ΕΕ: Ψηφιακή μετάβαση στα ταξίδια
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ δήλωσε πως «το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα βασίζεται στην ιατρική κατάσταση με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»
Άμεσες και δραστικές αποφάσεις λαμβάνει η Κομισιόν με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα επιβάρυνε κοινωνικο-οικονομικά όλες τις χώρες του πλανήτη.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τις προηγούμενες μέρες πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει επίσημη πρόταση τον Μάρτιο, για τη δημιουργία ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, που θα ισχύει για όλη την Ε.Ε.
Την περασμένη Τετάρτη, 17/3/21, το Κολέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ενός "ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού" για τη διευκόλυνση της ασφάλειας και την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Τη σχετική πρόταση παρουσίασαν στον Τύπο στις Βρυξέλλες η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και οι συναρμόδιοι Επίτροποι Μπρετόν (Βιομηχανία) και Ρέιντερς (Δκαιοσύνη).
Σύμφωνα με την Κομισιόν, "το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα είναι μια απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής ή ανάρρωσε από το COVID-19". Αυτό εισάγεται για την αποφυγή διακρίσεων εις βάρους όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει κωδικό QR για να διασφαλίζεται η αυθεντικότητα του πιστοποιητικού ώστε να μπορεί να διαβαστεί από μηχανήματα στις πύλες εισόδου, ενώ θα είναι δίγλωσσο.
Θα λειτουργεί πύλη επαλήθευσης
Η ίδια η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια πύλη για να διασφαλιστεί ότι όλα τα πιστοποιητικά μπορούν να επαληθευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην τεχνική εφαρμογή των πιστοποιητικών.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, "τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα να αποφασίσουν ποιοι περιορισμοί υγείας θα μπορούν να αρθούν για τους ταξιδιώτες που θα το διαθέτουν’’, αλλά "θα πρέπει να εφαρμόσουν τα ίδια δεδομένα με τον ίδιο τρόπο σε ταξιδιώτες που διαθέτουν ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό". Αυτό αποτελεί την αρχή της μη διάκρισης που εισάγει η Κομισιόν στην πρόταση κανονισμού.
Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι οι ταξιδιώτες με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που τα κράτη μέλη αποδέχονται με την απόδειξη εμβολιασμού για την άρση ορισμένων περιορισμών στη δημόσια υγεία, όπως δοκιμές ή καραντίνα. Τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αποδεχθούν, υπό τους ίδιους όρους, τα πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω του Digital Green Certificate. Αυτή η υποχρέωση θα περιορίζεται στα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αποδεχθούν άλλα επιπλέον εμβόλια, με 2η απόφαση.
Αν τώρα ένα κράτος μέλος επιθυμεί να εισάγει νέα τεστ ή καραντίνα στους κατόχους των πιστοποιητικών τότε πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν και όλα τα άλλα μέλη και να εξηγήσει τους λόγους.
Σε ποιες χώρες θα ισχύει
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία, καθώς και Ελβετία.
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό πρέπει να εκδοθεί στην ΕΕ για τους πολίτες και τα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, αλλά και σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.
Το σύστημα Digital Green Certificate είναι ένα προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει το τέλος της διεθνούς έκτακτης ανάγκης για την υγεία λόγω του COVID-19.
Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών, όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / δοκιμή / ανάρρωση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό (QR). Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας.
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. –με την Ελλάδα και την Ισπανία να επιμένουν περισσότερο σε αυτό– είχαν συζητήσει πρώτοι για την προοπτική πιο ελεύθερων μετακινήσεων τους επόμενους μήνες, ενώ σε κοινή δήλωση αναφέρονταν στην ανάγκη «να συνεχιστούν οι εργασίες για μία κοινή προσέγγιση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού».