Επιχειρείν

Ο Mιχαλάκης Λεπτός τιμήθηκε με το βραβείο Lifetime Achievement Award

Ο Μιχαλάκης Λεπτός , ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Λεπτός, τιμήθηκε μετά θάνατον με το βραβείο Lifetime Achievement στα Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Ιδιοκτησίας και Σχεδιασμού Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία στις 17 Μαρτίου 2021.

Ο Όμιλος Λεπτός επιλέχθηκε ως αποδέκτης του βραβείου σε αναγνώριση των εξαιρετικών του επιτευγμάτων στον τομέα ανάπτυξης γης και περιουσιών. Ως άνθρωπος που δεν επαναπαύτηκε ποτέ στις δάφνες του, ο Μιχαλάκης Λεπτός δημιούργησε νέες επιχειρήσεις και έργα που βοήθησαν να ενταχθεί η Κύπρος στον παγκόσμιο χάρτη ανάπτυξης γης.

image021.jpg

Ο Μιχαλάκης Λεπτός απεβίωσε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Με καταγωγή από την Κερύνεια, συνέδεσε το όνομά του όσο ίσως κανείς άλλος, αρχικά με την ανάπτυξη της Κερύνειας και στην συνέχεια μετέφερε την επιχείρησή του στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ένα από τα πρωτοποριακά του έργα ήταν η Saudia City, μια μεγάλη ανάπτυξη 4.000 οικιστικών μονάδων, εμπορικών κέντρων, αθλητικών χώρων και πάρκα που βρίσκονται στη Τζέντα.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο τη δεκαετία του 1970, ο Μιχαλάκης Λεπτός ερωτεύτηκε την Πάφο και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετατροπή και εξέλιξη της περιοχής σε αυτό που έχει γίνει σήμερα. Το εμβληματικό του έργο, μεταξύ πολλών άλλων οικιστικών αναπτύξεων, ήταν το πολυβραβευμένο Κamares Village, με πάνω από 1.000 επαύλεις, και είναι σήμερα η μεγαλύτερη ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών στην Κύπρο.

Κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου Εταιρειών Λεπτός, ο Mιχαλάκης Λεπτός δημιούργησε και ανέπτυξε μια αλυσίδα εντυπωσιακών ξενοδοχειακών θέρετρων στην Κύπρο και την Ελλάδα, και συνέχισε τις δραστηριότητές του στη Λεμεσό με δύο πολυόροφα σε εξέλιξη αναπτυξιακά έργα που άλλαξαν το παιχνίδι και έχουν επαναπροσδιορίσει τον ορίζοντα της πόλης.

image001.png

Ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Νεάπολης στην Πάφο, ένα ακμάζον ακαδημαϊκό ίδρυμα με φοιτητές από όλο τον κόσμο, καθώς και το νοσοκομέιο Iasis, ένα κορυφαίο ιατρικό και χειρουργικό κέντρο στην Πάφο. Το όραμά του για τη Νεάπολη - μια παγκόσμια βιώσιμη «νέα πόλη» οικολογικής ευφυΐας - απέκτησε τη διεθνή αναγνώριση ως μια πρωτότυπη «Έξυπνη Πόλη» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μιχαλάκης Λεπτός ήταν επίσης επίτιμος πρόξενος της Ιορδανίας στην Κύπρο και υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως Πρόεδρος του Παγκύπριου Σύνδεσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών αφήνοντας πίσω του μια ασύγκριτη κληρονομιά.