Αναλύσεις

Τα τραγικά διλήμματα του Προέδρου…

Προχωρούν ακάθεκτοι προς την Πενταμερή. Και ας είναι γεμάτη με παγίδες και νάρκες. Εμείς τα είπαμε. Προειδοποιήσαμε. Τώρα, οι Βρετανοί σπεύδουν να επιβεβαιώσουν τους φόβους μας. Ότι, δηλαδή, η Πενταμερής δεν έχει τυπικό αλλά ουσιαστικό χαρακτήρα, με πλούσιες νέες ιδέες, που επικροτούν την τουρκική λογική της ισότιμης κυριαρχίας, των δύο κρατών και της παρθενογένεσης. Οι εξελίξεις προκαλούν νευρικότητα και ανησυχία για όσα θα ακολουθήσουν, ακόμα και στο Προεδρικό.

Εμείς δεν είμαστε εξ αυτών που επιχαίρουν με τις αποτυχίες. Το αντίθετο. Δεν ασκούμε μόνο κριτική, αλλά εξηγούμε και εισηγούμαστε πώς θα γλιτώσουμε από την τουρκική βουλιμία. Δεν είμαστε όμως η Εκτελεστική Εξουσία, η οποία αποφάσισε, όπως και η πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας να μεταβούν στην Πενταμερή. Τουλάχιστον ας αποφασίσουν πώς θα σώσουν την παρτίδα από μια σημαδεμένη τράπουλα. Εάν μπορεί να σωθεί. Διότι, εάν οι Τούρκοι θέσουν επί τάπητος μαζί με τους Βρετανούς όσα μας έχουν ήδη ανακοινώσει περί πολιτικής ισότητας και ισότιμης κυριαρχίας, τι θα πράξει ο Πρόεδρος; Θα σηκωθεί να φύγει; Και αν σηκωθεί να φύγει, είναι έτοιμος να πληρώσει το κόστος; Ποιες θα είναι οι συνέπειες; Και αν δεν σηκωθεί να φύγει, πώς θα αντιδράσει; Θα παραμείνει στο τραπέζι των συνομιλιών και θα αποδεχθεί τις συνομοσπονδιακές ιδέες για να αποφύγει τον καταλογισμό ευθυνών; Υπό αυτές τις συνθήκες, τι θα πει στην κοινή γνώμη; Έμεινα με επαχθείς όρους, επειδή δεν μπορούσα να φύγω;

Είναι τραγικά τα διλήμματα. Και κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση του Προέδρου. Ο ίδιος, όμως, αποφάσισε ότι θα μπει στο ναρκοπέδιο της Πενταμερούς, η οποία δεν είναι τυπική, όπως λένε, αλλά ουσιαστική. Θα ληφθούν αποφάσεις. Εάν αποτύχει, οι Τούρκοι θα μας καταγγείλουν για αδιαλλαξία και θα προχωρήσουν σε νέα τετελεσμένα. Εάν εμφανιστεί ως επιτυχία, η Άγκυρα θα αξιώσει να υπογράψουμε ιδιοχείρως όσα μονομερώς θα επέβαλλε διά της σκιάς του ξίφους της, εάν αποτύγχανε η διαδικασία. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Το αδιέξοδο είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σχεδίου Β. Κόλλησαν ηθελημένα στο σχέδιο Α. Και τώρα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο Πρόεδρος έχει επιλογή: Να ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή το σκηνικό της Πενταμερούς. Έχει ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα. Εφόσον οι Τούρκοι θέτουν τη λύση των δύο κρατών, ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα διά των όσων το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο προτάσσουν. Η Άγκυρα οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Τελεία. Εάν δεν το πράξει, τότε είναι πρόδηλον ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση αλλά διάλυση. Και ούτε ο Πρόεδρος, ούτε κανείς άλλος πολιτικός έχει εξουσιοδότηση από τον λαό να μας δέσει χειροπόδαρα και να μας παραδώσει ως υποτελές τμήμα της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και απέναντι στον εαυτό του. Και απέναντι στην Ιστορία. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, θέλει εντιμότητα και κότσια!