Αναλύσεις

Βρετανικές ιδέες με λογική παρθενογένεσης

Σε δύσκολη θέση έχουν βάλει τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η Τουρκία και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ εν όψει Πενταμερούς. Η ανυποχώρητη τουρκική στάση στη λογική της συνομοσπονδίας και των δύο κρατών προκαλεί πονοκέφαλο κατά πόσον μπορούν και πώς να συγκεραστούν οι πολιτικές απόψεις και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Επί τούτου, όπως πληροφορούμαστε, είναι που επεμβαίνουν οι Βρετανοί ως από μηχανής θεοί για να παντρέψουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και τα δύο κράτη μέσω της πολιτικής ισότητας και ισότιμης κυριαρχίας, προσδίδοντας έτσι συνομοσπονδιακό χαρακτήρα στην τελική λύση. Και δημιουργώντας συνθήκες παρθενογένεσης!

Ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι είχε, μεταξύ άλλων, συνάντηση και με τον επικεφαλής της ΚΥΠ, Κυριάκο Κούρο, στον οποίο εξέθεσε τις απόψεις και ιδέες τής χώρας του για την Πενταμερή. Μάλιστα, έχει υποβληθεί σχετική έκθεση με τις βρετανικές θέσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανησυχεί ιδιαίτερα για τη βρετανική στάση, με την οποία, όμως, φλερτάρει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως πληροφορούμαστε, η έκθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεωρεί ότι οι βρετανικές θέσεις τείνουν προς συνομοσπονδιακές ατραπούς και υπάρχουν σε αυτές παγίδες. Συνεργάτες του Προέδρου διατυπώνουν την άποψη ότι «οι θέσεις των Βρετανών δημιουργούν συνθήκες παρθενογένεσης»!

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, αυτή η αντίληψη για τη λήψη και τη διαδικασία αποτελεσματικών αποφάσεων έχει συζητηθεί μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού και των τουρκοκυπριακών κομμάτων λίαν προσφάτως. Μάλιστα, τουρκικές πηγές ισχυρίζονται ότι οι απόψεις οι οποίες εκφράστηκαν δεν είναι κατ’ ανάγκην συγκρουόμενες ως προς τον τρόπον ερμηνείας της πολιτικής ισότητας στο πλαίσιο της λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, δηλαδή στη βάση των κρυφών βέτο.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.