Αναλύσεις

Αυξήθηκε ο «πλαστικός» τζίρος

Τεράστια μείωση κατέγραψε η χρήση καρτών στα κατεχόμενα, λόγω των περιορισμών και των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις και στη διέλευση από τα οδοφράγματα

Αισθητή αύξηση στη χρήση του πλαστικού χρήματος παρατηρήθηκε πέρυσι, σε σύγκριση με το 2019. Βέβαια, η αύξηση στη χρήση των καρτών μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αναμενόμενη, καθώς -λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων- αυτές ακριβώς ήταν και οι συστάσεις της Κυβέρνησης και των ειδικών επιδημιολόγων. Στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού, οι πολίτες κλήθηκαν να χρησιμοποιούν για τις αγορές τους τις κάρτες τους αντί των μετρητών, και αυτό έπραξαν. Στο μεταξύ, τεράστια μείωση καταγράφηκε και στη χρήση καρτών στα κατεχόμενα, καθώς το μεγαλύτερο διάστημα του έτους η διακίνηση μέσω των οδοφραγμάτων απαγορευόταν. Ο συνολικός τζίρος από τη χρήση ελληνοκυπριακών καρτών στα κατεχόμενα το 2020 ανήλθε μόλις στα €5.578.074, ποσό που υπό άλλες συνθήκες τα προηγούμενα έτη αποτελούσε τις συναλλαγές μόνο ενός τριμήνου.

Τα αποτελέσματα του 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCCγια το 2020, το τέταρτο τρίμηνο του έτους ο τζίρος από εγχώριες κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν για αγορές στην Κύπρο έφτασε τo €1.551.866.312 σημειώνοντας 30% αύξηση σε σχέση με το 2019, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2020 ο τζίρος έφτασε τo €1.538.785.727 καταγράφοντας και πάλι αύξηση κατά 22%. Κατά 73% αυξήθηκαν οι αγορές με χρήση κάρτας από περίπτερα, κατά 49% οι αγορές από αρτοποιεία και άλλα παρόμοιου τύπου καταστήματα τροφίμων και κατά 87% οι αγορές από εστιατόρια fast food. Τεράστια μείωση ύψους 55% κατέγραψε ο τζίρος από τη χρήση καρτών σε επιχειρήσεις που συσχετίζονται με τα ταξίδια.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ο τζίρος από εγχώριες κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν για αγορές στην Κύπρο έφτασε τo €1.159.778.823, καταγράφοντας αύξηση ύψους 23% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019. Αύξηση κατά 103% παρατηρήθηκε στη χρήση καρτών σε περίπτερα, κατά 33% σε υπεραγορές, κατά 36% σε αρτοποιεία και άλλα παρόμοιου τύπου καταστήματα τροφίμων και στον τομέα της ασφάλισης κατά 47%. Συντριπτική μείωση κατά 91% σημειώθηκε στη χρήση καρτών σε ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ αισθητά μειώθηκε η χρήση τους και στα πρατήρια βενζίνης κατά 32% και στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ κατά 39%.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο τζίρος από τη χρήση εγχώριων καρτών στην Κύπρο ανήλθε στο €1.185.242.067, ποσό αυξημένο κατά 13% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μήνας Μάρτιος, κατά τον οποίο έκανε την εμφάνισή της και στην χώρα μας η πανδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, τον υπό αναφορά μήνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώθηκε αύξηση στη χρήση καρτών κατά 85% στα περίπτερα, κατά 52% στις υπεραγορές, κατά 27% στα φαρμακεία και κατά 21% στα αρτοποιεία και τα εστιατόρια fast food. Την ίδια περίοδο καταγράφηκε μείωση ύψους 46% στον τζίρο από τη χρήση καρτών στα εστιατόρια, τα μπαρ και τα Catering, κατά 50% στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ και στα πολυκαταστήματα και κατά 62% στις ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Τεράστια μείωση στα κατεχόμενα

Τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους παρουσιάζουν την τεράστια μείωση που κατέγραψε η χρήση καρτών Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία εντοπίζεται κυρίως μετά το δεύτερο τρίμηνο, οπότε τέθηκαν σε ισχύ περιορισμοί και ακολούθως απαγορεύσεις στις διακινήσεις μέσω των οδοφραγμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το πρώτο τρίμηνο του υπό αναφοράν έτους ο τζίρος των ελληνοκυπριακών καρτών που χρησιμοποιήθηκαν στα κατεχόμενα ανήλθε στα €4.127.633, ενώ αντίστοιχα ο τζίρος των τουρκικών καρτών που χρησιμοποιήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στα €3.824.107. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή απ’ όταν πάτησε στη χώρα μας ο κορωνοϊός και λόγω των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από την Κυβέρνηση, ο τζίρος από τη χρήση ελληνοκυπριακών καρτών στα κατεχόμενα έκανε βουτιά. Συγκεκριμένα, ανήλθε μόλις στις €386.071, ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε και από τη χρήση τουρκικών καρτών στις ελεύθερες περιοχές, της οποίας ο τζίρος ήταν ελάχιστα πιο υψηλός από ό,τι των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και έφτασε τις €386.746. Το τρίτο τρίμηνο του έτους με τις ελαφρύνσεις που τέθηκαν σε ισχύ, οι οποίες επέτρεπαν τη διέλευση Τουρκοκυπρίων από τα οδοφράγματα προς τις ελεύθερες περιοχές με προϋπόθεση την προσκόμιση αρνητικού τεστ, σημειώθηκε αύξηση στη χρήση τουρκικών καρτών με τον τζίρο να ανέρχεται στο €1.203.518. Την ίδια ώρα, μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στη χρήση ελληνοκυπριακών καρτών στα κατεχόμενα, αφού πλέον επιτρεπόταν από το ψευδοκράτος η διέλευση Μαρωνιτών και όσων Ελληνοκυπρίων κατέχουν άδεια παραμονής στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, ο τζίρος ανήλθε στις €545.525. Το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2020 η χρήση τουρκικών καρτών στις ελεύθερες περιοχές επέφερε τζίρο €750.762, ενώ για τις ελληνοκυπριακές κάρτες στα κατεχόμενα ανήλθε στις €518.845.