Boris Johnson ή Alexander Kemal

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson είναι από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα του πλανήτη. Μετά δε την αποχώρηση του κ. Trump, παραμένει σήμερα η πλέον «διάσημη» πολιτική προσωπικότητα στον κόσμο.

Διερωτάται κάποιος τι είναι ο κ. Johnson: ένας «τρελούτσικος καραγκιόζης», συμφεροντολόγος, ή ένας λόγιος Ευρωπαίος, αλλά δυσαρεστημένος (βλ. Andrés Allemand, «Oui, Boris Johnson aurait du s’ appeler Alexander Kemal»); To αίνιγμα του κ. Johnson προσπάθησε να το λύσει ο δημοσιογράφος Tristan de Bourbon-Parme σε ένα ενδιαφέρον βιβλίο που μόλις έχει κυκλοφορήσει με τον τίτλο Boris Johnson-Un Européen contrarié (Boris Johnson, ένας δυσαρεστημένος Ευρωπαίος) Ed. François Bourin, 320 p.

Το πρώτο που διερωτάται κάποιος είναι η γενεαλογία του κ. Johnson. Πράγματι, ο προπάππος του ήταν Τούρκος και ονομάζετο Ali Kemal. Ο τελευταίος παντρεύτηκε την Winifred Brun, που ήταν Ελβετίδα από τον πατέρα της και Αγγλίδα από τη μητέρα της. Ο υιός τους Osman ανετράφη από τη γιαγιά του, από τη μητέρα του, που του έδωσε το όνομά της, δηλαδή Johnson. Ο Boris είχε δύο ονόματα, Alexander Boris, αλλά οι γονείς του τον αποκαλούσαν πάντα Boris. Αυτός είναι ο λόγος που ο Πρωθυπουργός του Η.Β. ονομάζεται Boris Johnson, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται Alexander Kemal.

Ο πατέρας του Boris, Stanley -υιός του Osman και της Γαλλίδας Yvonne- ήταν υπάλληλος εις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες! Γι’ αυτό ο Boris δηλώνει πάντα Ευρωπαίος, αν και δεν αγαπά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το πιο πάνω φαίνεται καθαρά ότι το πλούσιο φυλετικό στοιχείο στον κ. Boris Johnson – Τούρκος, Ελβετός, Γάλλος, Άγγλος – βοήθησε στη διαμόρφωσή του, των μεγάλων του δυνατοτήτων, της καταπληκτικής ενέργειάς του, καθώς και της διαφορετικότητάς του από τους άλλους. Παρ’ όλον ότι πολλοί παρατηρούν ότι τείνει να διανέμει εργασία και ρόλους σε άλλους, αποδείχθηκε ότι όταν κρατεί την εργασία για τον εαυτό του είναι πολύ καλά μελετημένος και προετοιμασμένος. Άλλωστε, είναι κατόπιν εξετάσεων που μπήκε στο Εton, που τον οδήγησε στην Οξφόρδη και στην εξουσία.

Φαίνεται απ’ όλα αυτά και από την έρευνα του de Bourbon-Parme ότι ο κ. Johnson είναι ίσως μια αξιόλογη προσωπικότητα, που γνωρίζει το συμφέρον του, ένας λόγιος, με τη μόρφωση ενός παλιού Ευρωπαίου και καθόλου ίσως ένας αφελής «τρελούτσικος καραγκιόζης» («Un guignol loufoque»), όπως μερικοί πιστεύουν (βλ. το βιβλίο του de Bourbon-Parme). Ο άνθρωπος αυτός χρησιμοποιεί πολλές ιδιαιτερότητες για να φθάσει στον σκοπό του. Είναι ίσως ένας δυσαρεστημένος Ευρωπαίος, όπως πιστεύει ο βιογράφος του, ίσως γιατί οι Ευρωπαίοι δεν δέχθηκαν να έχουν ως ηγέτη τους το Η.Β. Και, κατά βάθος, ίσως αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε τους συμπατριώτες του να εγκαταλείψουν την Ε.Ε.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου. Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρώην Επιμελητής της Παντείου. Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου