Παιδεία

Αγανάκτηση γονέων στη σιωπή των ειδικών

Στο Προεδρικό κατέρχονται οι γονείς μετά τη «σιωπή» της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, στο αίτημά τους για άνοιγμα των Γυμνασίων

Εξάντλησαν κάθε περιθώριο οι γονείς που απαιτούν να δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν στα θρανία, αφού οι συνέπειες της παραμονής τους στο σπίτι μόνο αρνητικές μπορούν να χαρακτηριστούν από κάθε άποψη. «Δεν μας άφησαν επιλογή», αναφέρει στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ο οποίος καλεί τους γονείς, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους μαθητές και άλλα οργανωμένα σύνολα όπως συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, στις 16:30, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Διονυσίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ανέμεναν τουλάχιστον μιαν ανακοίνωση με ημερομηνίες, ώστε να γνωρίζουν πότε θα μπορεί να γίνει η επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου. «Δεν μας μένει τίποτε άλλο από το να κάνουμε πράξη αυτό που εξαγγείλαμε την περασμένη Τετάρτη, με πιο δραστικά μέτρα, ώστε να δείξουμε την αντίθεση και την αγανάκτησή μας σε αυτήν την κατάσταση». Ο εκπρόσωπος των γονιών μίλησε γι’ ακόμη μια φορά για δυσμενείς διακρίσεις που γίνονται εις βάρος των παιδιών του Γυμνασίου, αλλά και για τις δυσάρεστες επιπτώσεις που επιφέρει η παρατεταμένη παραμονή τους στο σπίτι, ενώ παράλληλα τόνισε τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εκπαίδευση από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

«Θέλουμε τα παιδιά στα σχολεία»

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των γονιών για διαμαρτυρία, ο Υπουργός Παιδείας σε πρόσφατες δηλώσεις του επανέλαβε ότι επιδίωξη του Υπουργείου είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια παράδοξη κατάσταση. «Είναι γνωστόν ότι δική μας επιδίωξη, στον βαθμό όπου αυτό είναι δυνατό, είναι να έχουμε λειτουργία των σχολείων με φυσική παρουσία». Ο Υπουργός τόνισε γι’ ακόμη μια φορά ότι ακολουθούνται οι εισηγήσεις της επιδημιολογικής ομάδας, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν ακόμη το άνοιγμα των γυμνασίων. «Δεν έχει ακολουθήσει μια νέα εισήγηση από τους επιδημιολόγους. Αν η ομάδα των συμβούλων έχει να κάνει μια καινούρια εισήγηση, ας υποβληθεί. Ειλικρινά δεν ξέρω αν μέσα στην εβδομάδα μπορεί να παρθεί μια διαφορετική απόφαση για τα γυμνάσια».

Αναμένοντας τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, οι μαθητές παραμένουν στο σπίτι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας νέας εισήγησης την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή και θα ακολουθήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου. «Πρέπει να σημειώσω ότι το επόμενο Υπουργικό είναι την Τρίτη, γιατί ο Πρόεδρος θα λείπει. Για να είμαστε ακριβείς, η συμβουλευτική ομάδα θα πρέπει να κάνει την εισήγηση στον Υπουργό Υγείας».

Παράδοξη η εξέλιξη

Παράδοξη χαρακτήρισε την κατάσταση ο ίδιος ο Υπουργός, ο οποίος πιστοποιεί ότι τα παιδιά θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο. «Είναι γεγονός ότι με τη διαδικασία και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων φτάσαμε σε κάπως παράδοξο αποτέλεσμα, τα παιδιά των Γυμνασίων να είναι σε εξ αποστάσεως από τον Δεκέμβριο. Και αυτό γιατί σε κάθε φάση της επαναδραστηριοποίησης και χαλαρώσεων είχαμε πει αρχικά ότι προέχει η Γ’ Λυκείου για ευνόητους λόγους. Προστέθηκαν τα Δημοτικά, που είναι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών, μετά πήγε η Α’ και Β’ Λυκείου. Τότε είχαμε επιδιώξει να πήγαινε και το Γυμνάσιο, αλλά μας είχαν συμβουλεύσει ότι καλύτερα η επιστροφή να γίνεται σταδιακά και να περιορίζουμε τον πληθυσμό. Λέγαμε ότι στις τελευταίες αποφάσεις θα είναι και το Γυμνάσιο. Εκεί ήρθε η εισήγηση που είπε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, άρα δεν μπορούμε να έχουμε περαιτέρω χαλαρώσεις, αντίθετα τα μέτρα που εισηγήθηκαν ήταν αυστηρότερα και μάλιστα πιο αυστηρά από το να κλείσουν μόνο τα δημοτικά της Λεμεσού. Άρα δεν δόθηκε η δυνατότητα να προχωρήσει κάποια εισήγηση για άνοιγμα Γυμνασίων».

Μάθημα από εμπορικά και καφετερίες

Η κατάσταση έχει ξεφύγει, όπως επιβεβαιώνουν γονείς, που μαρτυρούν ότι υπάρχουν παιδιά που κάνουν απρόσκοπτα την πρωινή τους βόλτα σε καφετερίες και εμπορικά κέντρα και «συνδέονται» από τα κινητά τους τηλέφωνα στο μάθημα. Μαρτυρία δόθηκε στη «Σ» ότι μαθητές θεάθηκαν να κάθονται σε καφετερία και να «παρακολουθούν» διαδικτυακό μάθημα, ενώ ήταν απλώς συνδεδεμένοι με αυτό, αλλά συνομιλούσαν μεταξύ τους.

Την ελπίδα για διόρθωση της κατάστασης εξέφρασε ο κ. Προδρόμου, ο οποίος είπε ότι θα υπάρξει χρόνος για να καλυφθούν τα όποια κενά ή αδυναμίες. «Δεν πρέπει να εστιάζουμε σε εξετάσεις. Δεν θα χάσουμε χρόνο που δεν χρειάζεται σε περιόδους αξιολόγησης. Εξάλλου δεν έχουμε εξετάσεις παγκύπριες στα Γυμνάσια. Άρα σε περίπτωση αξιολόγησης να μη σπαταληθεί χρόνος από εκείνον που είναι απολύτως απαραίτητος». Τέλος, ανέφερε ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να παρθούν έξτρα ημέρες από διακοπές, έστω και αν η χρονιά θα «κυλήσει» μέχρι τέλος του Ιούνη.