Συνεντεύξεις

Λ. Φουρλάς: «Υποχρέωσή μου να τιμήσω την υπόσχεση ν’ αγωνιστώ για τον άνθρωπο»

Ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Λουκάς Φουρλάς, μιλά στη «Σημερινή» σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, την πανδημία, αλλά και τις προσπάθειες καταπολέμησης του καρκίνου

Δικαιωμένοι νιώθουν όσοι στήριξαν τον Λουκά Φουρλά και τον έστειλαν στην Ευρωβουλή, αφού η δράση και οι προσπάθειές του τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες που βρίσκεται στις Βρυξέλλες αποδεικνύουν ότι, όταν υπάρχει όρεξη, όραμα και πείσμα, τότε μπορείς να πετύχεις αποτελέσματα που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Έχοντας ως προμετωπίδα τον άνθρωπο, ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ανέλαβε δράση για την καταπολέμηση του καρκίνου, με την εκλογή του ως Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ είναι πλήρες μέλος και στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή BECA.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν και οι παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Κυπριακό, θέτοντας το ζήτημα στην ορθή του διάσταση, προτάσσοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει η ΕΕ.

Στους δύσκολους καιρούς που βιώνει γενικά το πολιτικό σύστημα με την απαξίωσή του από τους πολίτες, αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις δείχνοντας τον δρόμο ότι για να πετύχεις δεν χρειάζεται να προέρχεσαι από τον κομματικό σωλήνα, αλλά να αφουγκράζεσαι, να κατανοείς και να αγωνίζεσαι για τους ανθρώπους που πίστεψαν σε σένα.

Με τον Λουκά Φουρλά συνομιλήσαμε εφ’ όλης της ύλης, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, την πανδημία, αλλά και τις προσπάθειες καταπολέμησης του καρκίνου. Άλλωστε αυτό για τον ίδιο είναι όρκος ζωής.

Η Τουρκία φτύνει στα μούτρα την ΕΕ χωρίς καμία επίπτωση
Έχουν εξαντληθεί τα όρια υποχωρήσεων της ε/κ πλευράς
Καμία ελπίδα εάν προσέλθει η Τουρκία με τις ίδιες θέσεις στην άτυπη Πενταμερή
Δώσαμε μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κρατήσουμε ζωντανό το «Beating Cancer Plan» και τη χρηματοδότησή του εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας
Η ευθύνη που έχουμε όσοι είμαστε στην πολιτική απέναντι στον κόσμο, που αναμένει κάτι από εμάς, είναι τεράστια
Προσπαθώ να εκπροσωπήσω την κοινωνία και τους συμπατριώτες μου, πιστός στη δέσμευση που έδωσα από την αρχή, ότι δεν πρόκειται να αλλάξω ποτέ μου. Η δέσμευση αυτή είναι ιερή και απαράβατη

Όλα έτοιμα για την άτυπη Πενταμερή

- Η προσοχή για το Κυπριακό τώρα στρέφεται στη Γενεύη. Πιστεύετε ότι υπάρχουν προοπτικές ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις;

Κατ’ αρχάς, να υπογραμμίσω ότι όσοι αγαπούν αυτόν τον τόπο θέλουν να δουν τα πράγματα να κινούνται και να κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Η Πενταμερής μπορεί να αποτελέσει την εκκίνηση για κάτι θετικό αν όλοι οι εμπλεκόμενοι συνειδητοποιήσουν ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να είναι λειτουργική, να βασίζεται σε αρχές και αξίες και να μπορεί να αντέξει σε βάθος χρόνου. Φυσικά και να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον λαό, ο οποίος θα κληθεί στο τέλος να την επικυρώσει.

Δεν μπορώ να μη βάλω στην εξίσωση τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκίας, με τις οποίες προσέρχεται στο τραπέζι και δεν μπορούν να μας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας εάν στη Γενεύη υπάρχει απλώς μια επανάληψή τους.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι τα περιθώρια υποχωρήσεων για την ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν εδώ και καιρό εξαντληθεί και αυτό που αναμένουμε να ακούσουμε στο τραπέζι είναι τι η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να δώσει και μιλώ για την Ασφάλεια, το Εδαφικό και το Περιουσιακό.

Στο τραπέζι προσερχόμαστε οπλισμένοι με τις θέσεις της ΕΕ, η οποία ξεκάθαρα ανέφερε ότι δεν αποδέχεται λύση δύο κρατών. Την ίδια ώρα απαιτούμε ουσιαστικότερη εμπλοκή των Βρυξελλών στη διαδικασία, η οποία θα διασφαλίσει για μένα τη συμβατότητα της όποιας λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και στήριξη των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας στη δύσκολη αποστολή που έχει στη Γενεύη.

- Παρακολουθούμε την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία δείχνει έτοιμη να συνεργαστεί, ώστε να τερματίσει την πολιτική των κανονιοφόρων και της πειρατείας;

Αυτήν την προκλητικότητα την παρακολουθούμε όχι μόνο στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στον Έβρο, στη Συρία, στο Βόρειο Ιράκ, στη Λιβύη και στην Αρμενία. Παρακολουθούμε τις μεταναστευτικές ροές με τις οποίες εκβιάζεται καθημερινά η Ευρώπη. Η Τουρκία θέλει μόνο να παίρνει, χωρίς καμία υποχρέωση και μη σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ο Ερντογάν μοιάζει να είναι σε μία κινούμενη άμμο και, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινωνία από τα τεράστια εσωτερικά ζητήματα και τα οικονομικά προβλήματα, κάνει απεγνωσμένες κινήσεις, με αποτέλεσμα να βουλιάζει συνεχώς.

Είναι αναγκασμένος να ακολουθεί την πολιτική στην οποία αναφερθήκατε, αφού δεν έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος του και το εσωτερικό της χώρας του είναι καζάνι που βράζει. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι τι κάνει εκείνος, αλλά τι κάνουμε εμείς.

- Θα σταθώ στο τι κάνουμε εμείς και θα προσθέσω ότι έχετε μιλήσει για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, κι αν ναι, πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί;

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα και όπως προανέφερα, αφού δεν περιμένουμε αλλαγή πλεύσης από τον Ερντογάν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της νομιμότητας για όσο δεν δέχεται ουσιαστικές πιέσεις, το θέμα είναι τι πράττουμε εμείς. Το έχω πει και ενώπιον του κ. Μπορέλ, η Τουρκία φτύνει στα μούτρα την Ευρώπη χωρίς να έχει καμία επίπτωση και αυτό την έχει αποθρασύνει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ στα διεθνή θέματα είναι η απουσία κοινού πλαισίου δράσης. Υπάρχει ανάγκη, και αυτό είναι έκδηλο, να ασπαστεί η Ένωση μία κοινή εξωτερική πολιτική. Η καμπάνα έχει χτυπήσει πολύ ηχηρά για την επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και γι’ αυτό ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παλέψουμε, ώστε να υπάρξει κοινή εξωτερική πολιτική, ανεξάρτητα από το αν ένα κράτος μέλος είναι μικρό ή μεγάλο.

Υπάρχουν αρκετοί στην ΕΕ που βλέπουν με σκεπτικισμό πλέον τον Ερντογάν και αρχίζουν δειλά μεν, σταθερά δε, να παραμερίζουν σταδιακά τα εθνικά και πρόσκαιρα οφέλη συνεργασίας με το καθεστώς του.

Και από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχω πει αρκετές φορές, φτάνει πια, όχι άλλες δεύτερες ευκαιρίες στην Τουρκία, αν δεν υπάρξουν θετικές κινήσεις από την Άγκυρα στο Κυπριακό και όχι μόνο. Οι κυρώσεις ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός, όταν έχεις όμως καρότο και μαστίγιο, κάποτε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και το μαστίγιο.

- Επιτρέψτε μου να πάμε σε ένα άλλο θέμα, που έχει να κάνει με την ανθρωπιστική σας δράση εντός του Ευρωκοινοβουλίου, για την οποία μάλιστα είχατε προταθεί για το βραβείο Ευρωβουλευτή της χρονιάς. Μιλήστε μας λίγο για τη συμμετοχή σας στην BECA (Europe’s Beating Cancer Plan). Θα θέλαμε να μάθουμε για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής, τις δράσεις και τους στόχους της.

Η BECA οφείλει τους επόμενους μήνες να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη, δίνοντας έμφαση σε πέντε βασικούς πυλώνες, την παγκόσμια πρόληψη, την ίση πρόσβαση σε θεραπείες, την έγκαιρη ανίχνευση, την κοινή χρήση δεδομένων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τέλος την έρευνα και καινοτομία.

Περισσότερο από το 40% όλων των καρκίνων μπορούν να προληφθούν μέσω συντονισμένων δράσεων.

Δώσαμε μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κρατήσουμε ζωντανό το Beating Cancer Plan και τη χρηματοδότησή του εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας. Αυτό το σχέδιο δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε ως Επιτροπή διεκδικώντας όσα ακόμη περισσότερα μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

- Την ίδια ώρα είστε και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, στην οποία συμμετέχουν πέραν των 170 ευρωβουλευτών. Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της Επιτροπής;

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να ψηφιστώ από δεκάδες συναδέλφους απ’ όλες τις πολιτικές ομάδες και απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως Επικεφαλής της προσπάθειας να θέσουμε το θέμα της καταπολέμησης του καρκίνου ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Βρήκα σημαντική στήριξη τόσο από την Επίτροπό μας Στέλλα Κυριακίδου όσο και από την πολιτική μου ομάδα, το ΕΛΚ.

Οι στρατηγικοί στόχοι για τους οποίους παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε είναι η μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου με την προώθηση της πρόληψης, τη μείωση της θνησιμότητας εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας θεραπεία και περίθαλψη και η εξασφάλιση καλής ποιότητας ζωής για καρκινοπαθείς και επιζώντες. Απώτερος σκοπός φυσικά δεν είναι άλλος από την ολιστική αντιμετώπιση της μάστιγας μέσω των δαπανών στην έρευνα και την καινοτομία.

- Η πανδημία έχει επηρεάσει την οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών. Πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ τα ζητήματα που έχουν προκύψει;

Η πανδημία υπενθύμισε περίτρανα στην ανθρωπότητα ότι, παρά την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, είναι ικανή να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, να επιφέρει σοβαρές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στους πολίτες των χωρών και να αλλάξει άρδην την κανονικότητα.

Πολύ απλά, ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια ασθένεια, που μολύνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων πολύ γρήγορα. Η ΕΕ, ως η μεγαλύτερη συμμαχία κρατών στον κόσμο, δεν έμεινε φυσικά στο απυρόβλητο από τους πολέμιούς της και οι αντιευρωπαϊστές βρήκαν ακόμη μία ευκαιρία να κτυπήσουν αυτό, στο οποίο, έτσι και αλλιώς, δεν πίστεψαν ποτέ.

Λάθη και παραλείψεις υπήρξαν, όμως δεν θα είχαμε ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας τρία εγκεκριμένα εμβόλια, χωρίς τη συνεισφορά των 2,7 δις ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες από την ΕΕ. Μετά το πρώτο αρχικό μούδιασμα, η Ευρώπη απάντησε σε μιαν άνευ προηγουμένου κρίση με έναν πρωτοφανή τρόπο. Με το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας προς τα κράτη μέλη, που περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Και εδώ να μου επιτρέψετε να σταθώ στον ρόλο της Ευρωπαίας Επιτρόπου, κ. Κυριακίδου, ο οποίος ήταν καταλυτικός ως προς τη διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης. Με αφοσίωση έδωσε τη μάχη να έχουμε όλοι μας καλύτερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας.

- Είστε πολύ δραστήριος πραγματοποιώντας σειρά εκδηλώσεων για τον καρκίνο, τους ανθρώπους με αναπηρία, στηρίζοντας τα άτομα του πολιτισμού αλλά και με έντονη παρουσία στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στους εργασιακούς χώρους…

Καθ’ όλη την προεκλογική περιόδου επαναλάμβανα φορτικά ότι, αν ο κόσμος με τιμήσει με την ψήφο του, θα αγωνιστώ για τον άνθρωπο υπηρετώντας τις ανάγκες του. Προσπαθώ να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έδειξαν οι απλοί ανώνυμοι πολίτες με την ψήφο τους.

Η ευθύνη που έχουμε όσοι είμαστε στην πολιτική απέναντι στον κόσμο, που αναμένει κάτι από εμάς, είναι τεράστια. Κι αν κάτι ο κόσμος δεν συγχωράει, αυτή είναι η απραξία από τους κατέχοντες θεσμικό ρόλο.

Οι άνθρωποι με αναπηρίες, οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού δεν επαιτούν αλλά απαιτούν και είμαστε υποχρεωμένοι να τους διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες και να προστατέψουμε τα δικαιώματά τους.

Η Ευρώπη μάς προσφέρει πολλά εχέγγυα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό προσπαθώ να πράξω καθημερινά.

- Μέσα απ’ όλες αυτές τις ενέργειες και δραστηριότητες που κάνετε, θα διερωτηθεί κανείς πώς τα προλαβαίνετε όλα και αναπόφευκτα να μην υπάρχει για σας προσωπικός χρόνος.

Πιστεύω πως όλοι κρινόμαστε καθημερινά από την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες, όχι γι’ αυτά που είπαμε ή λέμε, αλλά γι’ αυτά που κάνουμε. Νιώθω υποχρέωσή μου να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης και του κόμματός μου και των πολιτών που με επέλεξαν και με τίμησαν με την ψήφο τους. Όσο για τον χρόνο, πιστεύω ότι όλα είναι θέμα σωστού προγραμματισμού και διαχείρισης. Μπήκα σε αυτήν τη μάχη ως ένας απλός πολιτικοποιημένος πολίτης, που εργάστηκε για πάρα πολλά χρόνια γνωρίζοντας τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού και του κάθε ανθρώπου που βιώνει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Προσπαθώ να εκπροσωπήσω την κοινωνία και τους συμπατριώτες μου, πιστός στη δέσμευση που έδωσα από την αρχή, ότι δεν πρόκειται να αλλάξω ποτέ μου.

Η δέσμευση αυτή είναι ιερή και απαράβατη.

Lorida-1000x137-Final-Greek.png