Παραπολιτικά

Διαφωνούν μεν, τον συνοδεύουν δε

Παρέα με τους αρχηγούς των κομμάτων θα πάει στη Γενεύη για την Πενταμερή ο Πρόεδρος. Ομοφωνία, πάντως, μεταξύ τους δεν βλέπουμε να υπάρχει και διερωτάται κάποιος αν ο Πρόεδρος θα καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις των κομμάτων και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και την αρνητική στάση και τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, η Πενταμερής θα ξεκινήσει Μεγάλη Τρίτη και θα ολοκληρωθεί Μεγάλη Πέμπτη. Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε πώς θα είναι εκείνο το καθοριστικό τριήμερο, το οποίο, σίγουρα, θα είναι φορτισμένο και επηρεασμένο από το κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Τη Μεγάλη Τρίτη, κάποιοι από τους ανησυχούντες αρχηγούς, θα... ψάλλουν στον Πρόεδρο το «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα... Βρετανή», για να τον προειδοποιήσουν να προσέχει από τις αναμενόμενες μηχανορραφίες των Βρετανών «εγγυητών» μας.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις στο κρίσιμο δείπνο με το οποίο θα ολοκληρωθεί η Πενταμερής, κάποιοι, τουλάχιστον, από τους πολιτικούς θα θυμίζουν φορτικά στον Πρόεδρο τι είχε συμβεί στον... Μυστικό Δείπνο, με την προδοσία του Ιούδα και όσα ακολούθησαν. Στον αντίποδα, ο Αβέρωφ και ο Άντρος θα προσπαθούν να πείσουν ότι μπορούμε να αποφύγουμε τον Γολγοθά αν δώσουμε την «πολιτική ισότητα» στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Ταυτόχρονα θα προειδοποιούν ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα δούμε τον Ερντογάν να κάνει πικνίκ κάτω από τον σταυρό μας.

Άσχετα, βέβαια, από το τι πιστεύουμε εμείς και τι διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας, αυτό που θα μετρήσει τελικά είναι η στάση που θα τηρήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Αν, δηλαδή, θα απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε απόπειρα της τουρκικής πλευράς να βάλει στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών και την «κυριαρχική ισότητα», ή αν θα εμφανιστεί στον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, τον οποίο μονίμως έπαιζαν όλοι οι Γραμματείς (και Φαρισαίοι) του ΟΗΕ.

ΜΠΟΞΕΡ