Αναλύσεις

Εκβιάζει τ/κ ΜΜΕ μέσω Türksat η Άγκυρα

Επιθετικό και προληπτικό δόγμα κατά της παραπληροφόρησης από τη διεύθυνση επικοινωνιών της Τουρκίας

Ολοκληρωτικό έλεγχο ακόμη και στον χώρο των ΜΜΕ και τα όσα μεταδίδουν τα ιδιωτικά κανάλια στα κατεχόμενα επιχειρεί η Άγκυρα. Την περασμένη Παρασκευή, οι ιδιωτικοί σταθμοί του ψευδοκράτους έλαβαν αιφνιδιαστικά ειδοποίηση εκ μέρους του ΒΤΚ από τον τουρκικό δορυφόρο Türksat ότι η μετάδοση των εκπομπών τους θα τερματιζόταν από τις 00:00 την ίδια μέρα, λόγω χρέους που δεν είχε εξοφληθεί.

Πολλά ιδιωτικά κανάλια του ψευδοκράτους άρχισαν να μεταδίδουν με υπότιτλους δηλώνοντας ότι «το BRT ενημερώθηκε ότι οι εκπομπές θα διακοπούν από τις 00:00 και οι εκπομπές τους θα συνεχιστούν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Το όλο ζήτημα πήρε τεράστιες διαστάσεις, με καναλάρχες στα κατεχόμενα να βλέπουν αυτήν την κίνηση ως έναν ακόμη εκβιασμό από την Άγκυρα για πλήρη φίμωση της φωνής των Τ/κ και ευθυγράμμιση της κοινής γνώμης με τις επιταγές της Τουρκίας.

Πάντως, καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και η επίσκεψη τον περασμένο μήνα στο ψευδοκράτος του Διευθυντή Επικοινωνιών της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν. Στόχος της Τουρκίας είναι η επικοινωνιακή αναβάθμιση του ψευδοκράτους με στόχο τη διεθνή αναγνώρισή του. Η αρχή έγινε με την νέα τουρκική σειρά «Μια φορά και έναν καιρό στην Κύπρο», που πραγματεύεται την τουρκοανταρσία του 1963, τον ιδρυτικό μύθο του ψευδοκράτους, και θα προβληθεί από το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT 1.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ.JPG

ΕΠΙΣΤΟΛΗ KANAL SIM.

Τα τ/κ κανάλια

Σε γενικό πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι η Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία του Μπαϊράκ (Bayrak Radyo Televizyon Kurumu) είναι ο επίσημος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του ψευδοκράτους. Η ίδρυση του BRT ανάγεται στον Δεκέμβριο του 1963. Ξεκίνησε από ένα μικρό γκαράζ ενός σπιτιού στη Λευκωσία, με ακτίνα κάλυψης που έφτανε τα 2.5 χιλιόμετρα, και μέχρι τον Φεβρουάριο του 1964 οι εκπομπές του ήταν διαθέσιμες για ακρόαση σε όλην την Κύπρο. Στον ΤurkSat εκπέμπουν οι ΒRT1, BRT2 και ΒRΤ3.

Το Ada TV, με έδρα την κατεχόμενη Κερύνεια, ιδρύθηκε το 2008 και τα εγκαίνιά του έγιναν ανήμερα την αποφράδα ημερομηνία της τουρκικής εισβολής, 20 Ιουλίου, παρουσία του Ερντογάν . Με σλόγκαν «Πρώτο Κανάλι στην ΤΔΒΚ», το Ada Τv ανήκει στoν όμιλο Star Media Group, που ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση. Το 2013 οι μισές μετοχές της Star Media πωλήθηκαν στην πετρελαϊκή εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν.

Το Kıbrıs TV είναι ένα τηλεοπτικό κανάλι που Ιδρύθηκε το 1999, και ακολουθεί μιαν αριστερή γραμμή ειδικά μετά το Σχέδιο Ανάν. Το κανάλι, το οποίο απασχολεί 35 υπαλλήλους από το 2015, ήταν το κανάλι που το 6,5% των ανθρώπων στο ψευδοκράτος παρακολούθησαν περισσότερο.

Το Kibris Genç TV είναι ένα τηλεοπτικό κανάλι που ξεκίνησε τη μετάδοσή του στις 31 Μαΐου 1997. Ήταν από τα πρώτα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στα κατεχόμενα και ανήκει στο Kanal Ertan Birinci. Μεταδίδεται στην Τουρκία από τον δορυφόρο Turksat 3a.

Το Kanal T είναι το τηλεοπτικό κανάλι του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Άρχισε να εκπέμπει στις 6 Νοεμβρίου 1996 και ισχυρίζεται πως ήταν το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας. Ονομάστηκε "Kanal Tempo" όταν ιδρύθηκε για πρώτη φορά από τον Τατάρ. Από το 2016, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ήταν η γυναίκα του Ερσίν Τατάρ, Σιμπέρ. Παραιτήθηκε από αυτήν τη θέση το 2015, αλλά μετά κλήθηκε από τον σύζυγό της να επιστρέψει. Το κανάλι υιοθέτησε το κόκκινο και άσπρο χρώμα της τουρκικής σημαίας. Mεταδίδει μέσω του TurkSat3A.

Το Akdeniz TV υπάγεται στον Όμιλο Akdeniz Media, που ανήκει στον Hüseyin Macit Yusuf. Ξεκίνησε τη μετάδοσή του στις 15 Νοεμβρίου 1999 και εκπέμπει μέσω του ΤurkSat2A.

Η Güneş Tv ξεκίνησε δορυφορικές εκπομπές μέσω του Turksat από το 2020. Το κανάλι μπορεί επίσης να μεταδίδει τις εκπομπές του στο κοινό του μέσω του Διαδικτύου. Το Güneş TV έχει γίνει κανάλι που παρακολουθείται στενά από το κοινό, ειδικά χάρη στις ταινίες που έχει μεταδώσει. Το Güneş Tv, ένα από τα νεότερα κανάλια των Τ/κ , εκπέμπει στις συχνότητες Türksat 5A, 3A και 4A.

Άλλο κανάλι που εκπέμπει μέσω του Τurk Sat είναι Το Kanal SIM. Είναι ένα ‘‘εθνικό’’ τηλεοπτικό κανάλι, που λειτουργεί στα κατεχόμενα. Ιδρύθηκε στις 2 Απριλίου 2009 και ξεκίνησε τη μετάδοση μέσω δορυφόρου από το 2010. Σταμάτησε να εκπέμπει μέσω δορυφόρου το 2016, αλλά επέστρεψε τον επόμενο χρόνο . Έχει καταλήξει σε συμφωνία με το ΡΙΚ , όπου μεταδίδει τα δίγλωσσα προγράμματα στα ελληνικά και τα τουρκικά την επόμενη μέρα. Το 2016 υπέγραψε επίσης πρωτόκολλο συνεργασίας με το τουρκικό BBC.

Türksa & «Κυπριακό πακέτο»

Το 2017 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ 6 ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών με τον τότε «υπουργό» οικονομικών των κατεχομένων, Σερντάρ Ντενκτάς, και αποφασίστηκε ότι όλα τα κανάλια με το όνομα «Κυπριακό πακέτο» θα πληρώνουν τέλη δορυφορικής χρήσης για εκπομπές από το Türksat μέσω BRT.

Όπως αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ, αυτή η σύμβαση θα διαρκούσε για 3 χρόνια και θα έληγε στο τέλος του 2020. Εκτός από τα κριτήρια με τα οποία υποχρεούνται να συμμορφώνονται τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, το BRT έπρεπε επίσης να πληρώνει 2000 δολάρια τον μήνα. Το υπόλοιπο ποσό θα μεταφερόταν στο BRT από το «υπουργείο οικονομικών» και το BRT θα πλήρωνε στην Türksat. Το ψευδοκράτος, από την άλλη πλευρά, θα έπρεπε να είχε λάβει δύο σημαντικά βήματα μέσα σε 3 χρόνια: Πρώτον, την ενίσχυση επίγειας υποδομής ψηφιακών εκπομπών (DVB-T) και η δεύτερη, με βάση το IP, δηλαδή, υποδομή ραδιοφωνικής μετάδοσης μέσω Διαδικτύου.

Όλοι συμφώνησαν ότι η δορυφορική μετάδοση δεν ήταν βιώσιμη. Ωστόσο, ήταν επίσης σαφές ότι τα τηλεοπτικά κανάλια δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν χωρίς πλατφόρμα. Ως εκ τούτου, τα εναλλακτικά μέσα ήταν απαραίτητα. Τι συνέβη, λοιπόν, σε 3 χρόνια; Οι ιδιωτικές τηλεοράσεις πραγματοποίησαν τις πληρωμές τους στο BRT μερικές φορές τακτικά, μερικές φορές παράτυπα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης στα κατεχόμενα κατέρρευσαν, όπως σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πληρωμές καθυστέρησαν επίσης. Η ψευδοκυβέρνηση, η οποία υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει πληρωμές στον Tüksat μέσω του BRT, δεν το έπραξε για τουλάχιστον δύο χρόνια. Ούτε το κατοχικό καθεστώς έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για υποδομές DVB-T ή / και Διαδικτύου και οι τουρκοκυπριακές ιδιωτικές τηλεοράσεις αντιμετώπισαν έλλειψη καναλιών μέχρι το τέλος του 2020.

Ήρθε η… λυπητερή

Τους τελευταίους δυόμισι μήνες η διαδικασία αναβλήθηκε, αλλά η ψευδοκυβέρνηση δεν προχώρησε ή δεν μπορούσε να προχωρήσει σε επίλυση αυτού του ζητήματος με τον Türksat. Μπορεί η Άγκυρα να μη διέκοψε τη μετάδοση των καναλιών, ωστόσο ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσάν Σανέρ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα καταβληθούν 1,5 εκατομμύριο τουρκικές λίρες ως αντάλλαγμα για το χρέος των ιδιωτικών τηλεοράσεων προς την Türksat για το 2018. Δηλώνοντας ότι όλα τα τηλεοπτικά κανάλια που μεταδίδουν στο ψευδοκράτος θα πρέπει να πληρώνουν στον Türksat 9 χιλιάδες δολάρια τον μήνα ως δορυφορική χρέωση, ο Σανέρ εξήγησε ότι έχουν συσσωρεύσει 254 χιλιάδες δολάρια χρέος από το 2018.

Ο Σανέρ απάντησε στις ερωτήσεις των ομιλητών στο «κοινοβούλιο» των κατεχομένων και δήλωσε ότι το Πρωτόκολλο Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας του 2021 Τουρκίας-ψευδοκράτους περιλαμβάνει επίσης συνεισφορές στα μέσα ενημέρωσης με ορισμένα κριτήρια.

Από την πλευρά του, o Σερντάρ Ντενκτάς, μιλώντας στη «βουλή» του ψευδοκράτους, τόνισε την ανάγκη ενότητας των Ττ/κ στις κοινές πνευματικές-θρησκευτικές εκδηλώσεις και πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο είπε, μάλιστα, πως η συνάντηση που έγινε με το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης του ψευδοκράτους ήταν ωφέλιμη και τόνισε πως «οι τηλεοράσεις είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την εξάπλωση του πολιτισμού μας». Ο Ντενκτάς έδωσε μάλιστα και πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία που είχε συνάψει με τον Türksat, οι οποίες έτυχαν αμφισβήτησης . Δηλώνοντας ότι οι εκπομπές στον Türksat θα πρέπει να συνεχιστούν, ο Ντενκτάς ζήτησε από ορισμένους καναλάρχες να δώσουν προσοχή στις εκπομπές τους.

Τουρκία: «Ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας» η παραπληροφόρηση

Η Τουρκία θεωρεί την παραπληροφόρηση που προέρχεται από μέσα και έξω από τη χώρα ως «ζήτημα εθνικής ασφάλειας» και προσπαθεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον της, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Διευθυντής Προεδρικών Επικοινωνιών της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν. Σε ομιλία του στο Digital World Workshop, ο Αλτούν δήλωσε ότι η ροή ψεύτικων ειδήσεων που προέρχονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας απειλεί να δηλητηριάσει τις σχέσεις των πολιτών με το κράτος και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη τους στα θεσμικά όργανα.

«Επομένως, θεωρούμε την παραπληροφόρηση, ειδικά από το εξωτερικό, ως ‘‘πρόβλημα εθνικής ασφάλειας’’ και προσπαθούμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτού του φαινομένου.

Είπε ότι η Διεύθυνση Επικοινωνιών υιοθετεί μια επιθετική και προληπτική προσέγγιση, παρά μια αμυντική και παθητική προσέγγιση σχετικά με αυτό το ζήτημα.

«Στοχεύουμε σε όλα τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς μας να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση σε συνεργασία και συντονισμό. Θα υπάρξει διαιτησία αυτού του στόχου με εθνικά και διεθνή σχέδια και έργα», πρόσθεσε.

«Η χώρα μας θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αλήθεια στον τομέα της επικοινωνίας, όπως έχει γίνει η φωνή για προστασία των καταπιεσμένων, υπό την ηγεσία του Προέδρου μας [Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν]», προστέθηκε.

Προειδοποίησε ότι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα είναι ο «ψηφιακός φασισμός», ο οποίος εκφυλίζει και πολιτικοποιεί τις έννοιες όπως η ελευθερία της έκφρασης και η ανοχή.