Αναλύσεις

Ραντεβού στα δικαστήρια για καταχρηστικές ρήτρες

Σύνδεσμος Καταναλωτών Vs Τράπεζες

Στη βάση νομοθεσίας που του επιτρέπει να κινηθεί νομικά προκειμένου να διασφαλίσει τα συλλογικά συμφέροντα των καταναλωτών, έναντι των τραπεζών και συγκεκριμένα για καταχρηστικές χρεώσεις, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών έχει προβεί σε σχετική προσφυγή, συγκεκριμένα για την Τράπεζα Κύπρου, στο επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την περασμένη Τρίτη, 16/3/2021.

Στο επόμενο διάστημα, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μάριος Δρουσιώτης, θα υπάρξουν άλλες τρεις προσφυγές, που αφορούν άλλες τράπεζες.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, μιλώντας την Παρασκευή στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, «Μεσημέρι και Κάτι», τόνισε ότι «στην αίτηση που καταθέσαμε, ως Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, μεταξύ άλλων ζητούμε διάταγμα του Δικαστηρίου που να υποχρεώνει τις τράπεζες να επιστρέψουν όλες τις υπερχρεώσεις που έχουν κάνει λόγω καταχρηστικών ρητρών, χωρίς ο κάθε καταναλωτής να χρειάζεται ξεχωριστά να κάνει αίτημα για να του επιστέφονται τα λεφτά που καταχρηστικά του έχουν πάρει οι τράπεζες». Επίσης, ο κ. Δρουσιώτης πρόσθεσε πως «με απλά λόγια, το Δικαστήριο θα πει στις τράπεζες, ‘‘κύριοι, ξέρετε τους πελάτες σας, ξέρετε τις καταχρηστικές ρήτρες, ξέρετε πόσα χρεώσατε με αυτές τις καταχρηστικές ρήτρες, άρα φροντίστε να τους τα επιστρέψετε’’».

Η σημασία της συλλογικής

διεκδίκησης επιστροφής χρημάτων

Όπως επισημαίνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, η σημαντικότητα της προσφυγής του Συνδέσμου στα δικαστήρια έγκειται στην ισχυροποίηση της θέσης των πολιτών, έναντι των τραπεζών και τη συλλογικοποίηση των υποθέσεων των καταχρηστικών ρητρών.

Ήδη εκκρεμοδικούν εκατοντάδες υποθέσεις που σχετίζονται με καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις, αφού πολίτες, ατομικά ο καθένας, προσέφυγαν στα δικαστήρια προκειμένου να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων.

«Αντιλαμβάνεστε πόσος κόπος και πόσα έξοδα χρειάζονται από κάποιον, ώστε ατομικά να τα βάλει σε νομικό επίπεδο με τις τράπεζες», επεσήμανε ο κ. Δρουσιώτης, και πρόσθεσε πως «εάν πετύχουμε σε δικαστικό επίπεδο, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να παρακούσουν γιατί θα πρόκειται για δικαστική απόφαση και θα είναι υποχρεωμένες να επιστρέψουν όπου και όσα λεφτά πρέπει να επιστραφούν».

Εκτίμηση, ωστόσο, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών για την έκβαση ή την εξέλιξη των ατομικών υποθέσεων που εκκρεμοδικούν είναι πως οι τράπεζες, με τις καλά καταρτισμένες νομικές τους ομάδες, μπορούν να υπολογίσουν την έκβαση κάθε υπόθεσης. Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις που ξέρουν ότι δεν θα κερδίσουν δικαστικώς, θα προβούν σε διευθέτηση των υποθέσεων με επιστροφή χρημάτων προκειμένου, σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, να «μην προχωρήσει δικαστικά η κάθε υπόθεση αφού δεν θα υπάρχει αντικείμενο προς εκδίκαση».

Σε ένα μήνα ορίστηκε ακρόαση…

Όπως αποκάλυψε ο κ. Δρουσιώτης, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έχει ήδη ορίσει την 16η του Απρίλη ως ημερομηνία ακρόασης. Πρόκειται για κάτι που εξέπληξε θετικά τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, αφού, όπως επισημάνθηκε, «δεν περιμέναμε τόσο σύντομα, δηλαδή σε ένα μόλις μήνα, να οριστεί ημερομηνία ακρόασης». Εξάλλου, «ειδικά για τις περιπτώσεις που αφορούν στις καταχρηστικές ρήτρες, τα Δικαστήρια καθυστερούν αυτές τις υποθέσεις». Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι υπάρχουν υποθέσεις από το 2017 που ακόμη είναι ορισμένες για προγραμματισμό.

Ωστόσο, παρά τη θετική αυτή εξέλιξη για τον «ασυνήθιστα γρήγορο» ορισμό ημερομηνίας ακροάσεως από το Επ. Δικαστήριο Λευκωσίας, ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών εξέφρασε την επιφύλαξή του και την ελπίδα να μην υπάρξει σειρά αναβολών και γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Εκατοντάδες εκατομμύρια

από καταχρηστικές ρήτρες

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, το ύψος του ποσού που αφορά στις καταχρηστικές ρήτρες ανέρχεται σε «εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Όπως επεσήμανε ο κ. Δρουσιώτης, το πρόβλημα με τις καταχρηστικές ρήτρες αφορά κυρίως υφιστάμενες συμβάσεις (δάνεια). «Εδώ και ένα με δύο χρόνια έχουν απαλείψει οι τράπεζες από τα συμβόλαιά τους τις καταχρηστικές ρήτρες. Αλλά υφίσταται σοβαρό ζήτημα για τις πολλές χιλιάδες συμβάσεις, που ισχύουν από το 2008 μέχρι σήμερα και ενεργοποίηση καταχρηστικών ρητρών, διότι δεν αποπληρώθηκαν τα σχετικά δάνεια».

Απρόθυμες να συνεργαστούν οι τράπεζες

Οι τράπεζες δεν έχουν διάθεση για ουσιαστική συνεννόηση, «παρά μόνο στα λόγια», σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης. «Το μόνο που κάνουν οι Τράπεζες είναι να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις που είναι προς το συμφέρον τους και όχι προς το συμφέρων του καταναλωτή», συμπλήρωσε.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, πρόσθεσε ο κ. Δρουσιώτης, «τα τελευταία δύο χρόνια, πολλές αναδιαρθρώσεις επέστρεψαν στα κόκκινα δάνεια, επειδή δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι ανάγκες και οι δυνατότητες καταναλωτών».

«Δεν θα υπάρξει λύση με τις τράπεζες, παρά μόνο μέσω του δικαστικού αγώνα», σημείωσε ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.