Παραπολιτικά

Φθάνει ν’ ανοίξει μια μικρή ρωγμή

Σκέφτομαι πόσο καταλυτική σημασία έχει καμιά φορά το εντελώς τυχαίο. Από μια λεπτομέρεια, από κάτι αναπάντεχο, από μια μικρή ρωγμή ξεπηδούν κατακλυσμιαία γεγονότα. Αυτό που είχε απαθανατισθεί και στην ελληνική μυθολογία, με τον ασκό του Αιόλου και το κουτί της Πανδώρας (που όταν άνοιξε σκόρπισε στην ανθρωπότητα όλα τα δεινά και τις ασθένειες που ήταν κρυμμένες μέσα).

Πάρτε τον κορωνοϊό. Ένας αδιόρατος ιός, που ξεκίνησε από την αγορά μιας κινεζικής πόλης, εξαπλώθηκε εφιαλτικά σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχει ανατρέψει τις ζωές όλων των ανθρώπων.

Στην Ελλάδα, τον ασκό του Αιόλου άνοιξε μια καταγγελία της ιστιοπλόου Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική παρενόχληση. Οι άνεμοι που ξεπετάχτηκαν από μέσα παρέσυραν και τον χώρο του θεάτρου, όπου παρακολουθούμε όλοι εμβρόντητοι και αηδιασμένοι μια παράσταση φρίκης από έναν κτηνώδη ηθοποιό και σκηνοθέτη, τον Δημήτρη Λιγνάδη, παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος βαρύνεται με αποτρόπαιους βιασμούς ανηλίκων. Οι άνεμοι έχουν φθάσει μέχρι και την Κύπρο, αν και αποδυναμωμένοι σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Τη θέση του κουτιού της Πανδώρας, στη μικρή αθώα μας νήσο, πήρε μια βιντεοκασέτα του Αλ Τζαζίρα, που προκάλεσε τέτοιον σεισμό, ώστε κατέρρευσε παταγωδώς ολόκληρο το σύστημα πολιτογραφήσεων και αποκάλυψε όλη τη βρομιά που κρυβόταν από πίσω. Αν δεν εμφανιζόταν αυτό το οπτικό αποδεικτικό υλικό, η γιγαντιαία λαμογιά θα συνέχιζε τη δουλειά της και θα ζούσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα.

Ας διατηρούμε, λοιπόν, την ελπίδα ότι κάποια μικρή σπίθα, που θα ξεπετάγεται πάντα από εκεί που δεν την περιμένεις, θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες θα καίνε τις ανομίες, τα εγκλήματα, όλα τα σκοτεινά μυστικά που κρύβονται επιμελώς για χρόνια.

ΜΠΟΞΕΡ