Τουρισμός

«Θολό» το 2021 για τουρισμό

Συγκρατημένη αισιοδοξία, που μετατρέπεται σε ανησυχία για αφίξεις για την ερχόμενη τουριστική σεζόν. Στοίχημα τα “Πράσινα Διαβατήρια” και επανασύνδεση της Κύπρου. Αγεφύρωτες διαφορές και ηθελημένες καθυστερήσεις εντός Ε.Ε.

Σε παιχνίδι με τον χρόνο φαίνεται πως έχει μετατραπεί η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Η αμετάβλητη κατάσταση της πανδημίας, οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού, καθώς και η αργή αλλά σταθερή διαδικασία εμβολιασμού, δημιουργούν νέο πονοκέφαλο για τον τουρισμό παγκοσμίως, το αν δηλαδή και η φετινή χρονιά θα είναι τόσο καταστροφική όσο η προηγούμενη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), το 2020 αποτελεί το χειρότερο έτος για τον παγκόσμιο τουρισμό, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 74% σε σχέση με το 2019, ενώ μέσα στην περασμένη χρονιά, όλοι οι προορισμοί ανά το παγκόσμιο υποδέχθηκαν ένα δισεκατομμύριο λιγότερες αφίξεις σε σχέση με το 2019.

Η δραματική κατάσταση στον τουρισμό καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον UNWTO, πάνω από 100 με 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τουρισμό βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αγεφύρωτο χάσμα από Ε.Ε. για «Πράσινα Διαβατήρια»

Αναμφίβολα η στρατηγική συμφωνία με το Ισραήλ για έναρξη αφίξεων εμβολιασθέντων Ισραηλινών τουριστών από την 1η Απριλίου θα δώσει μία ένεση στην τουριστική αγορά, όμως, από την άλλη, παραμένει μεγάλο ερώτημα εάν αυτήν την οδό θα ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για ένα μελλοντικό "διαβατήριο εμβολιασμού" και αρκέστηκαν να ζητήσουν “διατήρηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων", και ταυτόχρονη επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού για την επιβράδυνση της εξάπλωσης των παραλλαγών του νέου κορωνοϊού, την ώρα, μάλιστα, που η άνοδος των κρουσμάτων βρετανικών και νοτιοαφρικανικών παραλλαγών του ιού αυξάνει το φάσμα νέων εξάρσεων μόλυνσης σε ολόκληρη την ήπειρο και οι εκστρατείες εμβολιασμού παραμένουν αργές, με σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

Το Παρίσι και το Βερολίνο θεώρησαν το θέμα του “Πράσινου Διαβατηρίου” πρόωρο, απορρίπτοντας οποιαδήποτε άνιση μεταχείριση μεταξύ μιας προνομιούχας μειονότητας και άλλων. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβατού σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να είναι εφικτά τα ταξίδια εντός της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η προσδοκία είναι η τεχνική προετοιμασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ηθικά ζητήματα και πως ένα διαβατήριο εμβολιασμού θα ήταν άδικο για νέους ανθρώπους που είναι οι τελευταίοι στη σειρά εμβολιασμών.

Ωστόσο, οι μόνες χώρες οι οποίες φαίνεται να πιέζουν περισσότερο για ταχεία υιοθέτηση του μέτρου για να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν είναι τα κράτη μέλη που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, λαμβάνοντας και τη στήριξη της Βουλγαρίας, πρότεινε "ένα πράσινο διαβατήριο" που θα επιτρέπει στους κατόχους του να ταξιδεύουν ή να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και σε όσους θεωρούνται "άνοσοι" αφού έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Οι 27 ανέθεσαν, τελικά, στην Επιτροπή το καθήκον να καταρτίσει τους τεχνικούς όρους για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού (θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων, διαλειτουργικότητα κ.λπ), με την Άγκελα Μέρκελ να οριοθετεί την ολοκλήρωση του καταρτισμού των τεχνικών όρων, σε διάστημα τριών μηνών, όχι, δηλαδή, νωρίτερα από τις αρχές Ιουνίου!

Ξεκινά η επανασύνδεση

Αύριο Δευτέρα τίθεται σε ισχύ και το πλάνο επανασύνδεσης της χώρας μας, με προγραμματισμένες πτήσεις να μπαίνουν στο πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών. Σε δηλώσεις του στη “Σ” ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει μια σταδιακή αύξηση των πτήσεων και προβλέπεται ότι από τη μια θα αυξηθεί η επιβατική κίνηση, αλλά από την άλλη θα εξακολουθούν να υπάρχουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούσο και τις δηλώσεις του στη “Σ”, σήμερα λειτουργούν πενήντα πτήσεις εβδομαδιαίως, μέχρι το τέλος του Μάρτη προβλέπεται να αυξηθούν σε 150 και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η σταθερή τουριστική κίνηση αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα ή τέλη Μαΐου.

Κοινός κατάλογος rapid test και νέες πτήσεις

Σημαντικός παράγοντας, τον οποίο φαίνεται να ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες, είναι η επιλογή για διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, κάτι το οποίο θα διευκολύνει τους ταξιδιώτες. Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την αρμόδια επίτροπο μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Adina Vălean, ο Υπουργός Μεταφορών και ο Υφυπουργός Τουρισμού έθεσαν το θέμα για αντικατάσταση του PCR τεστ με τεστ Αντιγόνου, και τη δημιουργία ενιαίου καταλόγου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα αξιόπιστα τεστ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, η πρόταση αυτή της Κύπρου φαίνεται να υλοποιείται, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει σε καταρτισμό ειδικού καταλόγου εγκεκριμένων κατασκευαστών rapid test, ο οποίος αναμένεται πλέον να εγκριθεί και να υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη.

Επεσήμανε, παράλληλα, και τη σταθερή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και τη σημασία της ως τουριστικού προορισμού, που έχει ως αποτέλεσμα την εικόνα αξιοπιστίας της χώρας μας και τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων αεροπορικών εταιρειών, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα με την πρώτη πτήση της εταιρείας SKY, η οποία θα πραγματοποιεί πτήσεις Λάρνακα-Αθήνα. Επεσήμανε, τέλος, και την απευθείας σύνδεση με νέους προορισμούς, όπως το Άμπου Ντάμπι, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τις Σκανδιναβικές χώρες και αρκετές πόλεις της Γερμανίας.

Η κατηγοριοποίηση χωρών

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και την κατηγοριοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), χώρες «Πράσινης Κατηγορίας» (χαμηλού κινδύνου) είναι η Ισλανδία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Σαουδική Αραβία. Για τους επιβάτες των χωρών αυτών δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός. Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι για την περίοδο 1-31 Μαρτίου 2021, όλοι οι επιβάτες από χώρες της Πράσινης Κατηγορίας θα υποβάλλονται κατά την άφιξή τους στην Κύπρο σε εργαστηριακή εξέταση PCR, το κόστος του οποίου θα καλύπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Από την 1η Απριλίου 2021, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός.

Χώρες «Πορτοκαλί Κατηγορίας» (χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Πράσινη Κατηγορία) είναι η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Κίνα περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου, η Νότια Κορέα, και η Ταϊλάνδη. Οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της «Πορτοκαλί Κατηγορίας», απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο PCR εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Χώρες «Κόκκινης Κατηγορίας» (χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις χώρες της Πράσινης και της Πορτοκαλί Κατηγορίας) χαρακτηρίζονται οι Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σουηδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ανδόρα, Μονακό, Πόλη του Βατικανού, Σαν Μαρίνο, Ελβετία και Λίχτενσταϊν. Οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της «Κόκκινης Κατηγορίας», απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός εβδομήντα δύο ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό και να προβαίνουν σε εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, χώρες «Γκρίζας Κατηγορίας», που χρειάζονται, δηλαδή, Ειδική Άδεια, είναι οι

Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουκρανία, Ιορδανία, Λίβανος, Αίγυπτος, Λευκορωσία, Ρουάντα. Οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρες της «Γκρίζας Κατηγορίας» παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) δεκατεσσάρων ημερών ή εναλλακτικά σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού ή υποχρεωτικής απομόνωσης δέκα ημερών εφόσον υποβληθούν ξανά σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 τη δέκατη ημέρα και έχουν αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα.