Αναλύσεις

Σήμα κινδύνου για το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών

Εδώ και 12 χρόνια παραμένει στον πάγο ο εκσυγχρονισμός της κυπριακής νομοθεσίας με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ΕΝ15288-1 και ΕΝ 15288-2, που εξαιρούν ρητά τις ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές από τις δημόσιες

Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη για επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης από τη Βουλή, της Πρότασης Νόμου που εκκρεμεί εδώ και καιρό, για αφαίρεση των ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών από τις δημόσιες. Μια καθυστέρηση, που καταφέρνει άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην Κύπρο, αυτό της φυγής των Ευρωπαίων και άλλων αγοραστών ακινήτων, την ώρα που η κυπριακή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη και καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και της κατάργησης του ΚΕΠ. Αυτό αναφέρουν σε επιστολή τους προς την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών οι Επιχειρηματίες Ανάπτυξης Γης, την οποία έλαβαν υπόψη και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους ζητούν από το Υπουργείο Εσωτερικών την επαναφορά του σχετικού νομοσχεδίου, που επίσης εκκρεμεί, προς συζήτηση μαζί με την Πρόταση Νόμου.

Εκκρεμεί από το 2009

Η τροποποιητική Πρόταση Νόμου αποτελεί μερική συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ΕΝ15288-1 και ΕΝ 15288-2, τα οποία έπρεπε να υιοθετηθούν αυτούσια μέχρι τον Μάρτιο του 2009 και να ενσωματωθούν στους Νόμους των Κρατών Μελών, που εντάχθηκαν στο CEN, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Παρόλα αυτά, η κατάρτιση και ισχύς τέτοιων Προτύπων, που εξαιρούν ρητά τις ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές, καταδεικνύει πόσο άδικος και ανεφάρμοστος είναι ο υφιστάμενος Νόμος της Κύπρου, εκτιμούν ειδικοί στον τομέα της αγοράς ακινήτων.

Ενδεικτικά, το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει ιδιωτική κολυμβητική δεξαμενή που να εξασφάλισε άδεια λειτουργίας με βάση τον υφιστάμενο Νόμο, καθώς και η ολιγωρία της Κύπρου να συμμορφωθεί, σε αντίθεση με τα άλλα Κράτη της ΕΕ, από τα οποία προέρχονται και στα οποία καταλήγουν οι αγοραστές ακινήτων, πλήττει ανεπανόρθωτα την οικονομία της Κύπρου τις δύσκολες αυτές ώρες, και προς μεγάλη χαρά των ανταγωνιστών της.

Καταστροφικές οι συνέπειες

Η τροποποίηση του Νόμου για εξαίρεση των ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών με βάση τα ως άνω Πρότυπα είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη, καθότι στην πράξη η υποχρέωση συμμόρφωσης στον Νόμο ως έχει σήμερα είναι καταστροφική εφόσον:

(α) Προνοεί αφόρητα υψηλό κόστος λειτουργίας που επιβάλλουν στις ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές και μάλιστα μόνη η Κύπρος, εκτός των πλαισίων των Προτύπων.

(β) Οι αγοραστές μονάδων σε κοινόκτητα έργα με κολυμβητικές δεξαμενές έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω των υπέρογκων κοινόχρηστων που προβλέπονται και αυτοί που ήδη αγόρασαν πωλούν τα διαμερίσματά τους και αγοράζουν σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες της Ευρώπης, οι οποίες συμμορφώθηκαν με τα Πρότυπα.

(γ) Οι Διαχειριστικές Επιτροπές κοινόκτητων οικοδομών παραιτούνται και ουδείς θέλει να διοριστεί στις Επιτροπές αυτές, εφόσον φέρουν ποινική ευθύνη για τη μη συμμόρφωση στον Νόμο.

(δ) Έχουμε καταγγελθεί από ευρωβουλευτές και διασυρόμεθα στα Ευρωπαϊκά Σώματα και Δικαστήρια.

(ε) Οι Δήμοι και Επαρχιακές Διοικήσεις εφαρμόζοντας τον νόμο, διώκουν ποινικά τους ιδιοκτήτες και τις διαχειριστικές επιτροπές, τελευταία δε οι διώξεις είναι αλλεπάλληλες.

(ζ) Κολυμβητικές δεξαμενές κλείνουν, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται τα έργα ποιότητας και να πλήττεται άμεσα και ανεπανόρθωτα η κυπριακή Οικονομία και το κύρος της Κύπρου ως σύγχρονης πολιτείας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξανανοίγει το θέμα στη Βουλή

Σε αυτό το πλαίσιο, αναγκαία κρίνεται πλέον η άμεση συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εσωτερικών, με στόχο τη λήψη αποφάσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται από τη μία οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους αλλά και οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, καθώς με επιστολές τους προς τα αρμόδια Σώματα επιχειρούν να ανακινήσουν το θέμα.

Σε επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, ο νομικός σύμβουλος των επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Σταύρος Λεπτός, τονίζεται πως «μετά τον κορωνοϊό, την κατάργηση του ΚΕΠ και τη δραματική μείωση των τουριστών, η οικονομία καλείται να σηκώσει ακόμη ένα βάρος, αυτό της φυγής των Ευρωπαίων και άλλων αγοραστών ακινήτων, δηλαδή των μόνιμων τουριστών στην Κύπρο, των μόνων που μας απέμειναν». Αιτία, όπως προσθέτει, είναι η απαράδεκτη καθυστέρηση στην ψήφιση από τη Βουλή της πρότασης νόμου που εκκρεμεί για αφαίρεση των ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών από τις δημόσιες. Καταληκτικά, οι επιχειρηματίες απευθύνουν έκκληση προς την κ. Μαύρου, ώστε να θέσει άμεσα την πρόταση προς συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών.

Με αφορμή την εν λόγω επιστολή των επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, ο Αν. Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, στις 5 Φεβρουαρίου 2021 απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία κοινοποίησε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Στην επιστολή εκφράζεται η θέση της Υγειονομικής Υπηρεσίας ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για πλήρη/ολικό εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά τις δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές, ώστε να επιλυθούν οι μεγάλες στρεβλώσεις και παθογένειες που υπάρχουν. Περαιτέρω, υπογραμμίζεται πως υπάρχει ήδη έτοιμο εκσυγχρονισμένο προσχέδιο Νόμου και Κανονισμών, οπότε το καλύτερο θα ήταν να προωθηθεί προς συζήτηση το εν λόγω προσχέδιο και ενδεχομένως να περιληφθούν σε αυτό στοιχεία της πρότασης νόμου του βουλευτή Ηλία Μυριάνθους. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να επαναφέρει προς συζήτηση την υπό αναφορά νομοθεσία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε εμπλεκόμενη Υπηρεσία/Θεσμό κ.λπ να επικαιροποιήσει τις θέσεις του. Τέλος, τονίζει πως στην προσπάθεια για εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας δημιουργούνται αρκετά προβλήματα όχι μόνο στους ίδιους τους Λειτουργούς που καλούνται να την εφαρμόσουν, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες της Δημοκρατίας.