρίς επιδόματα!

Κατά συντριπτική πλειοψηφία, όσοι εισβάλλουν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα ή μέσω πλοιαρίων, είναι άνδρες ηλικίας μεταξύ 20, 25 ή και 30, 35 χρoνών. Τα γυναικόπαιδα είναι ελάχιστα. Το ΑΚΕΛ, οι Οικολόγοι και οι περίεργοι υποστηρικτές των παράνομων μεταναστών δεν διερωτώνται πού είναι οι γυναίκες, οι γονείς, τα παιδιά, οι συγγενείς αυτών των επαγγελματιών πολεμιστών, τζιχαντιστών, που μας εξαποστέλλει η Τουρκία;

Το μεταναστευτικό και οι εισβολές παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές συνιστούν έναν τρίτο, εφιαλτικό Αττίλα, μετά τον εποικισμό και την τουρκική κατοχή. Πρόκειται για πρωτοφανή ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της δημογραφικής σύνθεσης του τόπου.

Από τη δεκαετία του ’80 και κυρίως τη δεκαετία του ’90, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αρχίσει να αισθάνεται τους κραδασμούς και τις εντεύθεν ολέθριες επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη ροή ξένων εργατών και, στη συνέχεια, τη μεθοδευμένη εισβολή παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι στέλνονται οργανωμένα, μεθοδικά και σχεδιασμένα από την Τουρκία, μέσω των κατεχομένων.

Το πρόβλημα οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια για να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας τους μήνες πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο νυν Υπουργός Εσωτερικών, Ν. Νουρής, περισσότερο απ’ όλους τους προκατόχους του, κατανόησε την καταστροφική διάσταση της παράνομης εισβολής μεταναστών στην Κύπρο. Κατ’ επανάληψιν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα μετά το παράδειγμα της Χλώρακας και δολοφονίες ξένων, ως αποτέλεσμα πολέμου φατριών.

«Οριοθέτηση συνόρου»

Πρόσφατα, αποφασίστηκε η ανέγερση συρμάτινου φράχτη κατά μήκος της γραμμής Αττίλα στην περιοχή των χωριών Αστρομερίτη και Περιστερώνας, με μελλοντική προέκταση προς το Ακάκι, Κοκκινοτριμιθιά και το παλιό Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Θα ανέμενε κανείς ότι αυτό, το έστω μικρό, μέτρο ανακοπής εισβολής νέων παράνομων μεταναστών, θα συναντούσε την επικρότηση κομμάτων, τα οποία θα απαιτούσαν, λογικά, και άλλα μέτρα αποτροπής εισβολής τέτοιων μεταναστών.

Αλλ’ όχι! Επειδή οδεύουμε προς εκλογές, το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι, κατά κύριο λόγο, όπως και το ΔΗΚΟ, επέκριναν την ενέργεια. Με περισσή υποκρισία, το ΑΚΕΛ διερωτήθηκε: «Ποια μηνύματα στέλνει η κυπριακή Κυβέρνηση, σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, με μια ενέργεια που παραπέμπει σε οριοθέτηση συνόρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;».

Ιδού, και πάλιν, η άθλια νοοτροπία του «καλού παιδιού». Να μη μας μαλώσουν οι ξένοι! Να μη στείλουμε δήθεν πολιτικά μηνύματα. Να μη χαλάσουμε το… κλίμα της πενταμερούς. Τα σύνορα δεν καθορίζονται από έναν φράχτη, αλλά από διεθνείς συμφωνίες.

Παράνομοι

Το ΑΚΕΛ δεν ενοχλείται από τη γραμμή Αττίλα, διά της οποίας η κατοχική Τουρκία διοχετεύει ορδές παράνομων μεταναστών προς τις ελεύθερες περιοχές, αλλ’ εξοργίζεται για έναν φράχτη, που επιχειρείται να εμποδίσει αυτές τις ροές. Πλέον έξαλλοι, όμως, είναι οι Οικολόγοι, στους κόλπους των οποίων παρεισέφρησαν προεκλογικά όλων των λογιών ιδεολογίες και ρεύματα. Σε ανακοίνωσή τους (9.3.2021), με τίτλο: «Το συρματόπλεγμα στην γραμμή αντιπαράταξης είναι μια τρύπα στο νερό», υποστηρίζουν:

«Είτε υπάρχει συρματόπλεγμα είτε οδόφραγμα είτε τοίχος, όποιο άτομο το προσεγγίσει και αιτηθεί άσυλο, θα πρέπει να τύχει υποδοχής και φιλοξενίας και να εξεταστεί δεόντως η αίτησή του, βάσει και της Συνθήκης της Γενεύης και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Ποιο το όφελος δηλαδή της δημιουργίας της οποιαδήποτε μορφής φραγής;».

Αυτά που οι Οικολόγοι καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν είναι ότι, όσοι προσεγγίζουν τον φράχτη, είναι παράνομοι. Παράνομα εισέβαλαν στην Κύπρο. Παράνομα διακινήθηκαν και παράνομα επιχειρούν να εισβάλουν στις ελεύθερες περιοχές.

Όποιος δεν κατέχει ταξιδιωτικά έγγραφα και εισβάλλει σε ξένη χώρα, δεν μπορεί να λογίζεται αιτητής ασύλου επειδή εκ προοιμίου και ενσυνείδητα, καθ’ υπόδειξιν διακινητών και, δυστυχώς, Κυπρίων δικηγόρων και μεσαζόντων, τα κατέστρεψε. Διαθέτει, όμως, ακριβό κινητό τηλέφωνο για να επικοινωνεί και να λαμβάνει οδηγίες από ξένους διακινητές (Τούρκους, Σύριους, κ.λπ) και Κύπριους δικηγόρους, να ξέρει επακριβώς από πού θα περάσει, τι θα πει, πού θα πάει, ποιους θα συναντήσει και τι θα απαιτήσει!

Πρόληψη απειλών

Σε απάντηση αιτιάσεων και κουτοπόνηρων υποβολών του ΑΚΕΛ, το υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του (8.3.2021), επισήμανε τα εξής:

«Βάσει του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής 866/2004, ο έλεγχος και η αποτελεσματική επιτήρηση όλου του μήκους της Πράσινης Γραμμής αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης, ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση από υπηκόους τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο. Η τοποθέτηση συρματοπλέγματος, αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει. Την αποτροπή της παράνομης εισόδου, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης υπηκόων τρίτων χωρών και την πρόληψη απειλών για τη δημόσια ασφάλεια».

Και προσθέτει: «Αντί, λοιπόν, το ΑΚΕΛ να θέτει ερωτήματα για την απόλυτα εναρμονισμένη με τον Κανονισμό ενέργεια της Κυβέρνησης, καλό θα ήταν να απαντήσει στην κοινωνία που ανησυχεί, εάν η θέση του είναι να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε ανεξέλεγκτα αύξηση των μεταναστευτικών ροών, με τις οποίες μας τροφοδοτεί η κατοχική Τουρκία μέσω των κατεχομένων. Όσο για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και παρά το γεγονός ότι σαφώς δεν πρόκειται να επιλύσει στην ολότητά του το πρόβλημα, παραπέμπουμε στην εφαρμογή ανάλογων μέτρων στον Έβρο».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου καταλήγει: «Σε πολιτικό επίπεδο, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και αριθμός πρεσβευτών έχουν ήδη ενημερωθεί για την άσκηση αυτού του κυριαρχικού μας δικαιώματος, που ποσώς δεν υποδηλώνει αποδοχή των τετελεσμένων. Το μήνυμά μας, σαφές: Υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας έναντι της λαθρομετανάστευσης και των μεθόδων που η Τουρκία μηχανεύεται για να πλήξει άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ψηφοθηρία!

Είναι πραγματικά εξωφρενικό: Αντί τα διαμαρτυρόμενα κόμματα να στρέψουν την οργή τους εναντίον της κατοχικής Τουρκίας, η οποία μεθοδικά και οργανωμένα, όπως γνωρίζουν, διοχετεύει παράνομους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές, επικρίνουν ένα μέτρο που στοχεύει στην ανακοπή-αποτροπή, έστω, εισβολής τέτοιων παρανόμων στα ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία, εδάφη. Αντί να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση περισσότερα μέτρα για την καταστολή του φαινομένου, αντίθετα, οι Οικολόγοι θα εγγράψουν και σχετικό θέμα στη Βουλή. Προς άγραν ψήφων!

Κι όμως: Την ίδια μέρα που το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι ωρύονταν για τον φράχτη στα χωριά που γειτνιάζουν με τη γραμμή Αττίλα, στην Επιτροπή Εσωτερικών είχε ολοκληρωθεί η εξέταση σχετικού νόμου και του ποινικού κώδικα, ώστε να αυστηροποιηθεί το ποινικό πλαίσιο και να επέλθει σημαντική αύξηση των ανωτάτων ορίων των ποινών φυλάκισης και προστίμων στις περιπτώσεις που, φυσικό ή νομικό πρόσωπο διαπράττει αδίκημα, που αφορά την παράνομη είσοδο, διέλευση και παραμονή προσώπων στην Κύπρο.

Δημογραφικός εφιάλτης

Μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γ. Κάρουλας, δήλωσε πως «προβλέπονται ποινές μέχρι και 15 έτη φυλάκισης και πρόστιμα μέχρι και 200.000 ευρώ». Και πρόσθεσε ότι «με κάθε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στον πραγματικό πρόσφυγα, που έχει απόλυτη ανάγκη από προστασία, στοχεύουμε με πράξεις που προβλέπουν αυστηρές ποινές, να προστατεύσουμε τον ημικατεχόμενο μας τόπο από την προσπάθεια εκμετάλλευσης και της αλλαγής του δημογραφικού μας χαρακτήρα».

Ούτε το ΑΚΕΛ ούτε οι Οικολόγοι αναφέρθηκαν στον δημογραφικό εφιάλτη. Οι δήθεν ευαισθησίες τους εξαντλήθηκαν σε επικρίσεις για τον φράχτη. Συμφωνούμε: Δεν θα αντιμετωπίσει πλήρως την εισβολή παράνομων μεταναστών. Θα ανέμενε, λοιπόν, κανείς, με αφορμή το ελληνικό παράδειγμα του Έβρου, τα δύο κόμματα να απαιτήσουν έναν τέτοιο φράχτη και στην Κύπρο. Όχι για να δημιουργήσει «σύνορο», αλλά για να ανακόψει νέες παράνομες ροές και εισβολές μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές.

Name and shame

Ο φράχτης είναι ένα μέτρο αποτροπής. Η Κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Εσωτερικών, Ν. Νουρής, καλούνται να επιτείνουν και τα εξής μέτρα:

> Πρώτον, να κατονομάσουν (name and shame) δικηγόρους, κολέγια, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και δημαρχεία που συνεργούν κατά τρόπο καταδικαστέο, κατακριτέο και εγκληματικό στην επίταση της εισβολής παράνομων μεταναστών ή και φοιτητών που, αίφνης, ανακαλύπτουν ότι στη χώρα τους διώκονται, τάχα, και αιτούνται ασύλου.

> Δεύτερον, εκείνες οι κάμερες επιτήρησης της γραμμής Αττίλα, σε πόσα ακόμα χρόνια θα περιμένουμε να εγκατασταθούν;

> Τρίτον, θα συμφωνήσουμε με μία δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ. Πριν από έναν ακριβώς χρόνο (7.3.2020), ο Αβ. Νεοφύτου επισήμανε ορθά: «Δεν μπορούν χιλιάδες να έρχονται στην Κύπρο νόμιμα είτε ως φοιτητές είτε ως εργαζόμενοι και την επόμενη μέρα να θυμούνται ότι κινδυνεύουν στη χώρα τους και να κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο (…). Να σταλεί το μήνυμα πως η Κύπρος δεν μπορεί να είναι η χώρα που θα είναι ο παράδεισος για τους αιτητές πολιτικού ασύλου».

Τζιχαντιστές

> Τέταρτον, κατά συντριπτική πλειοψηφία, όσοι εισβάλλουν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα ή μέσω πλοιαρίων, είναι άνδρες ηλικίας μεταξύ 20, 25 ή και 30, 35 χρονών. Τα γυναικόπαιδα είναι ελάχιστα. Το ΑΚΕΛ, οι Οικολόγοι και οι περίεργοι υποστηρικτές των παράνομων μεταναστών δεν διερωτώνται πού είναι οι γυναίκες, οι γονείς, τα παιδιά, οι συγγενείς αυτών των επαγγελματιών πολεμιστών, τζιχαντιστών που μας εξαποστέλλει η Τουρκία;

> Πέμπτον, όλες αυτές οι χιλιάδες των παρανόμων, ειδικά από αφρικανικές χώρες, που δεν ήξεραν ποτέ πού βρίσκεται η Κύπρος, απολαύουν παχυλών επιδομάτων που πληρώνουμε οι Ευρωπαίοι – και εμείς οι Κύπριοι – φορολογούμενοι. Και πότε; Όταν δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας.

> Έκτον, όπως ο στρατηγός Κωσταράκος είχε επισημάνει παλαιότερα, η Τουρκία εργαλειοποιεί και αξιοποιεί αδίστακτα, τρία «Μ»: «Μigrants, Μilitary, Μosques, δηλαδή: Μετανάστες, Ένοπλες Δυνάμεις και Τζαμιά». Η Τουρκία χρησιμοποιεί με ασύλληπτη απανθρωπιά και κυνισμό τους μετανάστες ως υβριδικό υπερόπλο εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου. Στον Έβρο, έσπασε τα μούτρα της. Να πάθει το ίδιο και στην Κύπρο!

Η παράνομη μετανάστευση απαιτεί συνεργασία Κυβέρνησης-κομμάτων, με αξιοποίηση όλων των νομικών και άλλων εργαλείων με ανθρωπιστική προσέγγιση για τους πραγματικούς πρόσφυγες, όχι προεκλογική, περιστασιακή, υποκριτική εκμετάλλευση.